Parttime verjaardag!

Ik liep gisteren, op mijn parttime dag, door het huis heen en bedacht mij: het is alweer augustus. Wow, het is dus alweer een jaar geleden dat ik een dag minder ben gaan werken. Ik ben van een vijfdaagse naar een vierdaagse werkweek teruggegaan. En die donderdag is er ondertussen ook echt ingesleten als mijn parttime dag. Collega’s weten dat ik er op donderdag niet ben, alle privé afspraken gaan standaard naar de donderdag en ook aan het salaris ben ik gewend. Want dat was (natuurlijk) wel even wennen. Opeens verdien je toch een paar honderd euro per maand minder. Vandaag maar eens terugkijken hoe ik voor mijn dertigste al minder ben gaan werken. Hoe is het jaar mij bevallen? Wat zou ik je aanraden als je parttime wil gaan werken en wat moet je vooral niet doen.

Parttime werken voor meer eigen tijd

In dat gehaaste leven dat we leven zie je toch steeds vaker dat mensen behoefte hebben aan wat tijd voor zichzelf. Voor eigen hobby’s of om gewoon even niet te moeten. Om je eigen kwaliteiten te ontwikkelen of om tijd te maken voor wat jij belangrijk vindt. En dat heb ik ook gedaan. Ik ben in augustus 2019, bijna vijf jaar na mijn eerste werkdag, een dag minder gaan werken. Met een doel: mijn blog en podcast verder uit kunnen breiden. Meer tijd hebben om blogs te kunnen onderzoeken en uit te werken, tijd om die podcast op te nemen en alles wat er wel niet bij komt kijken. Een stap die ik zeker niet zomaar terug zou willen draaien. Maar toch is het jaar ook weer heel anders verlopen dat ik had verwacht.

Een hele dag om aan je eigen doelen te werken

Ik zag het al helemaal zitten. Acht uur minder voor de baas werken en acht uur meer aan die blog en podcast werken. Nou, dat is vies tegen gevallen. Ik heb een half jaar voordat ik mijn contract had omgezet al ‘proefgedraaid’. Ik heb toen een maand lang een dag in de week vrij genomen. En ook toen viel het mijzelf al tegen en liep ik tegen hetzelfde punt als waar ik nu tegenaan loop: de tijd vliegt! Zeker als je die dag teveel gaat plannen. “Oh, dan is mijn parttime dag, dus laten we het dan doen”. Dat gebeurde naar mijn idee toch wel steeds vaker. Even een boodschapje hier, afspraak daar en ga zo maar verder. Ik moest echt leren om te gaan met die parttime dag. Zeker aangezien ik hem zo nuttig mogelijk in wil zetten.

Een parttime dag is altijd te kort

Ja, ik kan nu toch echt wel die conclusie trekken: die dag vliegt voorbij. Want ja, je hoeft niet perse productief te zijn en voor je het weet ben je een uur verder. Zeker toen corona ook nog eens om de hoek kwam en ik de boodschappen voor mijzelf en anderen ook op die dag ging doen (want dan is het tenslotte lekker rustig in de supermarkt), ging mijn productiviteit voor m’n gevoel nog verder omlaag. En dus ben ik anders gaan plannen. Ik denk nu meer in taken. Dat kan een boodschap zijn, een afspraak, een blog, een podcast of wat dan ook. En op mijn parttime dag wil ik gewoon vier taken afmaken. Het liefst meer, maar vier is het minimum. Al is het maar om te voorkomen dat ik acht uur lang mijn tijd doorbreng op Netflix, Facebook, Instagram of wat dan ook.

Wat zijn de financiële effecten van parttime werken

Heel eerlijk: ik ben netto meer gaan verdienen. Per uur dan tenminste. Dat komt namelijk omdat de eerste euro die je verdient minder zwaar belast wordt dan de laatste euro die je verdient. Bruto ben ik gewoon 20% minder gaan verdienen, maar netto kwam dat neer op 14,8%. Ik ben dus 20% minder gaan werken en verdien daar 14,8% minder mee. Maargoed, toch minder inkomen. Hoe dat verder invloed heeft gehad, weet ik eigenlijk niet. Dat klinkt heel gek, maar twee maanden later kwam de jaarlijkse salarisverhoging er al bij. Op 1 januari werden belastingtarieven aangepast en dus eigenlijk heb ik maar twee maanden echt van die 14,8% minder moeten leven. Dat is dan heel lastig vergelijken.

