De WOZ waarde

Kom ik weer. De WOZ waardes zijn al lang bekend, de belastingen zijn al lang betaald , maar gelukkig is de termijn om bezwaar te maken nog niet verstreken. Waarom nu nog een blog over de WOZ waarde? Ik ben namelijk ergens achter gekomen en ik vind dat helemaal niet eerlijk. En vooral het feit dat het niet eerlijk is, is voor mij een reden om deze blog te schrijven. En wat ik dan vooral wil weten: Hoe wordt de WOZ waarde nou berekend?
Mijn woonsituatie
Ik woon in een portiek woning. Het gebouw bestaat uit twee portieken en is vier etages hoog. In totaal 16 appartementen. Nu zat ik toevallig online te kijken naar de site waarop WOZ waardes worden gepubliceerd en ik kon daar dus ook de WOZ waarde van mijn buren bekijken. En nu zou je zeggen, dat die waarde over alle 16 appartementen gelijk zou moeten zijn. Oke, er zijn minieme verschillen, zoals etage, grootte van de schuur, dubbel glas en of het een hoekappartement is of niet. Maar verder is het bouwjaar overal hetzelfde, dus verwachtte ik hier gelijke waarden.

Oneerlijk
Zoals je al raadt: de waarden zijn niet hetzelfde. De waarde van vorig jaar kan je ook inzien en deze was vorig jaar wel overal gelijk. Maar, nu hebben acht appartementen een waardevermeerdering van €3000. Acht andere appartementen hebben een waardevermeerdering gekregen van €8000. En ik snap hier niks van, want het lijken wel compleet willekeurig gekozen appartementen die meer waard zijn.
Ik heb hieronder een tabel ingevoegd met het vooraanzicht van het appartementen complex (elk bedrag vertegenwoordigd een appartement):

Zoals je ziet heeft hier dus echt iemand een slechte dag gehad…

En nu?
Ik heb tijdens het schrijven van mijn blog ook direct bezwaar ingediend. Dit gaat echt heel erg eenvoudig. Je logt in met Digid, selecteert op welke aanslag je bezwaar wilt maken en geeft een reden aan. Ik heb gekozen voor bezwaar op basis van andere taxaties. Ik heb de andere 8 adressen genoemd. Ik denk dat ik zeker een kans maak om mijn bezwaar gegrond te krijgen. Ik zie namelijk geen overeenkomsten in etages van de appartementen, dubbel glas voorziening, VvE lidmaatschap (het zijn twee VvE’s), bergingsgrootte, hoek of tussen woning en de daarbij behorende WOZ waarde…

Wil ik dan dat mijn huis lager getaxeerd wordt?
Voorlopig ga ik toch nog niet verhuizen. Ik heb mijn appartement en mijn hypotheek. Op dit moment staat het gewoon onder water, omdat regelgeving dat ook toestond. Dat is een feit en vind ik prima. Het gaat tenslotte toch pas spelen als ik het weer wil verkopen. Hoe lager nu de WOZ waarde, hoe minder belasting ik moet betalen.

Daarnaast vind ik de WOZ waarde maar raar… Een waarde die bepaald hoeveel belasting je moet betalen. Als de gemeente niet helemaal rond komt maak je dus alle woningen €1000 meer waard en kan je het begrotingstekort alsnog wegwerken. Ik kijk wat dat betreft liever naar de verkoopwaarde van mijn buurman. Dat lijkt mij een veel realistischer beeld opleveren van wat de markt voor mijn woning wil betalen. Maar zover is het nog lang niet. Eerst maar gewoon eens een paar jaar genieten van mijn eigen plekje( en belasting betalen…)

2 gedachten over “De WOZ waarde”

  1. Ik vind je redenatie om bezwaar te maken, ook al sta je onder water, zodat je minder belasting hoeft te betalen een goede, rationele beslissing. Succes ermee!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.