Een nieuwe uitdaging

Wij mensen houden van uitdagingen. Iets wat je nog niet of een klein beetje kan, wil je verbeteren. Wordt het werk te eentonig, dan ga je op zoek naar iets waar je meer uitdaging in vindt en ben je eenmaal uitgedaagd, dan wil je een wedstrijd ook gewoon winnen. Zo ook bij mij. Ik ga aan een nieuwe uitdaging beginnen.

Wat voor uitdagingen heb ik zoal eerder gedaan?

Voordat ik ga vertellen wat ik ga doen, eerst even een overzicht wat ik al heb gedaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het starten van deze blog. Meerdere keren per week speciaal voor jou een klein stukje over het bereiken van mijn financiële onafhankelijkheid. Laatst zijn Firetheboss.eu en ik ook nog eens de GoedmetGeld Podcast begonnen. Hele gave uitdagingen al zeg ik het zelf! Ook heb ik vorig jaar zes weken geen alcohol gedronken. Een leuke uitdaging die zeker goed uit te houden is. Maar de uitdaging die ik nu wil aangaan, vraagt wat meer committent. Het is een onderdeel waarmee je nog veel eerder financieel onafhankelijk kan worden. Ik ben dus ook heel erg benieuwd hoe dit uit gaat pakken.

Een maand lang…

Het is een test. Puur hypothetisch, maar ik vind dat je het wel moet proberen voordat je er echt een mening over kan hebben. Mijn vriendin verklaard mij voor gek (wat ik best wel begrijp), maar dat stopt mij niet om toch een stapje verder te gaan in mijn weg om sneller financieel onafhankelijk te worden. Omdat het verder wel wat gedoe op zal leveren, ga ik dit een maand lang proberen. Na die maand zal er een evaluatie plaatsvinden om te kijken wat het mij heeft opgeleverd, wat het heeft gekost en nog belangrijker: of het vol te houden is. Ik ga namelijk een maand lang:

Ander eten eten

Want, waarom kopen wij voor onze viervoeters uiterst gebalanceerd voer en kunnen zij daar prima op leven (en zelfs te dik worden) terwijl wij mensen maar moeilijk zitten te doen met ‘wat zullen we vandaag eens gaan eten’. Daarom ga ik komende maand een maand lang kattenvoer eten. Juist vanwege de goede balans die in de verschillende voeren zijn aangebracht, zou dit ons mensen toch ook prima in leven moeten houden. Het voer is rijk aan smaak, voedingsstoffen, vitaminen, eiwitten en mineralen.

Alleen droogvoer

Heel belangrijk is dat ik mij alleen ga wagen aan droogvoer. Als ik voer uit blik aan een kat moet geven ga ik al over m’n nek, laat staan als ik het zelf naar binnen moet werken. Daarom alleen droogvoer. Ik heb ter voorbereiding bij de Lidl een aantal grootverpakkingen kattenvoer gehaald (5 KG) van elk €4,49. Een koopje al zeg ik het zelf toen ik er eenmaal achter kwam wat je nodig hebt.

Nadeel 1: er staat bijna geen informatie op de verpakking

Want, waar wij mensen altijd naar kijken is de voedingswaarde. Ik zal als man zo’n 2500 calorieën per dag moeten eten om op de been te kunnen blijven. Maar helaas, op kattenvoer staat niet hoeveel calorieën 100 gram voer bevat. Gelukkig was daar m’n grote vriend internet die mij hielp. Gemiddeld bevat 85 gram brokjes zo’n 200 tot 300 calorieën (bron). Laten we van gemiddeld 250 calorieën uitgaan, wat inhoud dat ik 850 gram brokjes per dag moet eten. Dit kan ik gelukkig mixen tussen de verschillende smaken (beef, tuna en chicken) en eventueel aanmengen met water (om toch het idee van cornflakes na te bootsen). 850 gram tegen €0,90 per kilo. Ik heb nog nooit zo goedkoop gegeten.

Wat het op gaat leveren

Zolang ik het voer maar in de aanbieding kan kopen, zal het flink opleveren. Ik verwacht dat ik aan maximaal een kilo brokjes per dag wel genoeg moet hebben. Dat komt dus neer op €0,90 per dag. Dat terwijl ik per maand toch zeker wel €100 kwijt ben aan mijn eigen eten. Dat zou een voordeel betekenen van €63 per maand! Dat is €750 op jaarbasis! Daarbij komt ook nog eens dat, zolang je het droog bewaart, het niet zal gaan rotten of iets, waardoor ik ook de voedselverspilling tegen kan gaan. Ik hoef het tenslotte nooit weg te gooien!

Hoe gaan anderen reageren?

Waar ik vooral bang voor ben, is de reactie van mijn collega’s. Want het is toch wel heel gek dat ik dit een maand lang wil gaan doen. Daarom heb ik besloten de komende maand elke dag een rondje buiten te gaan lopen tijdens de lunch. Dan kan ik in ieder geval even alleen lunchen en ervaren hoe het gaat. Ik weet namelijk totaal niet hoe ik reageer op zulk ander voedsel. Hoewel het natuurlijk perfect uitgebalanceerd is, ben ik ook heel erg benieuwd hoe mijn lichaam reageert op zulk eentonig eten. Voor dit laatste punt wil ik toch ook een balletje opgooien?

Heb jij nog tips hoe ik dit experiment succesvol kan uitvoeren?

7 gedachten over “Een nieuwe uitdaging”

  1. Sodeju, dat is echt geniaal bedacht! Oke, het zal even wennen zijn, maar het levert uiteindelijk wel een E-NOR-ME besparing op! Slim ook dat je voor Lidl-kattenvoer gaat en niet zo’n belachelijk duur merk. Fijne 1 april 😉

    Beantwoorden
  2. Succes ermee! Kattenbrokken eten brrr. Een kat is toch anders dan een mens, onze katten kregen doffe kleur haar, overgetapt van lidl naar biologische kattenbrokken en geen probelemen meer meer met de vacht van de kat. Een glansende zwarte kat die opeens grijs dof word ik weet niet hoe het met je af gaat lopen maar 4 weken is erg lang.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.