Financieel voorbereiden op parttime werken

Natuurlijk heb ik mij wel voorbereid op een parttime bestaan. Want, ondoordacht iets doen ligt niet echt in mijn aard. Dus heb ik allereerst eens gevraagd wat mijn salaris dan zou worden (zowel bruto als netto). Een pro-forma berekening om eens de impact te zien van die dag minder werken. En toen ik die eenmaal had, ben ik ook eens gaan kijken naar mijn maandelijkse uitgaven. Zou ik uitkomen met dat bedrag. Voor mij was er niet zo heel veel aan de hand. Een jaar eerder was mijn salaris flink verhoogd, dus met een dag minder werken ging ik eigenlijk terug naar mijn oude salarisniveau. Maar toch zijn beide punten aan te raden als jij overweegt om ook parttime te gaan werken. Hoeveel ga je dan verdienen en zou je daarmee rond kunnen komen. Sterker nog: probeer er eens mee rond te komen.

Nog meer voorbereiding op parttime werken

Een andere voorbereiding die ik heb gedaan, is bedenken wat ik met mijn parttime dag wil gaan doen. Wil je gewoon niets gaan doen en lekker thuis gaan rommelen, beginnen met je eigen bedrijfje of je misschien oriënteren op een andere baan. Wat is nou echt dat doel om minder te werken. Het was voor mij, zelfs met een vrij duidelijk doel voor ogen, nog steeds erg moeilijk. Opeens had ik namelijk een dag vrij. Tja, waarom zou je dan heel veel gaan doen. Er is toch niemand die het controleert. Maar dat gaat dan wel tegen je doel in. Juist op dat punt heeft mijn doel mij geholpen.

Tegenvallers van parttime werken

Natuurlijk, minder verdienen en de tijd die vliegt zijn lastig. Maar er zijn nog wel meer dingen die ik tegen vond vallen toen ik eenmaal een dag minder ging werken. Allereerst is het nog vrij uniek in sommige beroepsgroepen om niet meer vijf dagen in de week te werken. Natuurlijk moet er iemand de eerste zijn, maar in mijn geval zijn er (nog) niet veel collega’s die ook een dagje minder werken. Dat roept altijd vragen op. Het is ook je eigen vrije dag. Iedereen om je heen werkt. Nu is dat voor mij niet erg, want ik wilde voor mijn blog aan de slag. Maar toch: beeld je niet in dat je met al je vrienden en vriendinnen lekker koffietjes kan gaan doen. Zij zijn wel aan het werk. Natuurlijk kan je op die ene dag wel je hele huishouden doen, zodat je vervolgens in het weekend wel 100% tijd hebt voor je sociale leven. Maar dat is wel een kwestie van plannen en die dag nuttig gebruiken.
Als laatste is daar nog de planning en bescherming van je dag. Want als je 40 uur per week werkt, kan je makkelijk zeggen: “dat komt morgen wel”. Ik kan dat op woensdag niet meer zeggen, want ik ben op donderdag vrij. Dus als iets op donderdag af moet, moet ik het woensdag al af hebben. Wil ik vrijdag ergens mee verder kunnen, moet ik dat woensdag al uitzetten bij anderen. Want die parttime dag, die moet je beschermen.

Je parttime dag beschermen

Het klinkt misschien wat gek, maar toch is het goed om hier kort aandacht aan te besteden. Want natuurlijk, jij wil graag een dag minder werken en daar heeft jouw werkgever maar mee te dealen. Maar ondertussen moet de zaak wel door blijven draaien. Het kan een keer gebeuren dat het werk niet af is, collega’s er niet zijn of dat het opeens veel drukker wordt. En natuurlijk wil je met alle liefde helpen. Maar doe dat in beperkte mate. Ik zeg niet dat je het helemaal niet moet doen, maar probeer wel voor jezelf een vaste vrije dag aan te houden. Want anders werk je opeens nog maar 32 uur op oproepbasis, maar wordt er tegelijkertijd wel verwacht dat je alle 40 uren beschikbaar bent. En een keertje je laptop extra aanzetten om toch dat ene mailtje naar de klant te beantwoorden is echt niet erg. Maar probeer te voorkomen dat je op je parttime dag alsnog een aantal uren aan het werk bent. Dan kan je net zo goed fulltime blijven werken.

