Verplicht verlof opnemen

Toen ik klein was kon ik het mij niet indenken. Geen zomervakantie hebben… Dat zou betekenen dat je de hele zomer gewoon moet werken. Eenmaal naar het voortgezet onderwijs werd die vakantie met nog eens een week verlengt. Toen kwam wel de bewustwording dat mijn ouders gewoon aan het werk waren tijdens mijn vakanties, maar was ik toch wel heel erg gesteld op die vrije dagen. Voor mij geen vakantiebaantjes. Ik werkte, maar elke dag een beetje. Ik had twee krantenwijken en werkte nog een paar uur in de supermarkt. Effectief kwam dat neer op 6 dagen werken per week. Maar slechts een paar uurtjes per dag. Tegenwoordig kijk ik heel anders naar verlof. Ik moet zelfs m’n best doen om het op te maken.

Mijn verlofregeling

Ik krijg van mijn baas jaarlijks 26 dagen aan verlof. Of nou, eigenlijk zijn het er 20,8. Dat heeft ermee te maken dat ik maar 4 dagen en dus parttime werk. Effectief komt het natuurlijk bijna op hetzelfde neer. Ik kan 5 weken en een beetje verlof opnemen. Daarnaast kan ik ook nog eens overuren maken. Deze kan ik vervolgens uit laten betalen of later weer opnemen. Een best gunstige regeling, want ik mijn vakgebied zijn overuren zeker geen uitzondering. Ik heb jaren gehad waarin ik honderden overuren heb gemaakt. Soms heb ik ze uit laten betalen, maar tegenwoordig neem ik ze liever op. Niet perse vanwege die belasting op overuren, maar gewoon, omdat ik graag gewoon een dagje vrij neem.

Wettelijke dagen en bovenwettelijke dagen

Bij mij op het werk wordt er nog een groot onderscheid gemaakt tussen wettelijke dagen en bovenwettelijke dagen. Het is namelijk wettelijk geregeld dat je net zoveel uren vrij moet krijgen als dat je in 4 weken werkt. Alles daarbovenop zijn bovenwettelijke dagen. En het verschil zit hem bij ons vooral in de houdbaarheid ervan. De wettelijke dagen zijn in het bewuste jaar en in de eerste 6 maanden van het jaar daarop geldig. Heb je ze niet gebruikt, dan vervallen ze. Bovenwettelijke dagen hebben binnen het bedrijf (in ieder geval op dit moment) geen vervaldatum. Je vrije dagen kan je dus ook maar beperkt opsparen. Maar wat ik eerder al aangaf, ik heb moeite met al mijn dagen opmaken. Ik heb dus nog behoorlijk wat bovenwettelijke dagen staan.

Verplicht verlof

Mijn vakantie was gepland. Al weken geleden hadden we besloten de eerste twee weken van september de auto te pakken en ervandoor te gaan. Naar Italië ofzo… Nou, je ziet het al meteen: dit was voor de hele coronacrisis gepland. Gelukkig nog niks geboekt, behalve het regelen van vrije dagen. En toen kwam mijn werk daar nog eens overheen. “We willen je vragen voor 1 september 65% van je verlofuren op te nemen en ook rond de Kerst een week vrij te nemen. Daarnaast dagen we je uit om ook je overuren op te gaan nemen. Na 1 september is vrij nemen slechts in zeer beperkte mate mogelijk.”

Mag mijn werkgever mij verplichten om vrije dagen op te nemen?

Het is natuurlijk een lastige situatie. Want mijn werkgever ziet veel van het werk opdrogen en verwacht na 1 september iedereen weer nodig te hebben. Maar voor mij als werknemer is het minder leuk. Want ik moet nu vrij gaan nemen op een moment dat ik niks met mijn vrije dagen kan. Mag dat zomaar? Het technische antwoord is nee. Ze mogen het je niet zomaar verplichten. Er zit echter een ‘maar’ aan dit verhaal. Ze kunnen je namelijk wel op een ander moment geen toestemming geven voor vrije dagen. Mijn werkgever verplicht ons dus eigenlijk niet om nu die vrije dagen op te nemen. Nee, ze maken het gewoon heel moeilijk om na 1 september nog verlof op te kunnen nemen. En dat mag wel…

Hoe ga ik mijn vrij dagen dan indelen?

Ik werk al parttime, dus ik heb elke week al een ‘vrije’ dag. Een extra dag vrij in de week zou leuk zijn, maar wordt wel heel onpraktisch. Dan werk ik nog maar 3 dagen per week en heb ik 4 dagen weekend. Nee, dat zie ik nog niet zo zitten. Daarnaast wilde ik ook gewoon tijd met mijn vriendin hebben. Want laten we eerlijk zijn: het is voor ons allemaal een gekke periode. Laat me dan op z’n minst nog samen genieten van onze vrije dagen. Ook al is het thuis of in de buurt. Maar ga ik dan één keer een lange periode opnemen, of een paar keer een week. Het was lastig, want iedere optie had voor- en nadelen.

