Niet alles hoeft nieuw te zijn

In deze consumptiemaatschappij kopen we graag dingen. Veel dingen. Winkels proberen klanten te blijven lokken met enorme sales, natuurlijk wil je graag het nieuwste gadget en ga zo maar door. Alles wordt door ontwikkeld, we blijven produceren, meer, meer, meer! Maar niet alles hoeft nieuw te zijn. Soms is het misschien wel beter om eens te kijken naar een tweedehands versie van dat product. Zolang het nog goed is, werkt en geen gebreken vertoont is nieuw echt niet de sleutel tot succes. Vandaag een aantal voorbeelden van dingen die echt niet nieuw hoeven te zijn.

Een huis of auto hoeft echt niet nieuw te zijn

Laten we eerst maar eens de makkelijkste deur intrappen. Als jij op zoek gaat naar een ander huis, dan kan het natuurlijk wel een wens zijn om te gaan voor nieuwbouw. Maar negen van de tien keer (of misschien nog wel vaker) is het al een bestaande woning. Daar is niets mis mee en je kan daar nog net zo gelukkig wonen. Of ga eens naar de occasion afdeling bij een dealer. Keuze genoeg! Prima auto’s en voor ieder wat wils. Natuurlijk, die geur van een echt nieuwe auto is verdwenen. Maar een echt nieuwe auto verminderd ook het snelst in waarde. Ja, dan kan je toch beter voor een auto gaan waar die waarde er al vanaf is.

Het nieuwste seizoen van je favoriete serie

Ja, ook ik ben groot fan van sommige series. En natuurlijk is het fijn en leuk dat er nieuwe series bijkomen. Maar hoe vaak heb jij wel eens gekeken naar een oude aflevering van iets? “Allo Allo” kwam toch elk jaar weer terug op de televisie. Het is zomer, dus de avondprogrammering zal echt niet alleen maar nieuwe programma’s uitzenden. En zelfs streamingsdiensten maken gebruik van oude content. Kijk maar naar Friends. Opgenomen en uitgezonden tussen 1994 en 2004, maar nog steeds razend populair op Netflix. En zo zijn er nog veel meer ‘oude’ series die de moeite zijn om terug te kijken. Nog een tip: kijk eens naar onze zuiderburen. In Nederland hebben wij de NPO app, maar daar is ook een Belgische tegenhanger van: VRT NU. En die biedt ook enorm veel gratis aan. Zo zijn wij nu aan het kijken naar “Down the Road”, maar staat bijvoorbeeld op dit moment ook vrijwel de gehele serie van Flikken Maastricht online. Helemaal gratis!

Niet het nieuwste model

Een andere variant op ‘niet nieuw’ is dat je niet voor het nieuwste model gaat. De iPhone 12 komt bijna uit en de Samsung S20 is er alweer. Maar dat betekent niet dat de iPhone 11 dramatisch slecht is of dat je de S19 niet meer kan gebruiken. Het is alleen het vorige modelletje. En dat scheelt dan weer in de kosten. Ja, inderdaad, die telefoon is dan niet het nieuwste van het nieuwste en zal eerder traag worden dan het huidige model. Maar wat mij betreft is het zeker een overweging die je kan maken.

Tweedehands kleding

Misschien niet het meest populair om als ‘niet nieuw’ te hebben, maar kleding hoeft echt niet nieuw te zijn! Er zijn enorm veel tweedehands kledingwinkels, dus er is zeker markt voor. En zolang het heel en gewassen is, kan dat toch ook prima! Ik heb zelfs wel eens van iemand gehoord die dan een avondje met vriendinnen afsprak. Wijntje erbij en een grote tas kleding die zij niet meer hoefde te hebben. Dat werd dan getoond aan die vriendinnen en uitgewisseld. Uiteindelijk gingen ze allemaal met een tas andere kleren naar huis. Voor hen ‘nieuwe’ kleren, maar al eens gedragen door een ander. En die drempel is dan wat lager, omdat je wel weet van wie de kleding is geweest.

Marktplaats staat vol

Ja, zo simpel maar tegelijkertijd zo groot is de tweedehands markt. Marktplaats staat vol. Met rommel, maar zeker ook met waardevolle spullen. Spullen die nog te goed zijn om weg te gooien, maar die men zelf niet meer nodig heeft. Ja, dan kan het naar marktplaats. En zo hebben wij ook onze campingspullen van marktplaats gehaald. Een prima tent, camping stoelen en tafel en ga zo maar door. Het hoeft niet nieuw te zijn. Zolang het maar heel is en nog steeds naar behoren functioneert, kan dat allemaal prima. Soms ben je echt een dief van je eigen portemonnee als je iets perse nieuw wilt hebben, terwijl het ook nog gewoon op marktplaats staat.

Over vakantie gesproken

Ja, nu ik toch nog even onze nieuwe campingspullen heb behandeld, behandel ik ook direct maar even onze vakantie. Nog maar één nachtje! Dan gaan we met een auto vol een camping opzoeken om er even twee weken uit te zijn. Geen zorgen, SVMV gaat door. Maar wel op dezelfde manier als NU.nl. Door middel van hergebruik zal ik uit de ruim 700 gepubliceerde blogs wat leuke blogs herpubliceren. Ik heb nog geen idee wat voor effect dat gaat hebben en of dat wel gewaardeerd zal worden door jullie, maar het leek mij een mooie test. Twee weken lang artikelen hergebruiken. Ik kan rustig vakantie vieren en jullie kunnen nog steeds genieten van mijn blogs. Hergebruik leek mij hier de perfecte oplossing. Niet alles hoeft tenslotte nieuw te zijn.

4 gedachten over “Niet alles hoeft nieuw te zijn”

 1. Een belangrijke overweging bij moderne elektronica zou moeten zijn, hoe lang biedt de fabrikant ondersteuning op het gebied van cyber security. Het is leuk als je een tablet koopt van het model van één of twee jaar terug, die zal voor de meeste toepassingen zeer geschikt zijn. Dat was het destijds namelijk ook al. Als de fabrikant echter drie maanden later stopt met ondersteuning, liggen je gegevens wellicht veel makkelijker op straat, doordat lekken niet meer verdicht worden *op jouw apparaat*. Laakbare praktijken, maar hoe lang moet een fabrikant realistisch gezien ondersteunen? Wat is nog redelijk in een wereld waar de technische ontwikkelingen zo hard gaan?

  Beantwoorden
 2. Mijn iPhone is een 6 jaar oud model, maar werkt nog prima en wordt nog steeds ondersteund met updates.
  Ik hoef niet steeds een nieuwe en dat is bij de meeste dingen zo.
  Fijne vakantie!

  Beantwoorden
 3. Tweedehands is vaak prima. Ik vind het met de meeste spullen echter zo’n klein verschil in prijs dat ik dan toch liever nieuw koop. Een oud model doe ik wel vaak.
  De voorloper van de s20 is de s10, niet de s19.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.