Concurrentie !?

In de wereld waarin we leven is de concurrentie moordend. Want als jij in winkel A iets koopt, ga je dat product in winkel B hoogst waarschijnlijk niet meer kopen. Daarbij heb je jouw geld ook al uitgegeven, dus trekken de andere winkels waarschijnlijk ook aan het kortste eind. Wat dat betreft is geld een schaarste waar al die winkels hun best voor doen dat je dat bij hen uit gaat geven. Maar wat nou als het niet om het geld van de klant draait? Kan er dan ook concurrentie zijn. Denk maar eens aan deze blog. Zijn andere bloggers dan mijn concurrentie? Of maakt het allemaal niets uit?

Concurrentie of collega’s

Het klinkt wat gek, maar ik zie al mijn collega-bloggers niet zodanig als concurrenten. Want ga maar eens na. Als jij alleen mijn blog zou volgen, krijg je slechts om de dag een blog. Wat als je meer wilt? Of wat als je eens de mening of blog van een ander zou willen lezen? Die ga ik je niet kunnen bieden. Daarbij is het ook nog eens het voordeel dat het hier niet om éénmalig uit te geven geld gaat. Lees je dus eerst wat andere blogs, dan is daar nog steeds de mogelijkheid om ook mijn blog te lezen. Ik zie al die andere bloggers dus vooral als medebloggers en niet als concurrenten.

Elkaar op weg helpen

Sterker nog, ik help andere (nieuwe) bloggers graag op weg. In de wereld van het internet is het namelijk belangrijk dat andere websites je noemen. Google neemt dit mee in z’n analyses, maar het levert ook nog eens extra verkeer naar jouw site toe op. Dat is dan ook één van de redenen dat ik een heel overzicht heb met andere bloggers. Ooit ben ook ik op die manier geholpen. Want als potentiële lezers niet van jouw bestaan weten, zullen ze ook nooit jouw website bezoeken. Wat ik dan wel belangrijk vind is dat het actieve blogs zijn. Zo heb ik laatst die pagina opgeschoond door een tiental niet actieve blogs eraf te halen. En ook het overzicht hiernaast toont een overzicht van de meest recent gepubliceerde posts. Maar is er dan helemaal geen onderlinge concurrentie?

Noem je dit dan concurrentie?

Elkaar op weg helpen is nou niet bepaald concurrentie. Maar is er dan helemaal geen concurrentiegevoel? Ja zeker wel. Want op het moment dat ik iets publiceer, dan is dat mijn content en mijn idee geweest. Is er morgen of overmorgen een blogger die over exact hetzelfde een berichtje schrijft, dan mag dat natuurlijk. Maar ondertussen schiet er toch zo’n gedachte door me heen. Zo-eentje van oh, wat toevallig dat ook ik daar net over heb geschreven. En dat is dan ook direct een hele lastige concurrentie: Originaliteit.

Origineel blijven

Dat is misschien wel het meest lastige van allemaal. Zeker als je met een vrij hoge frequentie publiceert, wil je toch graag met regelmaat gave posts plaatsen die ook niet hetzelfde verkondigen als elke andere blog. En dat maakt het allemaal een stuk lastiger. Want ook ik haal niet alle inspiratie uit mijn dagelijkse leven. Je leest regelmatig een blog over een nieuwsartikel of over een idee dat ik ergens in een podcast heb gehoord. Dus ja, waar ligt dan die scheidingslijn. Wanneer vind ik zelf nou dat ik een idee te veel geleent heb of dat het een super origineel idee is.

Uiteindelijk gaat het om mijn mening

Die mening van mij is gelukkig het meest originele onderdeel in mijn blogs. Dus als ik een onderwerp leen van een ander, dan is dat omdat mijn mening er echt iets van vond. Super originele content, iets waar ik het totaal niet mee eens ben of iets dat echt toevoegt aan mijn reis naar financiële onafhankelijkheid. Ondertussen is mijn lijst met blogideeën dan ook behoorlijk lang. Sommigen super actueel, anderen kunnen op de lange termijn nog een keer terugkomen. Van alles wat, om uiteindelijk toch een unieke blog neer te kunnen zetten.

Nieuwe podcasts

Ik lees nu nog zo eens mijn stuk hierboven terug en er is totaal niet uitgekomen wat ik in eerste instantie in mijn hoofd had voor deze blog. Ik wilde namelijk uiteindelijk vertellen dat ik mijn medebloggers niet als zodanige concurrenten zien. Maar ondertussen komen er ook nieuwe podcasts online over geld en dat voelt anders. Misschien omdat er nog maar zo weinig podcasts zijn die überhaupt over geld en persoonlijke financiën praten. En dat terwijl ik in de blogwereld mij er toch al lang bij het neergelegd dat er veel meer blogs zijn naast de mijne. Dat het dus een gezonde gedachte is dat ik origineel wil blijven in zowel mijn blog als de podcast. Maar ondertussen is het dus ook heel gezond dat er ook andere podcasts zijn.

Podcasts over geld

Omdat ook ik de nodige inspiratie haal uit podcasts, wil ik je ze zeker niet onthouden. Daarom hier een overzicht van Nederlandse podcasts over geld en persoonlijke financiën:

Tips van Tom
Je geld en of je leven
Podcast over beleggen
Porterenee Podcast
Money Mind Podcast
Geldzaken
De Geldvrienden
En natuurlijk onze eigen podcast: de Goed met Geld Podcast

Al deze linkjes gaan naar de website van de betreffende podcast. Natuurlijk kan je de podcasts ook opzoeken via Spotify, iTunes of welke podcast player dan ook.
Mist er een podcast in het overzicht? Zet hem er dan bij in de reacties! Veel luisterplezier 🙂

9 gedachten over “Concurrentie !?”