Hoe gaat het met die parttime doelen?

Ik had mijzelf wel wat doelen gesteld toen ik ging parttimen. En ik kan je ook al vertellen: die zijn niet gehaald. Balen! Natuurlijk is het niet helemaal verloren. Deze blog en de podcast hebben grote stappen voorwaarts gemaakt. Meer volgers, meer downloads, meer lezers en meer groei. En heel eerlijk heeft corona hier natuurlijk ook effecten in gehad. Ik ben mijn tijd anders gaan indelen het thuiswerken heeft ook z’n impact. Maar het is ook gewoon anders dan ik mij had voorgenomen. Ik dacht dat ook ik in zo’n hip koffietentje mijn blog kon gaan zitten schrijven. Lekker, even typen en publiceren maar. Dagen en weken vooruit werken onder het genot van een kopje koffie. Ik heb welgeteld één keer in zo’n hip tentje gezeten. Volledig voorbereid over wat ik ging schrijven. En toen dat klaar was, was het klaar. Onderweg in de trein is er een tijdsdruk die helpt om een blog af te maken. Dat is er in een hip koffietentje niet. Ik schijn ook niet acht uur achter elkaar te kunnen bloggen. Of acht uur met volle focus aan podcasts, blogs, onderhoud en commerciële zaken te kunnen werken. Dat was voor mij wel even wennen. Dus nee, doelen niet gehaald. Maar dat betekend natuurlijk niet dat die doelen er niet meer zijn. Ze worden alleen wat later behaald.

Wel of niet gaan parttimen?

Heel eerlijk? Ik had zeker nog een keer dezelfde keuze gemaakt. Het is niet dat de keuze te laat is genomen, want je bent ook gewoon gewend om die 40 uur te maken. Ik heb eraan moeten wennen dat ik een dag minder ging werken. Ik had financieel het geluk dat ik deze beslissing zonder problemen kon nemen. Maar heb je dat niet of heb je andere onzekerheden, probeer het dan uit. Neem eens een maand lang een dag in de week vrij. Probeer eens rond te komen met het geld dat je parttime zou verdienen. En trek je plan. Het is geen onomkeerbare stap, dus in het ergste geval moet je weer 40 uur gaan werken. Of ga als dat mogelijk is voor de tussenweg van 4 x 9. Dan werk je 36 uur, maar heb je alsnog een dag vrij. Maar als het mogelijk is, zou ik zeker wat minder gaan werken. Sterker nog: ik weet niet eens of we in de toekomst nog steeds 40 uur blijven werken.

8 gedachten over “Parttime verjaardag!”

 1. 2 jaar geleden alweer de stap gemaakt om een dag minder te gaan werken. werk niet in loondienst dus ging een beetje anders 😉 ik zit wel met contracten met “klanten”(gezinnen) waar ik rekening mee moet houden en de boel terugdraaien is dan ook niet zo makkelijk. maar het bevalt me enorm goed. ben heel blij met een vaste vrije dag elke week. financieel is er weinig veranderd omdat ik juist zzper ben en juist in de opvang zelf is veel veranderd (kinderen die 4 worden, nieuwe kindjes etc) waardoor ik nu evenveel verdien als toen maar dan in 4 dagen. wel drukkere dagen maar dat is juist prima. bevalt me enorm goed en zou stiekem wel naar 3 dagen willen maar eerst nog maara een tijdje 4 voor de financieen. alles nog beter op orde/meer investeren etc. toekomst veilig stellen 🙂 ben nog jong dus 4 dagen is prima te doen.

  Beantwoorden
 2. Leuk om te lezen hoe je het tot nu toe ervaren hebt! Waarom heb je eigenlijk gekozen voor de donderdag? Een woensdag of vrijdag vrij lijkt mij lekkerder!

  Beantwoorden
  • Ik wilde liever niet een dag die aansloot op het weekend. Bang dat ik dan alleen maar lange weekenden zou gaan vieren. Verder heb ik het aan mijn werkgever gelaten welke dag het wel werd (dinsdag/woensdag/donderdag). Daaruit is de donderdag gekomen.

