Dan vraag ik toch gewoon je faillissement aan

Een faillissement is altijd heel heftig. Het punt bereiken dat de schulden niet meer terugbetaald kunnen worden. Het punt bereiken waar gigantisch bespaard moet worden, waar inboedel verkocht wordt om de schulden te betalen en waar schulden zelfs afgeboekt moeten worden. Een enorm heftig middel. Maar Pieter van Loon heeft het succesvol ingezet. Want kom op zeg. Die rekening had makkelijk betaald kunnen worden.

Het achtergrondverhaal

De corona crisis. Ja, meer hoeft ik toch eigenlijk niet te zeggen… We moeten allemaal binnen blijven. De omzet blijft achter. De verkopen dalen en terwijl de vaste lasten gewoon gelijk blijven. Voor veel retailers is dat toch wel een groot probleem. Winkelpanden zijn al jaren een flinke uitgave voor de bedrijven. Gaat het dan slechter met de economie, dan is het toch wel een flink blok aan je been… Maar wat doe je dan? Tja, als je die huur nou niet betaalt, heb je opeens wel de mogelijkheid om veel andere zaken wel te betalen. Die huur is dus wel iets waar op bespaard kan worden.

Met mij sol je niet

Zo kreeg Pieter van Loon ook bericht van zijn huurder: ICI Paris XL. Wij betalen de huur niet. Verder geen uitleg, contact was verder niet mogelijk en ga zo maar door. Eenrichtingsverkeer ten top. En het schijnt dus dat je dan aan die Pieter een verkeerde hebt. Want als ondernemer snapt hij heus wel dat er een wereldwijd probleem is. Dat het lastig is om de rekening te blijven betalen als heel Nederland thuis blijft en niet meer komt winkelen. Maar voor zo’n reusachtige keten mag dat niet na een maand al zo’n impact hebben. Dan mag de omzet wel stilvallen, maar als het bedrijf en of de investeringsmaatschappij daarachter nog miljarden heeft, is hij daar niet van gediend. En dus stapte hij naar de rechter.

Hollandse nuchterheid

Als je niet kan betalen, kan ik je net zo goed failliet laten verklaren. Zo simpel is het eigenlijk. En dus ging deze Nederlander naar de rechtbank. En toen was er opeens wel mogelijkheid om te praten. Wat ik dan heerlijk vind om te lezen, is die Hollandse nuchterheid. Niet kunnen betalen is geldproblemen. Bij geldproblemen is het goed om het contact te zoeken. Geen contactmogelijkheden + geldproblemen = maatregelen nemen. In dit geval is een faillissement aanvragen de beste optie. Het maakt dan niet uit wat voor bedrijf er verder achter zit. Voor elk ander bedrijf zou ook faillissement aangevraagd worden.

Het opnemen tegen de grote reus

Pieter is best wel een grote naam. Met zo’n 30 panden ben je tenslotte echt geen amateur meer te noemen. Maar laten we wel wezen, hij is zeker niet de grootste. Want ga maar na. Zelfs als elk pand een paar miljoen waard is (hoewel ik denk dat dat niet het geval zal zijn) komt hij nog lang niet in de buurt van de miljarden van de eigenaar achter ICI Paris. Wat dat betreft is het maar een heel klein mannetje die het op gaat nemen tegen de grote reus.

Alle ogen op de boze wolf

Ik kan hier alleen maar van smullen. Want waar Pieter alleen maar vecht voor zijn huurinkomsten, is de schade voor de huurder vrij groot. Waar ze dachten even snel geld te kunnen besparen door huren niet te betalen, komt er nu een heel ander probleem bovendrijven. Een dreigend faillissement. Hoe ga je dat aan de aandeelhouders uitleggen? En ondertussen heeft ook de internationale pers het opgepikt. Een ‘gewone man’ die mede wordt gedeeld dat zijn huurinkomsten wegvallen. Niet door een bedrijf in nood, maar door een bedrijf met een gigantisch kapitaal. Een bedrijf dat dus eigenlijk misbruik maakt van de situatie. Iedereen doet het, dus wij ook. Deze kleine vastgoedeigenaar uit Dordrecht heeft alle ogen kunnen richten op de grote boze wolf, met alle gevolgen van dien.

Is ICI Paris nu failliet?

Nee joh, natuurlijk niet. Die rekening kon uiteindelijk voor een deel (natuurlijk) betaald worden. Die faillissementsaanvraag was vooral om kracht bij te zetten en de alarmbellen laten luiden. Niet over je heen laten lopen als ‘kleine’ ondernemer. Uiteindelijk zijn er betaalafspraken en gemaakt. Dat was tenslotte ook het doel van Pieter. Want dat het in deze coronatijden lastig ondernemen is, snapt hij zelf ook wel. Hij heeft zijn doel in ieder geval behaald. En ik heb weer kunnen smullen van zo’n heerlijk verhaal over die grote miljardeninvesteerders die aan het kortste eind trekken. Eind goed al goed.

Hier lees je het hele artikel uit de Volkskrant over hoe Pieter zijn vermogen heeft vergaard en de strijd aan ging met ‘die miljardair uit China’

4 gedachten over “Dan vraag ik toch gewoon je faillissement aan”

  1. Ja de elite is walgelijk zelfzuchtig!
    Een KLM-directie die meende gewoon opnieuw de bonus van de baas te moeten verhogen, ditmaal omdat hij zo goed blijkt in het binnenslepen van staatssteun – hoe pervers wil je het hebben? Maar de bonus komt altijd, ook al komt de helft van de werknemers op straat en gaat het bedrijf failliet. Een Booking.com dat dankzij belastingontduiking miljarden heeft verdiend, maar geen enkele buffer heeft opgebouwd omdat alle aandeelhouders miljoenen aan dividend toegestopt kregen, waarbij chef Glenn Fogel zichzelf ook niet vergeten is. En nu natuurlijk wel in Den Haag de hand ophouden.

    Beantwoorden
  2. Ik vind Pieter best een stoere vent. Hij maakt gebruik van het systeem en staat dus volledig in zijn recht. Als rijke mannen zoals Li Ka-Shing zo werken, dan moeten er meer Pieter van Loons opstaan.
    Vergis je niet, achter jouw Kruidvat zit een stinkend rijk en machtig apparaat. Denk daar nog maar even aan als je die lieflijke reclame met medewerkers op TV ziet.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.