Verzekeren 3.0

Verzekeringen kennen we in alle soorten en maten. Al in 1700 voor Christus werden verzekeringen afgesloten voor de handelskaravanen door de heersers van de steden. Die karavaan kon tijdens de reis overvallen worden, met alle gevolgen van dien. In de middeleeuwen konden gilden zich verzekeren tegen bijvoorbeeld brand en een aantal stadsbranden in de 19e eeuw hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat verzekeringen er ongeveer uitzien zoals we ze nu kennen. En tegenwoordig kan je alles verzekeren. Van je zorgkosten tot aan de dierenarts en van jouw woning tot aan je volledige bruiloft. Er is voor ieder wat wils en verzekeraars willen je maar al te graag voor van alles verzekeren. Maar er is verandering op komst.

Waarom sluit je een verzekering af

Een verzekering sluit je niet zomaar af. Nee, je wilt risico afkopen. Op het moment dat er wat gebeurt, betaalt een ander (de verzekeringsmaatschappij) voor de geleden schade. Daar heb jij al die tijd dan premie voor betaald. In de begintijden van de verzekeringen koos je die verzekeringen dan ook heel zorgvuldig uit. Het ‘wat als’ scenario. Want als je huis afbrandde, dan kon je dat meestal niet zelf betalen. Dus daar sloot je een verzekering voor af. Maar als je de stapel met servies liet vallen, kon je dat nog wel zelf betalen. Natuurlijk was het duur, maar daar kwam je uiteindelijk wel weer overheen. Je verzekerde je dus eigenlijk alleen maar voor gebeurtenissen die, als ze gebeurden, zodanige schade opleverden dat je die zelf nooit zou kunnen betalen.

Verzekeraars praten je graag angst aan

Maar wat als… Wat als die boom op uw huis valt? Het kan zomaar gebeuren dat uw kind een bal door de ruit van de buren trapt… Wat als je telefoon in de wc valt? Er zijn zo ontiegelijk veel scenario’s die kunnen gebeuren en die geld kosten. Daar zijn mensen bang voor. Voor zo’n situatie moet je eigenlijk wat geld apart hebben gezet. Geld dat er nu vaak niet is. Je cavia moet opeens een dure operatie ondergaan, anders gaat hij dood… Wat als je vakantie door de regen in het water valt. Verzekeraars helpen je maar al te graag met deze problemen. Nee, je hoeft geen spaarpotje voor al dit soort zaken te hebben, maak gewoon wat extra geld naar je verzekeringsmaatschappij over. Als het dan die ene keer toevallig jou overkomt, betalen zij de ‘schade’. Verzekeren 2.0 was geboren.

Ach, ik ben er voor verzekerd

Met al die verschillende verzekeringen wordt de gemiddelde mens toch wat roekelozer. Je telefoon een keer laten vallen? Ach, hij is toch verzekerd. Barst in het scherm? Je stuurt een fotootje op naar de maatschappij en je krijgt €200 voor de reparatie van je scherm. Of je hem dan laat repareren en waar, maakt niet eens uit. Via de officiële kanalen ben je €200 kwijt, maar via zo’n handige Harry in het winkelcentrum kan het voor €50. Houd je nog eens €150 in je eigen zak ook. Het klinkt wat gek, maar eigenlijk kan verzekeren voor de verzekeringnemer nog best lucratief worden.

Repareren hoeft niet perse hoor

Schade aan je scooter of auto. Natuurlijk claimen we het even op de verzekering. Of en tot welke mate je het dan laat repareren zien we dan wel weer. Misschien heb je wat lak of blikschade, maar werkt alles verder nog prima. Toch weer €800 in je zak kunnen steken. Mooi meegenomen!

