Uitgekookt of gewoon slim bezig?

In Nederland is er zo’n hele dunne lijn waar je heel snel over heen kan gaan. Zo ben je opeens van ‘gewoon heel zuinig’ zomaar ‘gierig’ en verander je van ‘slim bezig’ opeens in ‘uitgekookt’. Vandaag zo’n voorbeeld. Ga ik nou ultiem om met de mogelijkheden die er zijn, of ben ik nu wel heel uitgekookt bezig?

Maximaal gebruiken maken

Al eens eerder heb ik een blog geschreven over slim bezig zijn. Dat ging toen over de ABN Amro. Ik ben daar al jaren klant en hoewel ik wel eens wat te mopperen heb, is hun spaarprogramma wel leuk. Daar krijg je namelijk korting op vele producten, maar vooral op de kosten van je rekening. Heb je 1 t/m 4 ABN producten, dan krijg je 10% korting. Heb je er 5 of meer, krijg je 20% korting. Toen ik dat schreef had ik juist de stap gemaakt van 4 naar 5 producten. Simpelweg door rood te kunnen staan. Ik hoef en wil helemaal niet rood staan, maar door de de mogelijkheid te hebben bespaar ik dus €0,34 per maand. Hier lees je het hele artikel hoe ik kan geld besparen door rood te staan.

Een bonus op je spaarrekening

Zoals jullie ondertussen wel weten, maar ik geen gebruik van de spaarrekening bij ABN. Ik heb mijn geld juist NIET bij een grootbank ondergebracht, omdat de rente daar extreem laag is. 0,03% om precies te zijn. En dat terwijl ik bij online banken 0,35% rente kan ontvangen. Het is een gigantisch verschil, hoewel het natuurlijk nog steeds heel laag is. Maar, ABN heeft natuurlijk wel een extra trigger ingebouwd om spaargeld bij hen te stallen. Ook via hun extra spaarprogramma &meer. Je krijgt namelijk een geldbonus op het moment dat er aan het einde van het kwartaal een bepaald bedrag op staat. Afhankelijk hoeveel producten jij hebt bij de ABN (1-4 of 5 of meer) krijg jij elk kwartaal een geldbonus. Heb jij bijvoorbeeld 1 tot 4 ABN producten en meer dan €500 op je spaarrekening, dan ontvang je €0,25.

Het maximale uit een bonus halen

Zoals eerder aangegeven heb ik 5 producten, dus zit ik in ‘categorie goud’. Dit houdt in dat ik bij meer dan €500 wel €0,50 krijg! Staat er echter meer dan €5.000 op de rekening, krijg ik €1,00 en als er meer dan €10.000 staat, krijg ik €2,00. Het mooie is dat hier direct bij de veelgestelde vragen ook staat wanneer er wordt gekeken of dit bedrag op jouw spaarrekening staat: De laatste dag van het kwartaal. Dus natuurlijk snap jij al: daar maak ik gebruik van.

Even op en neer boeken

Daar komt het eigenlijk op neer. Maar spaarpotje bevat namelijk die €10.000, maar staat bij een andere bank. Gisteren is dit echter overgemaakt naar mijn betaalrekening en maandag wordt dit weer direct overgemaakt naar mijn online spaarrekening. En dat voor die €2,00. Of nou, eigenlijk nog minder, want het levert mij effectief geen twee euro op…

Wat levert het echt op?

Wat levert het op: €2,00. Dat is niet zo moeilijk. Echter, het kost ook wat. Op de rekening van Leaseplanbank ontvang ik tenslotte 0,35% rente. Dat is niet veel, maar zodra het om een wat groter bedrag gaat, gaat het wel aantikken. Op jaarbasis is het namelijk €35,00. Per dag is dat €0,095. Negen-en-halve cent. Dus, het bedrag dat ik nu heb overgemaakt, staat 4 dagen bij de ABN, dus ‘kost’ €0,38 aan rente. Deze actie levert mij dus €1,62 op. Dat is natuurlijk niet veel, maar aangezien het mij ook niet meer dan 5 minuten kost, is het wel heel snel verdiend… Zolang het op de eerste dag van de maand maar direct weer naar de andere bank wordt overgemaakt, want anders gaat het ten koste van het zojuist behaalde voordeel.

Slim bezig of uitgekookt?

Tja, daar zullen de meningen over verdeeld zijn. Ik noem dit slim bezig, omdat ik binnen 5 minuten ruim anderhalve euro heb verdiend. Dat zou per uur op €19,44 komen. Mijn baas betaald minder kan ik je vertellen. Anderen zullen het uitgekookt vinden. “Wat kan jou die paar euro nou schelen”. Tja, door dat systeem slim te gebruiken verdien ik ruim anderhalve euro EN heb ik weer een reden om een blog te schrijven. Dubbele winst 🙂

7 gedachten over “Uitgekookt of gewoon slim bezig?”

 1. Bij ING was het jarenlang mogelijk om op zaterdag geld van de ING betaalrekening naar de ING spaarrekening over te boeken waardoor je op papier 2000 euro “rood”stond. Het was echter niet mogelijk om rood te staan op weekenddagen. In werkelijkheid werd de 2000 euro als reservering geboekt die op maandag pas werkelijk geboekt werd. Op de spaarrekening kreeg je echter wel over de zaterdag en zondag de rente opgebouwd. Op maandag kon je het bedrag van de spaarrekening terugboeken naar de betaalrekening waardoor je niet rood had gestaan maar wel over de weekenddagen rente had ontvangen.

  Inmiddels kan dit niet meer omdat overboekingen van betaal naar spaarrekening ook in het weekend realtime worden verwerkt.

  Beantwoorden
 2. Slim bezig! Wie het kleine niet eert…
  Helaas heb ik geen rekening bij die bank.
  Maar als je 10.000 hebt, kun je dat toch ook in een depositoladder zetten van 6, 9 en 12 maanden, scheelt ook weer een paar euro.

  Beantwoorden
 3. gaaaap, dit zijn nou niet echt de interessante posts. 1,5 euro, kom op mensen de weg naar financiële onafhankelijkheid moet wel leuk en relevant blijven..

  Beantwoorden
 4. Eens met Geldboom. Dit doet me denken aan al die overijverige huisvrouwen die aan de lopende band vragenlijsten invullen en op reclames klikken voor – omgerekend – nog geen euro per uur.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.