Boodschappen

Ik heb al op meerdere blogs wel eens benoemd hoe ik boodschappen doe. Wellicht nu eens tijd om er een blog aan te wijden. Aan boodschappen doen heb ik op zich geen hekel. Soms kost het wat meer tijd dan ik graag zou willen, maar verder vind ik het wel prima. Het zal echter nooit een grote hobby van mij worden. Zo leuk vind ik het nou ook weer niet.

Het is allemaal zo duur geworden

Wie klaagt er niet over. De prijzen van de vaste boodschappen stijgen. Altijd. Kan je niets aan doen. Dikke pech! Maar moet boodschappen doen dan ook echt zo duur zijn? Ik denk van niet. Zolang je bewust dingen koopt, hoeft het niet duur te zijn. Of kan je in ieder geval enorm besparen. Wie wil dat nou niet?

Mijn budget

Mijn maandelijkse budget is €125. Daar koop ik mijn boodschappen van, maar ook verjaardagscadeau’s en als er een lamp vervangen moet worden komt dat uit hetzelfde budget. Die €125 is wat krap aan het worden, maar het doel is nog steeds om hiervan te leven.

Een keer iets niet kopen…

Mijn grootste bespaartruc: Koop het niet! Het klinkt zo eenvoudig, maar daarmee bespaar je het meeste. Toch maar niet die extra zak snoep of pak extra koek. Ik heb daarbij een tik van m’n moeder, waardoor ik vaak grote voorraden in huis heb. Het is dus grote onzin om elke keer mijn winkelwagen weer vol te gooien, ik heb nog genoeg thuis liggen. Daarbij wil ik ook graag refereren aan mijn eerdere blog over extraatjes (lees hier mijn blog). Tegenwoordig zijn de vroegere extraatjes namelijk heel normaal geworden. Door het weer een echt extraatje te maken, spaar je geld uit en geniet je er extra van 🙂 .

Mijn grootste verleidingen

En toch vind ik het af en toe ook lastig om iets te laten liggen hoor. Dan gaat het meestal niet zozeer om eten, maar om de extraatjes. Ik heb een Lidl om de hoek en daar hebben ze wekelijks hele rekken vol moet die handige dingen. Erg handige dingen! Het probleem: ik heb ze niet, maar eigenlijk heb ik ze ook niet nodig. En daar doet de Lidl het heel goed. Dingen verkopen die je standaard niet hebt, maar die je ook niet standaard nodig hebt. Heel veel mensen trappen er dan in en ook ik heb daar wel eens last van. Ik ben er tegenwoordig wel steeds beter in, maar af en toe betrap ik mijzelf er dan weer op dat ik iets heb gekocht, wat mij heel handig lijkt, maar wat ik eigenlijk niet nodig heb…

Lang leve het bukmerk

Gelukkig heb ik ook door hoe ik veel geld kan besparen. Door te bukken! Alle goedkope producten staan namelijk extreem laag. Het zogenaamde bukmerk is mijn favoriet. Ik zat pas in een hotel en daar stond Nutella. Om heel eerlijk te zijn proefde ik niet eens het verschil met mijn eigen Chocopasta. En dat is gewoon het basic merk van de AH. En zo’n pot Nutella is dan snel 3x zo duur. Daarbij vind ik het natuurlijk wel belangrijk dat ik iets koop wat ik lekker vind. Zo weet ik dat ik de goedkope producten van de Lidl minder lekker vind dan de goedkope producten van de AH. Het is dus soms even zoeken naar wat jouw favoriet is, maar dat heb je met de merkartikelen ook.

Koop niet teveel

De tactiek om niet teveel te kopen, is voor mij vrij eenvoudig: zorg dat je niet teveel mee kan nemen. Ik doe lopend mijn boodschappen met een rugtas en een boodschappen tas. Als die vol zijn, heb ik meer dan genoeg voor een hele week. Dit is ook een van de redenen dat ik vrijwel geen frisdrank koop / drink. Ik koop vaak aanmaaklimonade. Dit vind ik net zo lekker, is vaak goedkoper en scheelt heel veel sjouw werk.

Aanbiedingen zijn je beste investeringen

Dan de laatste uitsmijter: Koop in de aanbieding! Ik ben dol op hamsteren en weet ondertussen wanneer iets een aanbieding is en wanneer niet. Als er dan eenmaal een goede aanbieding is, koop ik ook zonder schaamte groot in. Ik drink bijvoorbeeld veel thee. Als er dan een aanbieding is met het tweede doosje gratis, vind ik dat hele leuke aanbiedingen. Ik koop dan gerust 10 tot 20 doosjes, van alle smaken 1. Daarbij probeer ik mij ook weer te beperken tot de producten die ik ook daadwerkelijk gebruik. Mijn hoogtepunt tot nu toe: een subtotaal van €50, terwijl ik na alle kortingen nog maar €26 hoefde te betalen.

Hoe bespaar jij geld bij het boodschappen doen?

3 gedachten over “Boodschappen”

  1. Goede tips! Wij zijn ook gestopt met spullen kopen alleen maar omdat ze goedkoop zijn, terwijl we ze eigenlijk niet eens nodig hebben. Daarnaast letten wij ook op aanbiedingen en kopen daar dan extra van, maar alleen als het echt gebruiken. Als je het niet gebruikt dus gewoon niet kopen.

    Beantwoorden
    • Aanbiedingen groot inkopen levert inderdaad veel op. Zolang je er maar kastruimte voor hebt en je niet extra gaat consumeren omdat je er meer van in huis hebt 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.