Volgende week vrij!

We zijn eruit. Ik neem tussen nu en 1 september 5 hele weken verlof op. Omdat ik nogal wat vrij op de balans heb staan, neem ik met Kerst ook gewoon nog twee weken vrij. Deels helpt dit mijn werkgever, maar ondertussen trek ik nog steeds mijn eigen plan. Hoe ik dit in ga vullen? Ik neem volgende week een weekje vrij. Dan werk ik er drie, en neem ik weer een week vrij. Dit patroon hou ik vol tot ik in augustus afsluit met twee hele weken vrij. Ik word er best blij van als ik dat zo voor mij zie.

Wat te doen tijdens je vakantie in coronatijden

Vijf weken vrij, maar wat moet je dan gaan doen? Ach, vervelen zal ik niet zo heel snel doen. Drie van de vijf weken zijn we samen vrij, dus gaan we er (voor zover mogelijk) gewoon lekker op uit. Verder zijn we bezig met het balkon opknappen, dus daar vermaken we ons wel. Ook bij slecht weer ben ik helemaal voorbereid. De blog- en podcast-aantekeningen barsten bijna uit hun voegen van leuke ideeën, dus laten we die verplicht vrije weken maar wat gestalte geven aan andere toffe dingen. Ik kan wel chagrijnig gaan zitten doen omdat ik verplicht vrij moet nemen. Maar kom op: ik heb nog steeds vakantie!

Hoe ga/moet jij jouw vakantie opnemen?

8 gedachten over “Verplicht verlof opnemen”

 1. Ik had de afgelopen 3 weken vrij gepland en een vlucht geboekt naar Georgië. Die kon niet meer doorgaan. Ik heb me daarom gericht op het online gedeelte van mijn bedrijf. Thuis en op de Veluwe (werkvakantie van 1,5 week). Uitgerust? Nee want heb al die tijd gewerkt. Nu mag mijn beroepsgroep weer offline werken (contactberoep) en mijn klanten willen allemaal als eerste geholpen worden. Ik hoop dat de reis die ik met mijn vriend gepland had wel door kan gaan in september. Dan gaan we 4 weken roadtrippen in Europa.

  Beantwoorden
 2. Bij ons een vergelijkbare situatie. Heeft te maken met ‘business continuity’. Als iedereen in december vrij heeft, wie lost er dan de problemen op? Nee, dat kan gewoon niet en dat snapt iedereen. Ik ben zelf ook manager en probeer vakantie opnemen te stimuleren. Niet alleen vanwege die reden, maar ook omdat het gewoon goed is om af en toe echt rust te nemen.

  Beantwoorden
 3. Wij zijn verplicht de reeds aangevraagde vrije dagen (in mijn geval augustus) op te nemen, of je nu wel of niet van je geboekte vakantie gebruik kunt maken.
  Ik vind het een heel logische maatregel. Het is punt 1 een financiële kwestie dat geld moet worden gereserveerd in de boeken voor alle nog niet opgenomen vakantiedagen. Daarnaast is het geen vereiste dat je weg kunt als je vrij bent. Als iedereen wacht tot ie weer ‘echt’ weg kan, zouden alle bedrijven dan leeglopen.

  Wij hebben gewoon hoogseizoen vakantie ivm de kinderen, dus ik hoop gewoon op een heerlijke zomer met veel zon in de tuin, bbq en gezelligheid.

  Beantwoorden
 4. Jouw vakantieplan klinkt best lekker! Hier was het verzoek om voor 1 november minimaal 3 weken op te nemen, en meer is welkom. Niet meer dan redelijk vind ik. Ik heb in juni 2 weken en in augustus nog een week. Dan hou ik overigens nog heel wat verlofuren op, maar dat is nog langer geldig.

  Beantwoorden
 5. Ik moet nog zien dat mijn vakantie naar Turkije doorgaat. We zouden met mijn ouders een all in vakantie gaan doen omdat ze nu nog relatief gezond zn. Ik ga normaal 1x in de 5-7 jr op vakantie en heb er een paar jaar voor gespaard. Het geld van de verzekeringen ben ik kwijt. Maar toch, fingers crossed! En anders lekker bbqen in de tuin…

  Beantwoorden
 6. Ik neem in juli twee weken vrij, en vervolgens neem ik de rest van juli, augustus en september één dag per week op. Ik ga dan in plaats van 4 dagen naar 3 dagen per week. Lekker lange weekenden, die ik wil gaan gebruiken om mooie tochten te fietsen of te wandelen.

  Beantwoorden
  • Oh, dat is een heerlijk voornemen! Ik heb daar zelf ook over zitten twijfelen. Elke week een dagje extra vrij. Maar zoals je hebt kunnen lezen is bij mij de keuze daar niet op gevallen. Geniet er in ieder geval van!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.