Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld

Een van de grootste ergernissen van de mens: belasting. Over je inkomen betaal je belasting. Vervolgens koop je iets, waarover je weer belasting betaalt. En als de overheid vindt dat de belasting op een product nog niet hoog genoeg is, gooien ze er nog wat accijns bovenop.

Ook ik baal natuurlijk van al die belastingen die betaald moeten worden. Het vertraagt namelijk enorm in mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Gelukkig kan je je redelijk goed verdiepen in het Nederlandse belastingstelsel. Wanneer moet je wat betalen, welke voordelen kan je behalen en wanneer kan je belasting terug ontvangen.

Goede doelen

In mijn weg naar financiële onafhankelijkheid vind ik het belangrijk dat ik wel een normaal leven blijf leiden. Zoals eerder aangegeven kan ik ook een krent worden die nooit de verwarming aanheeft, geen leuke dingen doet omdat die geld kosten en euro’s alleen maar spaart en niet uitgeeft. Zo wil ik niet zijn. Dat kost me geld en daardoor duurt het langer voordat ik mijn doel bereikt heb, maar daar heb ik vrede mee.
Ook vind ik het ondersteunen van goede doelen erg belangrijk! Ik heb het goed in Nederland. Er zijn genoeg plekken / situaties die helaas niet deze positie hebben. Daarnaast zijn er ook genoeg goede doelen die simpelweg geld nodig hebben om onderzoek te doen of mensen te ondersteunen.

Het maximale uit je geld halen bij het steunen van goede doelen

Gelukkig ondersteunt de Nederlandse overheid ook goede doelen. Wellicht niet direct financieel, maar het is voor de Nederlandse belastingbetaler fiscaal aantrekkelijk om geld te doneren aan door de overheid gescreende en goedgekeurde doelen. Jaarlijks mag er namelijk een deel van de gift afgetrokken worden van de belasting. Hierbij is het drempel inkomen belangrijk. Dat is het inkomen in box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek. Als er meer dan 1% van dit jaarinkomen (met een minimum van €60) wordt gedoneerd, mag alles daarboven afgetrokken worden tot een maximum van 10% van het jaar inkomen.
Dus stel: het jaarinkomen is €30.000. Er wordt €500 gedoneerd. De minimum drempel is 1% van het jaarinkomen, dus €300. De overige €200 is dus fiscaal aftrekbaar. Omdat hier in 2020 €74,70 belasting over is betaald, krijg je bij die met de volgende belastingaangifte weer terug. Jij hebt dus het goede doel gesteund voor netto €425,30, maar het goede doel ontvangt er €500.

En nu even tactisch goede doelen steunen

Zoals je ziet, heeft die 1% best wel een impact. Als ik dit jaar €500 doneer en volgend jaar weer €500, ontvang ik 2x €74,70 terug. MAAR! Als ik in januari €500 doneer en in december alvast voor volgend jaar €500, heb ik dit jaar €1000 euro gedoneerd. Ik zit daardoor ik niet €200 boven de minimumdrempel, maar €700. Daardoor krijg ik volgend jaar €261,45 terug. Door het dus een ‘maand eerder’ over te maken scheelt dit mij nog eens €112,05. En dat zonder dat het goede doel daar minder van wordt! En deze tip kan je natuurlijk ook verder uitbreiden. Zo kan je bijvoorbeeld voor drie jaar ineens overmaken en dan twee jaar niets storten. Zolang je maar onder de 10% van je jaarinkomen blijft.

Donaties vastleggen is nog slimmer

Vele mensen weten nu al dat ze de komende jaren een goed doel willen steunen. Zodra je van plan bent 5 jaar lang hetzelfde bedrag jaarlijks te doneren aan hetzelfde doel, kan je nog meer belastingvoordeel halen. Als je namelijk dit officieel vast laat leggen bij die instantie, geldt de eerste 1% ook als aftrekbaar. Als ik dus 5 jaar lang €500 doneer en dit vast heb laten leggen, ontvang ik hier jaarlijks €186,75 van terug via de belasting. Het kost mij dus ‘maar’ €313,25 om €500 aan een goed doel te geven. Ten opzichte van jaarlijks de donaties op te geven krijg je dus in 5 jaar tijd €560,25 extra terug!

Let op!

Deze methoden werken in heel veel gevallen. De meeste grote Nederlandse goede doelen, vele kleine lokale doelen, kerken en ook een aantal buitenlandse doelen zijn ANBI gecertificeerd. Dit is vereist om de donaties belasting aftrekbaar te maken. Verder moet alles volgens de regeltjes gedaan worden en aantoonbaar zijn, anders kan je alles weer terug betalen en heb je dus geen belastingvoordeel. Iets in de collectebus stoppen of csah een donatie doen heeft dus geen zin als je hier geen bewijs van krijgt.

Meer info:

Lees over dit onderwerp meer op de site van de belastingdienst
Maak hier je berekening hoeveel geld je terug zou kunnen ontvangen via de belastingdienst
Controleer hier of een goed doel de ANBI status heeft

Meer van dit?

Ik heb op mijn blog ondertussen een aantal blogs geschreven waarin uitgelegd wordt hoe iets werkt. Benieuwd? Hieronder een overzicht:
Middeling: Geld terugvragen van de belastingdienst
Overuren en belasting: hoe zit het nou?
Hoe werkt bijtelling?
Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug??

Herkende jij deze blog? Dat kan kloppen! Deze blog is eerder al verschenen in november 2016. Meer daarover lees je hier.

2 gedachten over “Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld”

  1. Mooi overzicht! Ik doe alleen nog maar aan periodieke giften: liever 5 jaar lang 100 per jaar dan 500 ineens. Bij culturele instellingen krijg je zelfs 125% van je belasting terug!

    Beantwoorden
  2. Ik sluit me aan bij geld-is-tijd: goed artikel, duidelijk uitgelegd! Ik denk dat je met zo’n blog vast wel een aantal mensen een duwtje in de goede (doelen) richting geeft. Ik heb onlangs aan giro 555 weer een donatie gedaan. Ik moet nog wat meer doneren dit jaar om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel. Ik ga dat zeker doen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.