Berekeningen moet je wel goed doen…

Afgelopen week heb ik verteld wat een interview mij allemaal heeft opgeleverd. Van nieuwe connecties tot op de koffie gevraagd worden. Van alles kwam voorbij. Zo ook de vraag of ik mee wilde doen aan “Hoeveel ben je waard”. Ik heb daar om verschillende redenen nee op gezegd, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik er niks van vind. Zo heb ik afgelopen week vol verbazing naar de tweede aflevering gekeken. En niet alleen naar de deelnemers, nee, juist ook naar de gebruikte rekenmethoden!

Bij een berekening moet je nooit maar de helft meenemen

Alvast een waarschuwing: in deze blog vertel ik al voor een groot deel wat er in de aflevering gaat gebeuren. Zoals je in een berekening alles mee moet nemen, vind ik ook dat je in een verhaal alles mee moet nemen. Wil je eerst de aflevering een keer zien? Scroll dan vooral niet verder en kijk eerst hier de aflevering “hoeveel ben je waard”.

Ze kijken niet naar alles

Een programma als “Hoeveel ben je waard” neemt niet alles mee. Denk bijvoorbeeld aan jouw aandeel in een bedrijf, de bedrijfsomzet en ga zo maar door. En zo tijdens het schrijven van deze blog ben ik er toch wel achter gekomen dat het mij frustreert. Natuurlijk, aan de ene kant snap ik het. Je wilt weten hoeveel iemand waard is en niet hoe het bedrijf er precies voorstaat. Het gaat tenslotte om jouw persoonlijke waarde. Maarja, in de situaties van vandaag hadden ze het denk ik voor het volledige beeld denk ik wel mee moeten nemen.

Wij komen precies uit met onze inkomsten

Bij het eerste gezin komt er ongeveer €3500 binnen en gaat er ongeveer €3500 uit. Lekker bezig toch. Jaa, maar… Eerder in het programma vertelden ze nog wat voor extraatjes ze doen. Uit eten gaan hoort er wekelijks bij en ook doen ze graag escaperooms. Wekelijks dan welteverstaan… Maar die uitgaven (zo’n €1200 per maand!) zijn niet volledig opgenomen in de uitgaven van €3500. Waarom niet? Omdat ze van de zakelijke rekening betaald worden. (Hallo belastingdienst, leest u even mee…) Ja, het is lekker makkelijk natuurlijk, maar ik zie dat gewoon als valsspelen in je eigen administratie.

Nu weet ik nog niet hoe de financiën ervoor staan

Er wordt tenslotte nog eens €1200 per maand extra uitgegeven vanaf de zakelijke rekening. Maar kan het bedrijf dat wel aan? Of nemen ze een extra lening op de zakelijke rekening, om privé de uitjes te kunnen betalen? Ja, ze komen rond, maar dan zonder al die uitjes. Ga je dan vervolgens bekijken: “Hoeveel ben je waard?”, dan worden maar een deel van de uitgaven genoemd en wordt ook alleen maar het privé inkomen meegenomen. Terwijl er zakelijk nog zoveel extra uitgaven gedaan worden. Ja, heel leuk dan allemaal, maar ik vind dat er een erg onvolledig beeld gegeven wordt. Doe het dan goed…

Kandidaat twee is ondernemer

Ondernemer, 32 jaar, succesvol en niet meer waard ‘dan een pakkie peuken’. Vol interesse keek ik naar deel twee. De ondernemer heeft namelijk eenzelfde doel als ik: Eerder stoppen met werken. En dat wel op z’n 35e. Over drie jaar wil hij financieel onafhankelijk zijn. Niet meer hoeven werken voor z’n geld. Hoe hij het doet: extreem…

Rondkomen van bijna niets

Zo succesvol als hij is, heeft hij al een burn-out achter de rug en is op dit moment druk aan het ondernemen. Hij is 32 en gaat tot in het extreme door om eerder te kunnen stoppen met werken. Hij betaalt zichzelf €1150 per maand. Daarvan moet hij alles doen. En dat lukt vrij netjes. Maar ondertussen werkt hij enorm hard, neemt geen vakantie, doet bijna niet aan ontspanning en heeft (zoals het programma schetst) maar een minimaal sociaal leven. Dan ga je wel heel ver voor je doel.

Je raadt het al: ook hier zie je maar de helft

Ik vind het oprecht gaaf dat je zo ver durft en kan gaan voor zo’n doel. Dat heeft wat en triggert iets in mij. Hoewel ik het zelf nooit zo zou doen, wederom vol belangstelling naar deze man en zijn plannen gekeken. Maar dan gaat er even opgeteld worden. Inderdaad, hij is nog geen pakkie peuken waard. Of nou, zeg maar heel veel minder. Met een studieschuld en belastingschuld, komt hij op een flink minbedrag uit. Maar tegelijkertijd wordt er gezegd: jouw plan is zo gek nog niet.