   Beantwoorden
 3. Mooi verwoord en komt hier en daar goed overeen qua voorbereiding, ervaring etc. Al vroeg achter gekomen dat die ene vrije dag extra zoveel verschil maakt dat me dat belangrijker was dan het hogere loon. Verspreid over de 13 jaar dat ik nu werk heb ik misschien max 2-3 jaar 5 dagen gewerkt, rest altijd 32 of 36 in 4 dagen. In het begin van mijn carriere en toen ik een carriere switch naar de IT heb gemaakt om het sneller te leren maar daarbij wel aangeven, na 6 maand ga ik weer terug naar 32. Proforma salarisstrook maakt een hoop duidelijk, of je nu teruggaat in aantal uur of bij het solliciteren naar een nieuwe functie, vraag er tegenwoordig standaard om, zodat je ook oud en nieuw beter met elkaar kunt vergelijken (zeker als er flexpotjes om de hoek gaan komen).

  De maandag is bij mij heilig en heerlijk. Bijkomen in het weekend met z’n 2en en maandag helemaal fris voor je eigen dingen gaan. Heeeeel sporadisch wissel ik een dag (ziekenhuis, of vanwege een belangrijke release op maandag die ik niet wil missen), maar dan is dat altijd bewust mijn keuze, niet die van een ander en alleen als ik er zelf voordeel in zie.

  Ik was eerst van de todo lijstjes die langer en langer werden en alleen maar meer frustratie opleverden. Nu heb ik in mijn hoofd 2 misschien 3 “doelen” voor mijn 3 daagse weekend en zorg ervoor dat ik ze laagdrempelig en klein houd. Doe dit nu een paar maanden en voelt veel voldaner. Zelfs in weekenden waar ik niet vooruit te branden ben weet ik ze dan toch te doen en voelt het niet alsof ik mijn tijd heb verspild aan niets doen. En het besef en acceptatie dat je niet altijd in DOE modus hoeft te zijn, maar je toch nuttig kunt voelen.

  Overigens ben ik door Corona van 32 naar 36 uur (9×4) gegaan door het volledige WFH en krijg nu meer loon en de effort wordt er bij mij niet anders door en nog steeds mijn 3 dagen weekend. Er is een hoop efficienter geworden. Verder kan ik nu meer naar mijn lichaam luisteren en niet 8×4 aan staan, maar meer acteren op de pieken en dalen van de dag en je mentale/fysieke gesteldheid.

  bedankt voor deze blog!

  Beantwoorden
 4. Wij werken inmiddels nog maar 3 dagen.
  Heerlijk zoveel vrije tijd om te genieten van het leven.
  En ja de tijd vliegt op die vrije dagen, maar dat geeft niks!
  Het is gewoon heerlijk om af en toe een dag niks te moeten en te plannen, productiviteit doet er niet toe op vrije dagen, daarvoor zijn het ook ‘vrije” dagen om bij te komen van de ratrace van deze samenleving!

  Beantwoorden
 5. Interessant om te lezen hoe je het ervaren hebt, klinkt als een goede beslissing. Ik werk ook in een branche waar het niet gebruikelijk is om minder te gaan werken. Nu nog geen behoefte aan, maar over een paar jaartjes lijkt het me wel lekker!

  Beantwoorden
 6. Interessant om te lezen! Inmiddels drie jaar geleden (wat vliegt de tijd!) ben ik 4×9 gaan werken. De lange werkdagen zijn het me waard om op vrijdag vrij te zijn. Daarvoor was ik 1,5 jaar eens in de twee weken een dag roostervrij. Ik vind heel fijn om de vrije dag aan nevenactiviteiten en persoonlijke ontwikkeling te besteden, maar ook om een keer naar de kapper etc te kunnen. Die dag is me vier dagen wat langer werken wel waard.

  Vraagje: ben je niet bang dat als in jouw branche parttime werken niet gebruikelijk is, je carrièrekansen mist?

  Beantwoorden
  • Nee, ik ben niet bang dat ik carrièrekansen mis. Hoewel het niet heel gebruikelijk is, ben ik niet de enige die dit doet. Daarnaast zit ik nog niet op het niveau dat dit uitmaakt in je carrière. Daarvoor moet ik nog wel een paar keer promotie maken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.