  1. Het is mij ook wel eens gebeurd dat ik ergens mee bezig was en dat iemand mij “de loef afsteekt”. Kan gebeuren. 🙂
    Een eigen geluid blijft wel belangrijk, helemaal mee eens. Ik vind het internet vaak een echo chamber.
    Podcasts heb ik op mijn lijstje staan om te gaan beluisteren, maar om de een of andere reden ben ik daar meestal te ongedurig voor… Heb je daarvoor een tip?

    Beantwoorden
    • Ja, podcasts zijn inderdaad een hele andere tak van sport, maar ik heb zeker wel wat tips!
      Praten de hosts te langzaam naar je zin? Versnel dan het afspelen. Bijvoorbeeld met de app ‘overcast’ kan je de snelheid ook op 1.2x, 1.3x tot wel 2x neerzetten. Ook kan je stiltes door laten spoelen. Daardoor lukte het mij een podcast van een uur in 45 minuten te luisteren.
      Een ander punt is dat de podcast wel je interesse moet wekken. Een onderwerp dat mij niet interesseert, is een zwaar half uur om te blijven luisteren. Begin dus met zoeken naar een onderwerp dat je echt interesseert. Het voordeel van podcasts is dat je prima gewoon een aflevering aan kan zetten.
      Dan moet de stijl van de podcast ook een beetje bij je passen. Net zoals dat een radiostation en muziek bij je moet passen. Alle genoemde podcasts gaan over geld, maar elk heeft weer z’n eigen stijl, plus- en minpunten. Dat is een beetje uitzoeken wat je nou echt prettig vind om naar te luisteren.
      Als laatste nog het moment van luisteren. Wat vaak gebeurd is dat een podcast in de auto wordt aangezet. Reizen is wel een fijn moment om in plaats van radio wat anders aan te zetten. Of bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Het vergt wel echt je concentratie, maar zodra je echt aandachtig luistert, kan er een wereld voor je open gaan :).

      Veel plezier met luisteren!

      Beantwoorden
  2. Top dat je andere bloggers promoot. Ik als newbie in deze financiële blogwereld ben er in ieder geval heel blij mee En ik vind dat het je goed lukt om originele content te schrijven helemaal met de frequentie waarmee jij publiceert doe ik je dat niet na. Aan het luisteren van de podcasts ben ik nog niet toe gekomen, maar ik denk dat ik daar binnenkort ook eens mee ga beginnen.

    Beantwoorden
  3. Het vermelden van andere blogs is ver te zoeken tegenwoordig.
    Ik zou de andere blogs in de kantlijn zetten. Het vermelden van alle blogs die met geld te maken hebben, zoals Zuinigaan doet en waardoor ik op jouw blog ben gekomen, verhoogt tevens de bezoekersaantallen op jouw blog.

    Beantwoorden
    • Het is inderdaad (helaas) niet heel gebruikelijk meer om andere bloggers te noemen. Ik merk dat de pagina “andere blogs” toch elk jaar wel in de top 10 staat als het gaat om pageviews. Er is dus wel degelijk interesse naar. Ook ik heb aan de linker kant een lijst met de 15 meest recent verschenen blogsposts van verschillende financieel bloggers. Ik heb bewust een limiet op het aantal gezet, omdat er anders een veel te lange lijst met blogs komt te staan.

      Beantwoorden
  4. Concurrentie betekent volgens van Dale mededinging of wedijver. Concurrenten strijden dus om iets. De meeste concurrenten strijden om de centen van klanten. Bloggers strijden om de aandacht (en dus de tijd) van lezers. Er is dus wel degelijk concurrentie tussen bloggers.

    In deze zakelijke wereld worden concurrenten nogal eens conculega’s genoemd. Persoonlijk vind ik het één van de lelijkste woorden in het Nederlandse taalgebied maar het geeft wel aan dat, hoewel de concurrent om hetzelfde strijdt, hij/zij ook als een collega beschouwd wordt.

    Misschien is er wel een mooi woord voor concurrerende bloggers?

    Beantwoorden
    • Er is ook wel degelijk een bepaalde mate van concurrentie tussen bloggers en natuurlijk hoop ik dat lezers ook naar mijn blog (blijven) komen. Maar het is niet zoals supermarkten die mekaar echt kunnen beconcurreren. Misschien is het eerder zoals een Italiaans restaurant die naast een Grieks restaurant zit. Zijn dat concurrenten van elkaar? Natuurlijk zou je alle klanten voor jezelf willen hebben, maar soms hebben ze gewoon een keer zin in ander eten. Iets dat jij niet aanbiedt. Natuurlijk kan er dan altijd nog geconcurreerd worden op kwaliteit, hoeveelheid en prijs. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds een aanbieder van compleet ander voedsel naast je zit.
      Dus ja, zolang ik niet meerdere blogs per dag over allerlei onderwerpen publiceer die iedereen tevreden houden, bieden andere blogs een toegevoegde waarde aan de lezers. Iets dat ik niet bied of kan bieden. Dan kan ik toch net zo goed mijn lezers de goede kant op wijzen waar ze nog meer toffe artikelen kunnen lezen 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.