Doe mij maar een zonnepaneel(deel)!

Ik ben deze week vrij geweest. En waar ik normaal nooit radio luister, staat hij nu wel eens aan. En opeens kom je dan ook weer in aanraking met reclame. Die hoor ik normaal eigenlijk niet, dus gaan direct al alle alarmbellen af. Naast dat het vaak om producten gaat die ik niet nodig heb, ik moe word van alle vaderdag aanbiedingen (want ja, er zijn gemiddeld per reclameblok tien verschillende bedrijven waar ik een cadeau voor mijn vader zou kunnen kopen), is daar ook nog eens de misleiding en opendeuren die door de speakers schreeuwen. Zo is daar Engie met het concept zonnepanelen delen. Ik hoorde de reclame en wist eigenlijk direct al: hier moet ik een blog over schijven.

Zonnepanelen delen: investeren in duurzaamheid

Ja, wat moet je nog meer zeggen. We proberen met z’n alleen zoveel mogelijk groene stroom op te wekken. Een beetje beter voor het milieu te zijn en bewuste keuzes maken. Maar tegelijkertijd zijn er in Nederland genoeg huishoudens die hier niet zo heel veel mee kunnen. Bijvoorbeeld die zonnepanelen. Op het dak van jouw huis kan je ze wel leggen, maar wat als het dak al vol ligt. Of wat als je in een appartement woont. Grote kans dat je geen gebruik kan maken van het dak, omdat het niet helemaal van jou is. Dan kan zo’n constructie wel interessant worden. Er wordt ergens een zonnepark aangelegd en jij koopt daar een aandeel in.

Open deuren intrappen dekt de lading nog niet…

Want dan hoor je op de radio: “U ontvangt een rendement dat hoger is dan op uw spaarrekening!” Ja, dat is niet zo moeilijk. Want al geven ze je een rendement van 0,02% is het al hoger dan mijn spaarrekening. Dat betekent niet meteen dat het een goede investering is. Ik ben dan ook maar eens online gaan kijken hoe dit nou allemaal in z’n werk gaat.

€400.000 ophalen voor een zonnepark in Lelystad

Als je eenmaal op de website gaat kijken, komt er een kaartje van midden Nederland zichtbaar met één bolletje: Lelystad. (natuurlijk zitten er meerdere bolletjes en kan je zelf nog in en uitzoomen. Maar Lelystad valt op het eerste gezicht direct op. Die klik ik tenminste als eerste aan). Een project dat al een jaar geleden is afgerond, maar nog steeds erop staat. Ruim 100.000 zonnepanelen waar €400.000 ingelegd kan worden. Vanaf €25 kan je al meedoen. Daarbij is het verwachtte rendement 3,5%, maar dit kan wel oplopen tot 5,3%! Het gaat verder over een looptijd van 15 jaar. Hoe lekker zou dat zijn. Stel dat je €1.000 investeert. Dan kan dat wel €53 per jaar opleveren. 15 jaar lang!

De kleine lettertjes

Ik zal meteen toegeven: ik heb niet alle kleine lettertjes gelezen. Maar, er zijn mij bij het lezen van de documentatie wel een aantal dingen opgevallen:

