Tweedehands op vakantie

Over twee weken is het dan zover! Dan gaan we op vakantie. Ik ben al eerder vrij geweest, maar dat is toch anders. Zeker als je bedenkt dat vrij zijn in dezelfde omgeving gebeurt als werken. Er even uitgaan is ook wel iets waar we dus echt naar uitkijken. Maarja, wat ga je dan doen? Uiteindelijk hebben we besloten dat ons plan om te gaan kamperen doorgaat. We hebben Italië wel verruild voor Zuid Limburg. Iets dichter bij huis dus, maar dat mag de pret zeker niet gaan drukken. Voor mij is het de eerste keer kamperen. En hoewel dat een hele goedkope vakantie lijkt, schieten de kosten al snel de pan uit. Daarom gaan we voor een groot deel tweedehands op vakantie. Bijna niks is nieuw. Maar wat is dan de tactiek?

Marktplaats afstruinen in plaats van nieuw kopen

Natuurlijk, we hadden naar de winkel kunnen gaan en een nieuwe tent kopen inclusief luifel, koelkast erbij, luchtbed, kastje, stoelen, tafel en verzin het maar. Wil je een beetje comfortabel kunnen kamperen ben je zo €2000 kwijt voor de gehele uitrusting. Maar het kan veel goedkoper! Mensen die kleiner willen kamperen en de grote tent wegdoen. Bijna gloednieuwe stoelen die worden weggedaan, omdat ze niet meer met de nieuwe caravan matchen. Oude kampeeruitrusting die nog ergens in de schuur staat te vergaan en ga zo maar door. We hebben het allemaal op de kop kunnen tikken. Nog steeds zijn we veel geld kwijt, maar voor maar een schijntje van de nieuwprijs. Ik geloof dat we gemiddeld zo’n 25% van de nieuwprijs hebben betaald. Voor nog gewoon goede spullen!

Marktplaatstactiek

Het klinkt niet zo heel moeilijk. Op marktplaats het geschikte ding vinden, een afspraak maken en kopen maar. Maar zo werkt het niet (altijd). Marktplaats is geen winkel. Je moet een beetje geluk hebben, maar ook zeker weten wat je wilt. Ga dan niet meteen zeggen: ik wil model-x in die variant, maar waar zou jouw ideale koop aan moeten voldoen. Staat dat ding er nu niet tussen? Kijk dan in de komende week nog eens een paar keer. Want het aanbod verandert dagelijks. Je moet de koopjes soms een beetje afwachten. Heb je iets gevonden wat je wilt hebben? Dan kan het kopen gaan beginnen.

Bieden of mailen?

Marktplaats heeft genoeg opties. Je kan een bod doen, een mailtje sturen en soms zelfs even bellen. Maar hoe leuk is het om als verkoper een mailtje te krijgen in plaats van een bod. Iemand die vol enthousiasme verteld over waar ze dat product voor gaan gebruiken. Dat je weet dat jouw spullen ook echt een doel hebben bij iemand anders. Dat is toch veel leuker dan dat bod. Doe daar je voordeel mee. Mail gewoon direct. Vraag naar de eigenschappen van het product. Toon interesse en vraag naar eventuele gebreken. Als je serieus een bieding overweegt, is dat natuurlijk ook belangrijk. Mijn vriendin is hier erg goed in en de ervaring leert dat het sturen van een berichtje vaak meer succes oplevert dan het doen van een bod.

Veilig betalen op marktplaats

Ik ben er altijd een soort van bang voor. Heb jij €200 op zak en ga je naar wildvreemden. Wat als ze die €200 van je afpakken. Dat mailcontact levert ook meteen wel een idee op over de verkopende partij. En gelukkig kan het allemaal veel veiliger. Bijvoorbeeld door een tikkie te sturen. Maar zelfs dan moet je nog oppassen. Er zijn namelijk ook nog tikkie-fraudeurs. Het liefst heb ik dat ik de persoon het tikkie zie maken, naar mij stuurt en dat ik hem dan direct ter plekke betaal. 100% veilig ga je het nooit krijgen, maar het is wel belangrijk je bewust te blijven van de risico’s die er zijn.

De voordelen van tweedehands spullen

Het is onze eerste keer kamperen. We hebben er heel veel zin in, maar wat als het tegenvalt? Wat als we na twee weken zeggen: eens maar nooit weer! Tja, dan gaan we het gewoon weer verkopen op marktplaats. We hebben er allereerst al niet de hoofdprijs voor betaald, dus neem je er ook makkelijker afscheid van. Daarnaast is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu. Het is hergebruik in de puurste vorm. Waar iemand anders het weg wil doen, maak jij er nog jaren gebruik van. Natuurlijk, er heeft al eens iemand in die tent geslapen en er is al eens door iemand anders op die stoel gezeten. Nou en! Als je naar een vakantiehuisje gaat, hebben er al honderden voor jou in dat bed geslapen. Hebben anderen van die bordjes gegeten en op de stoelen gezeten. Zolang het heel is en functioneert, is tweedehands helemaal prima!

De voorpret is al weken bezig

Tja, we gaan ‘maar’ kamperen en niet eens zo ver weg. Waar je normaal al enorme voorpret hebt bij het uitzoeken van de vakantie, hebben wij dat met het samenstellen van onze kampeeruitrusting. Want een tent halen in Tilburg is vanuit Delft wel even rijden. Maar als je er dan toch bent, laten we er dan een dagje uit van maken. Zo zijn we al best wel even bezig om met veel plezier toch alles bij elkaar te zoeken en te regelen. De voorpret is in ieder geval alvast geslaagd. Laten we hopen dat, ondanks dat hele corona gebeuren, de rest van de vakantie een minstens zo leuke ervaring wordt!

3 gedachten over “Tweedehands op vakantie”

 1. Heel goed en slim om tweedehands spullen te kopen, zeker als je het voor de eerste keer gaat doen.
  Je kan dan ervaren of het wat voor jullie is en altijd nog iets kopen als het bevalt.
  De voorpret is ook al leuk!
  Alvast een fijne vakantie en mooie zomerweer!

  Beantwoorden
 2. Ha, zo stellen wij onze vakantie ook samen. Nu geen stacaravan in Spanje, maar een knip-plak-en-verzamelvakantie in eigen land. Helemaal leuk die voorpret! We kunnen ook veel lenen. Ervaren kampeerders in onze omgeving die steeds wat spulletjes erbij kochten en het oude bewaarden. Prima voor onze try-out. Zo lenen we klapstoeltjes, tafel, gaspit en hebben we via een verkoophoek een tent op de kop getikt. Kom maar door met die vrije weken! (Wel wat zon graag… )

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.