Met z’n allen maken we verzekeren zo duur

Want even eerlijk: ook ik heb wel eens een kapot computerscherm geclaimd. Ik kreeg een paar tientjes waar ik tweedehands eenzelfde scherm voor kon kopen. Maar ondertussen heeft er wel iemand naar mijn claim moeten kijken en heb ik twee keer geklaagd, omdat ik het er niet mee eens was. Het heeft de verzekeringsmaatschappij dus best wel wat gekost. Namelijk een paar tientjes en een horde mensen die als klantenservice voor klanten als ik, klaar moeten zitten. En dat kost heel veel geld! Terwijl ik die paar tientjes natuurlijk gewoon zelf had kunnen betalen. Maar ik ben niet voor niks verzekerd. En nu heb ik het nog niet eens gehad over fraudezaken.

Fraude in verzekeringsland

Wist je dat er in 2018 bijna 13.000 verzekeringsfraudes zijn vastgesteld. Totaal fraudebedrag: 82 miljoen. Dan hebben we het nog niet eens over het personeel die de fraude op moeten sporen. Dat zijn ook nog zo’n 450 werknemers. Elk jaar worden steeds meer mensen gepakt op verzekeringsfraude. En hoewel het officieel geen fraude is, is het natuurlijk ook krom om schade niet te laten repareren. Waarom zou die verzekering zoveel geld uitkeren terwijl je het niet gebruikt om de schade te herstellen. Daar ben je toch niet voor verzekerd?

Het nieuwe verzekeren

Waar ik dus wel gecharmeerd van ben, is de nieuwe verzekeringsmaatschappij Deck. Met een hoger eigen risico besparen ze op het gigantische apparaat aan mensen. Er zijn door deze aanpak tenslotte minder claims, dus zijn er minder mensen nodig om ze af te handelen. Daarnaast keren ze geen geld uit, maar repareren ze de boel voor je. Schade aan wat dan ook, wordt dus meteen voor je gefikst. Daarmee gaan ze eigenlijk terug naar waar verzekeren echt voor bedoeld is. Voor de situaties die je zelf niet kan betalen. Want laten we eerlijk zijn, het risico van een paar honderd euro zou je eigenlijk gewoon zelf moeten kunnen dragen. Voor alles daarboven wil je verzekerd zijn.

Verzekeren met z’n allen goedkoper maken

Ook ik heb de berekening gemaakt. De verzekeringen die Deck aanbiedt, zijn zo’n 33% goedkoper dan bij onze huidige verzekeraar. En dat eigenlijk simpelweg door het eigen risico te verhogen en daarmee te besparen op mensen en fraudezaken. Doordat dit ook direct de enige vorm van verzekeren is die ze aanbieden, heb je geen andere keus. Je doet mee in hun strijd tegen onnodige kosten, of niet. Eigenlijk is het geen verzekeren 3.0, maar gewoon weer verzekeren 1.0. Zoals verzekeren ooit bedacht is.

5 gedachten over “Verzekeren 3.0”

 1. Op zich interessant. Alleen zonder te melden gebruik je affiliate links naar Deck. Geen ramp en hoop dat je echt achter het product staat. Maar zet het artikel in een iets ander perspectief voor mij.

  Beantwoorden
  • Hi Ben,
   Ik snap je reactie en inderdaad, er wordt door middel van de URL gemeten hoeveel kliks er bij Deck belanden. Ik hoop dat je ondertussen mijn blog goed genoeg kent om inderdaad te weten dat ik alleen publiceer als ik ergens achter sta en dat het ook daadwerkelijk werkt zoals ik het opschrijf. Anders publiceer ik niet. Ik irriteer mijzelf namelijk ook aan die mooie praatjes die alleen in het meest perfecte geval ook daadwerkelijk zo werken zoals het wordt voorgespiegeld.

   Beantwoorden
 2. Ik verzeker me alleen voor zaken die ik zelf niet kan betalen. Ik vond je artikel interessant en zal me eens gaan verdiepen in de door jou genoemde verzekeraar.

  Beantwoorden
 3. Een hele interessante aanpak van deze verzekeraar die wat mij betreft navolging verdient. We hebben zelf het absolute minimum aan verzekeringen. Eigenlijk alleen de verplichte verzekeringen (zorg en auto) plus woonhuis. Ik ben me er zeer van bewust dat ik een verdienmodel ben voor de verzekeraar. En inderdaad, alles wat je zelf betalen kunt moet je niet verzekeren!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.