 • Je belegt buiten het toezicht van de AFM. Dit gebeurt wel vaker, maar hier word ik altijd wat angstig van. Want een echte controle is er niet. En dus ben je ook niet beschermt als particulier op het moment dat er iets misgaat. Natuurlijk is er wel een heel document over beschikbaar. Maar toch…
 • €400.000 voor 100.000 zonnepanelen is natuurlijk nooit voldoende. Dat zou neerkomen op €4 per zonnepaneel… Nee, het totale project kost ruim €25.000.000. Daarvan wordt er €975.000 eigen geld door de eigenaar ingelegd en €400.000 opgehaald via dit obligatiesysteem. De rest wordt door Triodos gefinancierd.
 • Het rendement is afhankelijk van de omstandigheden. Er wordt nu uitgegaan van een gemiddeld rendement van 3,5%. Dat kan oplopen tot maximaal 5,3%. Dat is echter compleet afhankelijk van de energieopbrengst van de panelen en de stroomprijs. Maar hoe zit dat over 15 jaar? Wat als de stroomprijs bijna niks is. Kan je rendement dan ook zomaar 0% zijn? Daar hebben ze het natuurlijk niet over op de website, maar toch. Je moet echt de voorwaarden door om het te weten te komen.
 • De investering wordt lineair afgelost. Dat betekend dat er vanaf jaar twee elk jaar 1/14 afgelost wordt. Halverwege heb jij dus niet meer die €1000 geïnvesteerd, maar nog maar €500. Die andere €500 heb je weer terugontvangen, maar krijg je ook geen rente meer over. Je moet zelf weer zoeken naar nieuwe mogelijkheden om het geld in te kunnen investeren.
 • Per ingelegde euro wordt ervan uitgegaan dat er €0,04 aan kosten worden gemaakt voor het uitgeven van de certificaten. Geen idee of je dat geld nog terug gaat zien, maar het gaat natuurlijk wel ten koste van het rendement.
 • Er zijn nog voldoende risico’s over. Wat als de boel failliet gaat. Want als de elektriciteitsprijzen kelderen. Wat als de boel kapot gaat? In totaal zijn er tientallen pagina’s aan documentatie die je door moet voordat je alle informatie hebt.

Naar verwachting heb je na minder dan 12 jaar je investering terug

Dan zit ik nog even de folders door te lezen. Een heel zonnepaneel kost €750 en met een verwachtte vergoeding per opgewekte KWh van 5,55 cent, levert dat zo’n €16 per jaar aan rendement op. En dan dat laatste regeltje: “Naar verwachting heb je na minder dan 12 jaar de investering van €750 terug”. Het triggert iets in mij. Natuurlijk, direct daarboven staat dat er jaarlijks €53,57 wordt afgelost op jouw investering. Maar toch. Bij zonnepanelen denk je altijd aan terugverdientijd. En dan staat dit er net iets te mooi. Het lijkt net alsof je terugverdientijd hier 12 jaar is. Maar dat is niet zo! Want na 12 jaar heb je inderdaad die €750 terug, maar staat er op de balans nog maar zo’n €150 aan uitstaand tegoed. Het is niet dat je dan nog steeds dat hele zonnepaneel bezit. Het grootste gedeelte van dat paneel heb je alweer in euro’s terug ontvangen. Terwijl je bij eigen zonnepanelen na een paar jaar die dingen hebt terugverdiend en dan gaan ze echt geld opleveren.

Het wordt wel erg zonnig weergeven

Tot wel 5,3% rendement per jaar, meedoen vanaf €25, €400.000 nodig hebben voor 100.000 panelen. Natuurlijk, alle documentatie is aanwezig. Je kan zo teruglezen dat er eigenlijk €25.000.000 nodig is, dat die 5,3% rendement alleen gehaald kan worden als je Engie klant bent én de productie van de zonne-energie erg hoog is én de stroomprijs is gestegen. Effectief is er voor de deelnemers een minimum rendement vastgesteld op 2,5% en een maximum rendement van 4,5%. Engie klanten krijgen iets meer rendement. Het klinkt allemaal wel heel mooi. Natuurlijk, het rendement is hoger dan op de spaarrekening en investeren in groene stroom is ook echt niet verkeerd. Maar ik krijg er altijd zo de rillingen van. Je kan namelijk nog steeds (hoewel het waarschijnlijk wel niet zal gebeuren) je volledige inleg kwijt raken…

