Besparen op de koffie-to-go door je eigen beker mee te nemen

Ik liep afgelopen week langs de AH en de aanbieding van de foto viel mij direct op. Korting op je kopje koffie, onder bepaalde voorwaarden. Goede deal of snel doorlopen? €0,25 cent korting op jouw koffie-to-go als je zelf jouw beker meeneemt. Een leuke deal toch? Maar hoe voordelig is het nou echt? Laten we het vandaag eens berekenen!

Het echte voordeel

€0,25 voordeel is niet enorm groot. En daarvoor moet je wel je eigen mok meenemen. Stel dat je die nou nog niet hebt. Dan moet je eerst een koffiemok aanschaffen. Hieronder staan daar twee voorbeelden van:

Twee mokken, de ene iets luxer dan de ander. Het is dus wel realistisch om voor €9,00 een koffiemok te hebben die je bij de AH kan laten vullen. Het komt erop neer dat je daarmee toch minimaal 36 kopjes koffie moet halen wil je voordeliger uit zijn. Dat valt op zich best mee. Stel dat je elke werkdag een kopje koffie meeneemt, ben je na twee maanden ook daadwerkelijk goedkoper uit. Daarbij heb je het milieu ook 36 wegwerpbekertjes bespaard. Elke keer dat je daarna koffie gaat halen in je eigen mok, bespaar je daadwerkelijk geld!

Snel doorlopen!

Toch ben ik van mening dat dit een gevalletje “snel doorlopen” zou moeten zijn. Want de koffie is vaak oké, maar niet super bijzonder. Daar betaal je standaard €1,50 voor. Neem je jouw eigen mok mee, betaal je nog ‘maar’ €1,25. Wil je graag koffie onderweg? Koop dan de afsluitbare thermos mok en vul hem thuis alvast. Want je moet wel een heel knap persoon zijn wil jij €1,25 besteden aan een thuis gezet kopje koffie. CoolBlue heeft dit wel eens uitgezocht. Het resultaat: een heel duur kopje koffie thuis kost €0,40. Dus bespaar je tenminste €0,85 per keer dat je van huis jouw kopje koffie meeneemt.

Nog niet onder de indruk?

Wat is nou €0,85 besparen? Misschien goed om eens te kijken wat je per jaar aan koffie zou besteden… Stel we werken 45 weken per jaar en halen elke werkdag op het station een kopje koffie van €1,50.
In deze ‘normale’ situatie zouden we 45 x 5 x €1,50 = €337,50 aan koffie in een jaar uitgeven. En dat is slechts voor één kopje koffie per werkdag!
Neem je nu braaf elke dag je eigen mok mee, bespaar je daarmee 45 x 5 x €0,25 = €56,25 op jaarbasis. Dat is toch al een nette besparing.
Wil je toch per se koffie onderweg ’s ochtends, ben ik nog steeds voorstander van het van huis meenemen. Daar kost dit in de duurste variant 45 x 5 x €0,40 = €90 op jaarbasis. Daarmee ben je €247,50 goedkoper uit per jaar vergeleken met de standaard koffie-to-go!

Besparen tot de max met snelfiltermaling

Heb je thuis nog ouderwetse snelfiltermaling, dan bespaar je helemaal veel. Dat komt neer op zo’n €0,07 per kopje. Jouw jaarlijkse uitgaven voor het eerste kopje koffie van de dag komt daarmee uit op 45 x 5 x €0,07 = € 15,75. Een besparing van ruim €320 per jaar in vergelijking met dat kopje koffie bij de AH-to-go!

De achterliggende gedachte

Deze aanbieding gaat natuurlijk helemaal niet om die €0,25 korting die je krijgt. Het gaat om de besparing op het milieu. Een belangrijke besparing. De voorwaarde is namelijk dat je jouw zelf meegebrachte mok laat vullen. Een besparing op het milieu die erg belangrijk is. Al die wegwerp bekertjes hebben ook een flinke impact. Toch een goed gebaar van de AH om jou hierover na te laten denken.

Ook andere stationswinkels doen hieraan mee. Vrijwel alle winkels van de NS geven je korting op de warme dranken. Ook Starbucks, Kiosk en andere grote ketens hebben soortgelijke kortingsacties.

Benieuwd naar het volledige “Wat kost een kopje koffie?” onderzoek van CoolBlue? Lees hem hier!

Heb jij onderweg koffie nodig? En waar haal je die dan?

5 gedachten over “Besparen op de koffie-to-go door je eigen beker mee te nemen”

 1. Ik werk thuis. Drink dan meestal senseo, als de huishoudelijke hulp er is, visite of in t weekend vaak snelfilter (vind dat te veel gedoe voor 2 kopjes smorgens) heerlijk goedkoop. Man drinkt veel koffie op t werk. Gratis gelukkig

  Beantwoorden
  • Als je er inderdaad zo een goed gemiddelde in kan houden is het al best prima. Wij hebben thuis alleen een ouderwets koffiezetapparaat. We drinken echter zo weinig koffie dat dit nog nooit een stoorzender is geweest.

   Beantwoorden
 2. Ik koop zelf eigenlijk nooit wat te drinken onderweg. Maar ik ben meer van de thee. Ik zet meestal 3 kopjes tegelijk zodat ik niet heen en weer blijf lopen. Een thermoskan zou voordeliger zijn, maar heb ik nog niet. Dan is het voordeel weg.

  Voor het milieu is het een goede actie!

  Beantwoorden
  • Bij de Action hebben ze prima thermoskannen voor een paar euro. Wij drinken ook erg veel thee, dus dan is het gewoon sneller en makkelijker om de thermoskan even te vullen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.