Inkomen uit een bedrijf is vele malen hoger dan een gewoon salaris

Dat is waar het ook weer hier op neerkomt. Deze man komt van een minimaal inkomen (wat hij zichzelf betaalt) rond. Daarbij spaart hij niet en heeft hij ook maar een paar honderd euro op de bank staan. Ik zou mij zorgen gaan maken. Maar ondertussen zegt de financieel coach: jouw plan haal je niet over 3 jaar, maar een paar jaar extra en het gaat je wel lukken. Dat rijmt dan bij mij maar heel moeilijk. Met €1150 rondkomen, niets per maand sparen, maar wel binnen nu en een paar jaar financieel onafhankelijk zijn. Laat dan ook eens wat zien van dat bedrijf…

Het beeld is net zo compleet als dat er getoond wordt

Dat vind ik denk ik het lastigste aan de aflevering die ik afgelopen week gezien heb. In beide gevallen wordt er aangegeven dat de personen het op zich helemaal niet zo slecht doen. Natuurlijk moet er het een en ander aangepast worden om de doelen echt te bereiken, maar in essentie gaat het best aardig. Maar als ik dan naar de cijfers kijk, zou ik mij heel veel zorgen gaan maken. Als jij met €3500 inkomen per maand niet genoeg overhoudt voor alle leuke uitjes en daar dus andere rekeningen voor raadpleegt, gaat er iets structureels mis. Betaal je jezelf €1150 en spaar je daarvan niets, rijmt het bij mij niet dat het realistisch is om over een paar jaar te kunnen stoppen met werken. Kortom, grote gaten in de beeldvorming.

Geen idee hoeveel ze waard zijn

Natuurlijk, voor het programma komt er een bedrag uit hoeveel de personen waard zijn. Maar laten we nou eens eerlijk zijn: door dat beperkte beeld wat je krijgt, heb je geen idee. Natuurlijk, het grootste deel van het vermogen zit in het bedrijf. Maar ze zijn toch ook eigenaar van dat bedrijf? Dan zou je dat gewoon mee moeten nemen. Zeker aangezien ze beiden ook uitgaan van opnamen van de zakelijke rekening en toekomstige doelen die met het bedrijf gefinancierd worden. Ik heb dus geen idee hoeveel deze mensen nou echt waard zijn. Als je dan zo’n programma maakt, geef dan een zo volledig en correct mogelijk beeld. En niet een halve weergave zoals nu.

“Hoeveel ben je waard” terugkijken

Benieuwd naar de aflevering? Kijk hem gerust hier even terug. De aflevering kan je hier vinden.

7 gedachten over “Berekeningen moet je wel goed doen…”

 1. Ik heb het programma nog nooit gezien maar ben nu wel van plan om (terug) te kijken. Gelukkig weet ik nu al dat de verhalen niet compleet zijn, dank voor de extra informatie! Ik snap ook goed dat je zelf bedankt voor deelname, mijn ding zou het ook niet zijn. Groet Stella

  Beantwoorden
 2. Ik kijk er graag naar en verbaas me regelmatig over de manier waarop er met geld wordt omgegaan.
  Ook wij hebben een eigen bedrijf maar mijn man heeft hiervoor een aparte rekening en alles wordt streng gescheiden.
  Als hij zou stoppen en alles zou verkopen wordt het bedrijfsgeld natuurlijk van ons maar voorlopig is dat niet aan de orde.
  Heel af en toe “mengt” er tijdelijk iets. Man heeft een klusbedrijf en als er thuis iets moet gebeuren huur ik natuurlijk geen klusbedrijf in. Man besteld dan via het bedrijf de materialen en maakt of repareert het zelf met gereedschap van het bedrijf. De bonnen gaan keurig naar de boekhouder met de omschrijving “privé” er op.

  Beantwoorden
 3. hier loopt prive en zakelijk ook door elkaar. maar dat gaat om relatief kleine bedragen (100 euro boodschappen per maand en wat andere kleine zaken) gaan wel in de zakelijke boekhouding. gelukkig hou ik zelf mijn nettowaarde bij in excel, leuk om te zien 😉 weet niet of ze nu nog naar inboedel en auto etc kijken als waarde? zelf reken ik dat totaal niet mee voor t gemak 😉 en toch komen we positief uit 😉 leuk om t jaarlijks te zien groeien door aflossen van duo en uiteraard de hypotheek (annuitair) huis datmeer waard wordt (ik hou veilig de woz waarde aan.. huizen worden hier voor veel meer verkocht maar geen verhuisplannen dus wil me niet rijk rekenen) spaargeld, beleggen etc

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.