Wel of niet meedoen met gedeelde zonnepanelen

Ja, ik vind dit een heel lastig ding. Want je geld op de spaarrekening levert niks op. Die 0,01% levert €1 rente op als je een jaar lang €10.000 op je rekening hebt staan. Daarnaast is dit natuurlijk minder risicovol dan het investeren op de beurs, maar toch ben ik erg terughoudend in zulke zaken. Want lees je dan ook echt de voorwaarden, contracten en risico’s door? Je kan tenslotte niet in de komende 15 jaar het geld weer even opnemen. Daar moet je kosten voor maken die het rendement weer naar beneden halen. Ik snap zeker wel dat mensen meedoen aan deze projecten. Ik verklaar ze niet voor gek, want ik zou ook zoeken naar iets dat wel rendement oplevert. Ik hoop alleen van harte dat al die investeerders ook weten waar ze aan meedoen. Wat die risico’s zijn. En dat het voorgeschotelde rendement “Tot wel 5,3%” alleen in extreem uitzonderlijke gevallen haalbaar is…

Ik krijg de rillingen van zulke reclames

Hoewel het product wat vraagtekens oproept, kunnen de meeste vragen wel beantwoord worden. Er is zeker wel nagedacht over verschillende situaties, risico’s en omstandigheden. En daarnaast is het concept natuurlijk best geinig. Investeren in zonnepanelen en rendement krijgen naar de oplevering van die panelen. Het levert meer op dan je spaarrekening, dus iedereen is hierbij de winnaar. Alleen krijg ik er toch een beetje de rillingen van. Want op de radio wordt het zo positief weergeven. Op de website zijn ze het je echt actief aan het verkopen en tonen ze hoe goed het allemaal wel niet is. Maar voor de echte werking moet je de documentatie door. Ik ben vooral bang dat mensen hier ‘gewoon instappen’ omdat het toch geld oplevert. Dat die mensen niet de uiteindelijke werking, verloop en risico’s inzien. Dat er nu een groot deel van de spaarrekening heen wordt gesluisd en men er over 5 jaar achterkomt, dat het geld wat ze dan nodig hebben nog 10 jaar vaststaat… In de problemen komen omdat je je toen hebt om laten praten door de zonnige verhalen van een radio reclame. Ik zie het gebeuren en krijg daar de rillingen van.

Hoe denk jij over zonnepanelen delen?

13 gedachten over “Doe mij maar een zonnepaneel(deel)!”

 1. “Het wordt wel erg zonnig weergeven”
  Hoewel ik voor zonne-energie ben, denk ik dat we nog wel wat in het stroomnet moeten investeren voordat we hier grootschalig efficiënt gebruik van kunnen maken. (stroompieken hebben buffers nodig).
  Ik zie voorlopig meer in het energiezuinig maken van woningen, apparaten enzovoort. Dit levert ook geld op. Woningisolatie an A+++++++++ apparaten zijn nog steeds de beste investering op lange termijn.

  Beantwoorden
 2. Zelf trap ik niet zo in dit soort gladde praatjes van een energiereus.
  Bewust heb ik daarom gekozen voor http://www.vrijopnaam.nl een kleine maar eerlijke speler op de markt van zonneenergie. Doordat ik daar 10 panelen heb ben ik lid van de coöperatie, wat mij een stem geeft.
  Vrijopnaam is erg benaderbaar, heeft geen langdurige wachtrijen en een persoonlijke klantcontact. Erg tevreden mee, Misschien ook voor jou een tip! Voor nog geen 1000 Euro ben je daar voor 9 jaar participant met zonnepanelen met een gegarandeerde opbrengst. Das andere koek toch?

  Beantwoorden
 3. Zie de zonnedelen als financieel instrument. Het betreft een achtergestelde obligatie, die bij de meeste projecten lineair wordt afgelost. De rente is gekoppeld aan een technische eigenschapvan het project: de energieproductie. Anderzijds is deze gekoppeld aan een jaarlijks herziene handelsprijs voor elke kWh. Via Zo’n obligatie krijg je “jouw deel” van die opbrengst. Je wordt echter geen eigenaar van de panelen.

