Overstappen van zorgverzekering, energieleverancier, internetprovider en nu ook autoverzekering

Helaas, ik ga je direct al teleurstellen: geen overstapbonus bij een andere autoverzekering. Maar dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat het niet loont om er eens naar te kijken. Waarom zou je nou overstappen en in welke situaties heeft het extra zin om deze vaste lasten eens onder de loep te nemen.

Jouw autoverzekering verandert niet

Zodra je eenmaal een autoverzekering hebt afgesloten, is het klaar om te gaan. Je auto en jij zijn verzekerd, dus je mag de weg op. En dat is verder prima. Zou je zeggen tenminste… Jouw verzekering zal echter niet zomaar veranderen. Je betaalt tenslotte jaar in jaar uit hetzelfde per maand en daarvoor krijg je dezelfde verzekering met dezelfde voorwaarden. Jouw autoverzekering verandert niet, maar de rest van de wereld wel!

Alles gaat door

Waar jouw autoverzekering niet verandert, verandert de wereld eromheen wel. Je koopt eens een andere auto, je wordt ouder, je verhuist nog eens en de concurrentie in verzekeringsland neemt toe. Kortom: jouw verzekering is het enige dat niet verandert. Hooguit dat je met een andere auto een nieuw kenteken doorgeeft en een andere premie gaat betalen. Je blijft wel bij dezelfde verzekering, “want dat is lekker makkelijk”. Ook is de huidige verzekering prima, dus zal je niet zomaar om je heen kijken. En dat terwijl er mogelijk in de afgelopen jaren andere maatschappijen veel goedkoper een verzekering aan kunnen bieden.

Kijk eens naar een andere verzekeraar

Wat je als bespaarder natuurlijk kan doen, is overstappen van energieleverancier, of je gaat naar een andere internetprovider. Maar zo kan je ook overstappen van autoverzekering. De combinatie van de locatie waar je woont, de waarde van je auto, het type verzekering, het aantal schadevrije jaren, en het aantal kilometers spelen allemaal mee in de berekening van de premie. Zoveel factoren terwijl jij misschien al jaren dezelfde premie betaalt…

Verzeker je auto naar gebruik

Bij de verzekering moet je natuurlijk altijd opgeven hoeveel auto’s je hebt, hoeveel kilometer je erin rijdt en of het de eerste of tweede auto is enzovoorts enzovoort. Maar zo zijn er meer varianten. Stel dat jij autofanaat bent en naast je gewone auto ook een hobby auto hebt. Dan verzeker je die (natuurlijk) heel anders dan de dagelijkse auto waar je 25.000 kilometer per jaar mee rijdt. Zo is de verzekering van een oldtimer heel anders opgezet. Waar ik achter ben gekomen is dat je tegenwoordig zelfs een youngtimerverzekering hebt. Hoewel in wegenbelasting niet extra gunstig, zijn deze toekomstige klassiekers wel een stuk gunstiger te verzekeren.

Constructief voordeel

Zoals aan het begin van deze blog al aangegeven, is het overstappen van autoverzekering niet iets dat je jaarlijks gaat doen. Op dit moment is de markt nog niet zo concurrerend dat je bij het overstappen een geldbonus of ander aardigheidje krijgt. Nee, overstappen doe je hier vooral voor een constructief voordeel dat je kan behalen. Maandelijks betaal je minder, waardoor je aan het einde van het jaar geld overhoudt. Natuurlijk moet je goed op blijven letten dat je inderdaad wel een verzekering afsluit die bij je past. Maar als je onder dezelfde of gunstigere voorwaarden een verzekering af kan sluiten voor minder geld, is dat toch weer mooi meegenomen.

1 gedachte over “Overstappen van zorgverzekering, energieleverancier, internetprovider en nu ook autoverzekering”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.