Negen tips voor thuisvakantie

Mijn weekje vakantie zit er weer op. Het was toch wel een beetje gek hoor. Ik was alleen vrij, want mijn vriendin moest gewoon werken. En dan zit je daar. Thuis, alleen, in de omgeving waar je al sinds half maart zit. Doordat je zo thuis aan het werken bent, zijn werk en privé nog meer met elkaar verweven. En of ik nu op mijn eigen pc wat opzoek of aan het werk ben achter mijn werklaptop, maakt bijna niks meer uit. Ik zit op dezelfde bureaustoel, achter hetzelfde bureau, met hetzelfde toetsenbord en zelfs hetzelfde beeldscherm. Het enige dat anders is, is mijn bureaublad achtergrond…. Vandaag dus negen tips om er toch een echte thuisvakantie van te maken.

Verplicht vrij nemen

Nouja, officieel heet het geen verplicht vrij nemen. Er is ons gevraagd 65% van onze vrije dagen op te nemen voor 1 september. En ja, dat is geen verplichting. Dat kunnen ze niet eens verplichten. Alleen na 1 september is de kans dat je nog vrij krijgt wel erg minimaal. Dus nee, verplicht vrij nemen is het niet, maar het kan niet meer op een later moment. Daarvoor hebben mijn vriendin en ik ook onze twee weken samen vrij ook moeten verzetten. Dat worden nu twee weken in augustus in plaats van in september. Maar omdat mijn vriendin minder vrije dagen heeft en ik ook nog van wat overuren af wil, heb ik deze zomer meer vrij. Het is nog steeds corona, dus echt ergens heen is geen optie. Ik ben alleen vrij, dus samen iets doen zit er niet in. Wat moet je dan nog met zo’n vrije week? Daarom hieronder 9 tips om er toch een echte vakantieweek van de maken.

1. Zorg dat je even niet verbonden bent met werk

In deze tijd van mobiele telefoons, werklaptops en altijd en overal internet, kan je ook altijd en overal voor je baas werken. Maar daar draait vakantie nu juist niet om. Het gaat erom dat je even tijd hebt voor jezelf. Dat je kan ontspannen en niet steeds op je telefoon kijkt of je nog een mailtje hebt van je collega die er nu echt niet uitkomt. Zorg dus dat je even niet verbonden bent. Laptop dichtklappen en wegleggen. Je werktelefoon bij de lader laten liggen en dus zo min mogelijk oppakken. Echt even helemaal loskoppelen dus. Is jouw telefoon zowel werk als privé? Stop dan (tijdelijk) het automatisch synchroniseren van je e-mail. Even geen werk.

2. Neem de tijd voor dingen

Wanneer de baas achter je broek aanzit, moet het allemaal zo snel mogelijk. Hoe eerder iets af is, hoe sneller je aan de volgende taak kan beginnen. Daarom is het goed om in zo’n vrije week de tijd voor dingen te nemen. Slaap eens uit. Maak voor jezelf een uitgebreid ontbijt en geniet daarna nog even van een kop thee voordat je echt aan de dag gaat beginnen. Het is niet alleen ontstressen, maar ook onthaasten. Een pas op de plaats om inderdaad jouw lichaam en brein de tijd te gunnen.

3. Ga er op uit

Dit klinkt heel tegenstrijdig. Want in je eentje vakantie en door corona bijna niets kunnen ondernemen. Maar dat betekend niet dat je verplicht binnen moet zitten. Op visite gaan bij anderen kan volledig coronaproef. Een rondje wandelen of fietsen is heerlijk. En misschien is er wel dat ene museum waar jij graag heen wil, maar wat jouw partner totaal niet interesseert. Maar ga in ieder geval weg uit dat huis. Juist omdat je er nu zowel woont als werkt, is het juist lekker om daar even van weg te zijn.

4. Ga een extra keer sporten

Ik schreef al over mijn spierpijn, dus één keertje sporten die week was voldoende. Maar als je ondertussen alweer elke week sport, is het misschien wel eens lekker om een tweede keer te gaan sporten. Je hebt veel meer tijd, dus waarom niet? En dan gewoon op de donderdagochtend ofzo. Voor je aan de rest van de dag begint, even een uurtje knallen. Douchen en dan fris de dag beginnen.