  Voor de uitleg nemen we even een constante rente aan als vereenvoudiging: doordat de rente gelijk blijft en onafhankelijk is van het openstaande bedrag, neemt het rendement op dit restant steeds verder toe. Als je de resulterende “constante” cashflow met andere projecten of beleggingen zou willen vergelijken, moet je die inkomsten, gerelateerd aan het openstaande bedrag in een getal samenvatten. Hiervoor kiezen ze het Internal Rate of Return. Hierbij wordt aangenomen dat je in staat bent om onder dezelfde voorwaarden het ageloste bedrag te herinvesteren.
  Alleen in dat geval kun je spreken van die 3,5% rendement.

  De meeste projecten betalen al direct na het eerste jaar, het Lelystad project is daar een uitzondering op.

  Een subtiele kanttekening bij vrijwel alle crowdfunding projecten is het volgende. Als je nu in juni geld overmaakt en je bent de allerlaatste die nodig was om genoeg geld op te halen, gaan de radertjes direct draaien zeg maar. Vaak duurt het dan nog tussen de drie tot wel twaalf maanden, voordat het project gerealiseerd is. Al die rendementen gaan pas lopen vanaf het moment dat het project “live” is. In de tussentijd rendeert je investering met 0%. Zo werkt het in ieder geval bij zonnepanelendelen.nl. Een investering aldaar is laagdrempelig, maar voor hoge rendementen kun je beter elders kijken. Tegelijkertijd weet je heel precies waar je geld voor gebruikt wordt. Je kan letterlijk op de fiets springen en zien wat jouw geld mede gefinancierd heeft. Als je geld stopt in een groen aandelenfonds, krijg je wellicht meer rendement en als je dan doorklikt in de informatie, weet je wellicht in wat voor categorie projecten of bedrijven geïnvesteerd wordt. Het blijft echter toch minder tastbaar.

  Over de risico’s: ze kunnen zich niet verzekeren tegen lage energieprijzen. Dat is dus de grootste onzekere factor. De Nederlandse maatschappij wordt veel meer geëlektrificeerd. Daarmee wordt de vraag verhoogd naar elektriciteit. Hierdoor zullen de echt super lage prijzen afnemen in aantal. De grote vraag is echter, hoe snel gaat dit plaats hebben? Stel dat de realisatie van zon en wind veel harder gaat dan de stijging van het verbruik. Dan zou het zomaar eens kunnen zijn, dat al deze zonprojecten omvallen, vanwege te lage inkomsten. Vervolgens zijn ze een paar jaar daarna hard nodig. Wat er dan gebeurd is nog onontgonnen gebied. Weet jij het?

  Beantwoorden
 4. Reclames zijn leugens en bedrog!
  Helaas mogen wij bij ons appartement ook geen zonnepanelen leggen, dus heb al meerdere van dit soort projecten bekeken, maar het rendement valt in de praktijk altijd tegen en het risico is juist zeer hoog!
  De grootste winnaars zijn de energiemaatschappijen 🙁

  Beantwoorden
 5. Ik heb zelf 20 2e handse panelen van 250 watt geplaatst in oktober 2019. Totale investering €1.750,00 Opbrengst nu 2650 kwh. Ik verdien mijn investering terug in minder dan 2 jaar. Ik ben niet goed in rekenen maar weet wel dat ik een hoger rendement dan 5 % heb.

  Beantwoorden
 6. Tom, kijk eens buiten de lijntjes om en neem vrijopnaam.nl mee in jouw vergelijk. Hier even mijn situatie: verbruik ca 3500 kwh per jaar. Ik heb 10 panelen via Vrijopnaam, kosten 891.00 Euro eenmalig voor de duur van 9 jaar, met een gegarandeerde opbrengst van 2500 kwh per jaar (250 kwh per paneel.)

