Hergebruik

Maandag is mijn favoriete dag op Nu.nl. Elke maandag komt er namelijk de rubriek “Geld” naar boven. En stiekem zit ik daar dan wel van te smullen. Want als finance blogger, is het natuurlijk leuk om ook eens vanuit andere media wat mee te krijgen over geld. Zo ook vandaag. Het kopje kwam naar naar boven met een artikel over rentenieren. Nou, beter passen dan dat kan niet.

Het verloop is van tevoren niet te bepalen

Het lastige van rentenieren, is dat het verloop bijna niet te bepalen is. Dat komt ook terugin het artikel en ben ik het helemaal mee eens. Want ja, het ene jaar haal je dik 20% winst, het andere jaar kan je zomaar 10% verliezen. Hoewel het misschien een open deur is die werd ingetrapt, hebben ze natuurlijk wel gelijk. De gemiddelde lezer zal hier niet eerder over na hebben gedacht, dus ik snap het ook wel dat dit genoemd wordt

De expert aan het woord

De expert van de ABN komt ook aan het woord. Hoe belangrijk het is om de som van tevoren te maken. Hoe belangrijk het is om de uitgaven in toom te houden. Er is natuurlijk meer geld nodig als je meer uitgeeft. Verder komt hij tot de conclusie dat je heel veel geld nodig hebt. Eigenlijk wel zoveel geld, dat je met een modaal salaris dit niet bij elkaar zal kunnen sparen.

Perfect blogvoer

Ja, hier kan ik natuurlijk wel wat mee. Want hier ben ik het dus totaal niet mee eens. Maar toen ik dit artikel las, kwam er bij mij een herinnering boven. Zo eentje waarbij je het gevoel krijgt dat je dit al kent. Zo eentje dat je gaat denken: vallen ze in herhaling? Dat zou wel heel jammer zijn, want het is natuurlijk wel het perfecte onderwerp waar ook ik een stukje over zou willen schrijven.

Ik ga niet herhalen

Nee, want nadat ik weer naar boven was gescrold, bleek mijn herinnering gelijk te hebben. Dit artikel was een wat ouder artikel. Geschreven in juli vorig jaar, met een update 11 uur geleden. Het artikel had dus een kleine wijziging gehad, waardoor het nogmaals bovenaan de leeslijst is komen staan. Wat natuurlijk een mooi gevalletje van hergebruik is. Maar ik ga daarmee niet meteen nog een keer dezelfde blog schrijven. Mijn blog kan je tenslotte hier gewoon teruglezen.

Is hergebruik acceptabel

Ik vond het in dit geval best jammer dat ik het artikel al kende. Zelf probeer ik dan ook zo min mogelijk artikelen opnieuw te gebruiken. Ik geloof dat ik dat één keer heb gedaan bij mijn blog over de rommelmarkt. Maar voor Nu.nl snap ik het dan wel weer. Want het onderwerp geld kan je niet tot in den treuren nieuwe artikelen over schrijven. Of tenminste, er zit wel ergens een limiet. Zeker als het gaat om rentenieren, dan is het publiek van Nu.nl snel afgedwaald. Daarom zitten die lezers ook bij blogs zoals deze. Hergebruik zou ik in deze dus wel acceptabel vinden. Hoe dat verder in de journalistiek werkt weet ik eigenlijk niet. Ik zou het raar vinden als één van mijn interviews een tweede keer zou worden gepubliceerd. In dit geval vind ik het opnieuw publiceren best acceptabel. De content is tenslotte gratis en je kan er niet echt een tweede keer over schrijven. Maar om het na een half jaar alweer te gebruiken, is misschien wat snel. Zouden ze dan toch last hebben gehad van veel vrije redacteuren rondom de Kerst?

Het opnieuw gepubliceerde artikel vind je hier terug.

5 gedachten over “Hergebruik”

  1. Ik herkende het artikel ook meteen! Destijds heb ik er ook een blog aan gewijd. Artikelen hergebruiken zonder er daadwerkelijk nieuwe cijfers of informatie aan toe te voegen, daar zie ik ook geen meerwaarde in.

    Beantwoorden
  2. Goede vraag, waar ik even over moest nadenken. In principe vind ik hergebruik niet erg, zolang ik maar niet misleid word. Ik vind het niet erg als iemand een oude link deelt en ik een oud artikel lees. Maar de datum moet dan niet stiekem zijn teruggezet 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.