5. Werk achterstanden weg

Toch aan het werk in je vakantie? Ja een beetje. Want het kan ook weer ruimte bieden in je hoofd. Zo had ik nog een hele lijst met afleveringen voor onze podcast die nog bewerkt moesten worden. Nou, in een week tijd heb ik ze allemaal gedaan. En dat ruimt in mijn hoofd dan op. Want normaal denk ik van “ohja, dat moet ook nog”. En nu heb ik daar helemaal geen last meer van. En dit kan met van alles zijn. Of het nu je zolder, schuur of woonkamer opruimen is. Misschien heb je nog wel een verfklus die je wil doen? Moet je toch je tuin weer eens onkruidvrij maken of staat de auto al weken niet meer te schijnen door de viezigheid. Begin er gewoon aan. Alles wat daar weer van het lijstje af kan, is weer extra ademruimte voor als je straks weer aan het werk bent.

6. Maak tijd voor je hobby

Lees je graag boeken? Is je modelspoorbaan nog niet af? Of ligt je breiwerk al weken in de hoek? Maak er tijd voor. Juist in zo’n week vakantie is het heerlijk om gewoon lekker bezig te zijn. Een beetje te rommelen. Lekker gefocust zijn op iets dat je normaal niet doet, of op automatische piloot je brein een beetje weg laten dobberen.

7. Doe wat je anders niet zou doen

Die extraatjes. Dat maakt vakantie toch altijd een beetje maar vakantie. Haal eens een (extra) ijsje. Ga (als je dat anders niet doet) barbecueën. Koop eens een magazine. Zeker als je anders op vakantie had gegaan, dan is een staycation een hele goedkope vakantie. Maar gun je zelf dan wel zo’n extraatje. Koop een boek (of maak gebruik van je bibliotheekabonnement), bestel een keer eten, bouw een hangmat in de achtertuin met een hangmat standaard of maak voor jezelf een bier/wijnproeverij.

8. Maak geen to-do lijst

De beste tip komt wat mij betreft van mijn vriendin. Geen lijstje maken met wat je aan het einde van de vakantie gedaan wil hebben. Deze vakantie was echt om even te ontspannen. Natuurlijk, ik heb niet stilgezeten. In mijn hoofd zaten genoeg dingen die nog moeten gebeuren. Maar door geen fysiek afstreeplijstje te maken, stel ik mijzelf ook niet teleur. Dat ik aan het einde van de week maar twee van de tien dingen heb weggestreept. Nee, het is vakantie. Ik weet heus wel wat er eigenlijk allemaal moet gebeuren. Maar als ik echt dat alles ga doen, is de vakantie voorbij voordat je het weet en heb je nergens van genoten. Natuurlijk mag je dingen gaan doen en is het heerlijk om alle uitgestelde klusjes weg te werken. Maar maak geen lijstje waarvan alle punten voor het einde van de vakantie afgestreept moeten zijn.

Samen op thuisvakantie

Natuurlijk is deze lijst helemaal geoptimaliseerd voor mijn eigen situatie. Terwijl mijn vriendin aan het werk was, toch een weekje vakantie hebben. Maar al deze dingen kan je natuurlijk ook samen doen. Met z’n tweetjes uitgebreid ontbijten. Samen er op uit (juist doordeweeks is het overal veel rustiger). Na twee jaar twijfelen toch samen de vloer in de slaapkamer vervangen. Of gewoon even helemaal niks. Met een boekje in de tuin of op het balkon genieten van het lekkere weer.

9. Maak van thuisvakantie geen straf

Dan nog even mijn belangrijkste tip van allemaal! Maak van thuisvakantie geen straf. Natuurlijk is het minder leuk dat we nu niet naar de costa’s kunnen. Dat je niet kan gaan hiken. Geen citytrips en al helemaal geen festivals. Maar geniet nou wel van je vrije tijd. Zorg er nou voor dat je aan het einde van de vakantie wel kan zeggen dat je ervan genoten hebt. Dat dit, ondanks dat het anders was dan gepland, toch wel een fijne vakantie was. En of dat nou vanwege corona, een klein budget of wat dan ook was, maakt helemaal niks uit. Een thuisvakantie is ook vakantie. Dus geniet er vooral van!

3 gedachten over “Negen tips voor thuisvakantie”

 1. Neem een tijdelijk abonnement voor de bioscoop/filmhuis/krant
  geef jezelf een vast bedrag voor de vakantie wat op je mag opmaken aan ijsjes/horeca enz.
  bezoek een dierentuin
  Ik kocht een boek over kunstwerken in de openbare ruimte in onze woonplaats, we plannen nu wandelingen en fietstochten langs deze kunstwerken/gebouwen/gevelschilderingen enz.
  Koop eens je groenten bij een boerderij/kweker in de buurt
  Kook een week lang alleen Spaanse gerechten.. drink dan ook de wijn uit dat land erbij.. en een Spaans talige muziekCD uit de Bieb erbij. Elke dag een ander land is ook prima, dan maak je een rondreis..
  Eet eens op totaal andere plaatsen.. in bed, in bad, voor de tv, de picknickbank in de speeltuin, enz.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.