  Rekensom ziet er dan zo uit uitgaande van de prijs per kwh van 0,23 cent (zonder vastrecht etc) gelijkblijvend voor de periode van 9 jaar, met de aantekening van 0,07 transportkosten per kwh zelfopgewekte stroom ook gelijkblijvend voor de komende 9 jaar.

  Zonder panelen:
  3500 x 0.23 = 805.00 per jaar x 9 jaar = 7245,00
  Totaal voor 9 jaar 7245.00

  Dan met panelen, ik ga daar uit van de gegarandeerde opbrengst.
  1000 x 0.23 = 230.00 per jaar x 9 jaar = 2070.00
  2500 x 0.07 = 175,00 per jaar x 9 jaar = 1575.00
  kosten panelen = 891.00
  Totale kosten: 4536,00 voor de komende 9 jaar.

  Rendement: 62,60%

  Goede deal toch?

  Beantwoorden
  • Ik vind het altijd lastig als het over zulke dingen gaat. Ik ben heel snel door de anderhalfuur durende documentaire heengegaan en heb er ook naar gegoogled. Het doet nogal wat stof opwaaien. Ik raad een ieder aan om daar zelf research naar te doen. Er is bijvoorbeeld ook veel geschreven over deze documentaire zelf.

   Beantwoorden
 7. Eigen research doen is altijd goed. Weet wel dat YouTube in eerste instantie deze documentaire heeft verwijderd. Je kunt je afvragen waarom. Daarnaast goed om te weten; de documentairemaker en diegene die op pad gaat in de documentaire zijn enorm fanatiek met ‘groene energie’, nog steeds.

  Beantwoorden
 8. Beste SVMV,

  Dank voor je artikel en goed om terug te lezen.

  Om enkele zaken nog toe te lichten:
  1. Vanuit ZonnepanelenDelen hebben wij een AFM-vergunning (zie https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/registers/vergunningenregisters/beleggingsondernemingen/details?id=70DF7EAB-C7AA-E411-A3EB-005056BE011D), de individuele zonne-energieprojecten op ons platform maken echter gebruik van de vrijstelling. (De controle zou immers te kostbaar zijn ten opzichte van het opgehaalde vermogen.) Wel is er per project een uitgebreid informatie memorandum beschikbaar en een AFM-document volgens vast format.
  2. Het is goed om te realiseren dat de projecten op https://www.zonnepanelendelen.nl/project/ altijd projectfinanciering zijn en dus de projecten zichzelf terugverdienen en aan de aflossing kunnen voldoen (er is geen herfinancieringsrisico).
  3. Alle projecten die gelanceerd worden op ons platform hebben een SDE+subsidie vanuit de overheid voor 15 jaar welke veel zekerheid geeft over de inkomsten. (Deze projecten werken dus NIET op basis van salderen, wat consumenten thuis kunnen doen met zonnepanelen op het eigen dak.)
  4. We hebben hier in kort overzicht wat we doen zodat men betrouwbaar kan investeren in zonne-energie. https://www.zonnepanelendelen.nl/betrouwbaar-investeren/
  5. We richten ons op huishoudens die niet zelf een (geschikt) dak hebben om zonnepanelen op neer te leggen, of voor wie die initiële investering te groot is. We zien echter dat velen zo enthousiast zijn geworden over zonne-energie, en willen zorgen voor meer duurzame energie productie in Nederland, dat men naast de zonnepanelen op het eigen dak ook nog bij ons investeert.

  We zijn blij dat we door het verbinden van lege daken/ braakliggende gronden aan particulieren nu meer dan 100 grootzakelijk zonne-energieprojecten gefinancierd hebben en zo mede mogelijk gemaakt.

  Mocht je nog vragen hebben over de projecten of ZonnepanelenDelen zelf, twijfel niet om contact op te nemen via support@zonnepanelendelen.nl

  Nogmaals dank voor het blog en de toelichting over hoe jij er naar kijkt.

  Met zonnige groet,
  Edwin Res / ZonnepanelenDelen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.