Mijn crowdfunding projecten in coronatijden

Ik schreef zo’n drie weken geleden al over mijn crowdfundingprojecten en de coronacrisis. Want ik zag de bui al een beetje hangen. Als jij als (kleine) ondernemer zwaar getroffen wordt en de boel kan sluiten, vallen de inkomsten volledig droog. Geen inkomsten terwijl vaste lasten wel gewoon doorgaan. HELP! Vandaag een update hoe ik dit als investeerder ervaar. Zo zijn er inderdaad een aantal projecten die uitstel hebben aangevraagd. Je ziet trouwens ook dat platformen verschillend met de situatie omgaan. Tijd voor een update!

Elk platform z’n eigen aanpak

Natuurlijk zitten er (grote) verschillen in de platformen. Zo schreef ik laatst een blog over Samen in Geld. Een platform dat alleen maar in vastgoed projecten heeft. Tja, mensen blijven als het goed is gewoon in huizen wonen, dus die worden vrijwel niet geraakt. Bij de andere platformen zitten er wat grotere verschillen. Geld voor Elkaar bekijkt elke situatie appart, maar verlengt voornamelijk de lening met drie maanden. De ondernemer hoeft dus enkel rente te betalen gedurende die drie maanden. Dit komt ook overeen met wat grote banken zoals de Rabobank doen. Kapitaal op Maat heeft een vergelijkbare aanpak, maar heeft daarbij wel alle ondernemers benaderd. Zij moeten op hun beurt dan uitstel aanvragen, maar tegelijkertijd ook de investeerders updaten over de situatie. Iets meer dat crowdfunding gevoel en de spirit in dat proces betrekken. Funding Circle wijkt hier wel af van de rest.

Funding Circle in tijden van corona

Waar de andere platformen wat vastigheid geven door drie maanden uitstel te geven, doet Funding Circle dat niet. Ze honoreren de verzoeken voor uitstel, maar deze worden niet standaard voor drie maanden gegeven. Zelf geven ze aan begin mei (dus twee betaalperioden later) weer contact te zoeken met de ondernemers. Daarbij wordt nadrukkelijk bij elke lening aangegeven dat de leenperiode niet wordt uitgesteld. De gemiste termijnen moeten eigenlijk gedurende de looptijd weer ingehaald worden. Dat klinkt niet heel erg, maar heeft verschillende gevolgen.

Vastigheid voor de ondernemer

De aanpak van Funding Circle laat bij ondernemers meer onzekerheid achter dan andere platforms. Er wordt per maand gekeken naar de situatie. Als ondernemer moet je zo snel als mogelijk weer gaan betalen, want anders heb je meer dan drie maanden achterstand. Dat betekend dat de lening ingevorderd wordt, er een BKR registratie komt en dit dus alleen maar negatief uitpakt. Dat is nu nog wel niet aan de orde, maar je leeft in de onzekerheid dat… Ik verwacht niet dat de economie meteen weer op volle toeren draait, dus die drie maanden bieden juist wat rust om ook de draad weer op te pakken. Bij de andere platformen wordt er net zoveel uitstel gehonoreerd, maar wordt er ook wat rust gecreëerd. Ik hoop dat Funding Circle die leningen ook met die drie maanden verlengt. Simpelweg omdat de ondernemers aan de situatie op zich niets kunnen doen. Die drie maanden uitstel geeft echter alles en iedereen ook weer de tijd om zaken op orde te stellen.

Hoeveel projecten hebben uitstel aangevraagd?

Ik heb op dit moment 344 lopende projecten. Een deel daarvan zat al in de problemen, maar telt nog steeds mee aangezien de vorderingen nog uitstaan. Van de 344 zijn er nu na 6 weken 28 projecten die om uitstel hebben gevraagd. Dat is dus iets meer dan 8% van de projecten. Heel eerlijk vind ik het nog alles meevallen en verwacht ik dan ook dat het aantal projecten met uitstel zal verdubbelen. Zeker aangezien we eigenlijk pas één betaalperiode hebben gehad, verwacht ik dat de ondernemers nu pas echt aan de bel gaan trekken. Die eerste betaling zal tenslotte nog wel lukken, maar hoe langer dit gaat duren, hoe meer ondernemers hier last van gaan krijgen.

In hoeverre moet je je als ondernemer voorbereiden op een crisis als deze?

Heel eerlijk: ik denk niet. Je kan je altijd wel op een gigantische omzetdaling willen voorbereiden, maar ondertussen ben je ook ondernemer. Er moet ook gewoon geïnvesteerd blijven worden en zo’n buffer kost je voornamelijk geld. Ik vind echter wel dat een bedrijf wel voldoende buffer moet hebben. De projecten die tot nu toe uitstel hebben aangevraagd, zijn voornamelijk degenen die 100% geraakt worden. Kapsalons, foodtrucks, contactberoepen en ga zo maar door. Natuurlijk, ze zouden de eerste maanden gewoon door moeten kunnen betalen, maar dat maakt een gezond bedrijf direct ongezond. Nu de buffers helemaal leegtrekken gaat het bedrijf zeker niet verder helpen. Daarom snap ik de aanvragen ook heel goed. Ik ben alleen wel benieuwd wanneer de ongezonde bedrijven zich gaan melden.

Hier komt verschil tussen goede en minder gezonde bedrijven

Want laten we eerlijk zijn: heel veel bedrijven hebben last van de coronacrisis. Maar de echt gezonde bedrijven zullen een buffer hebben om in ieder geval een aantal maanden met mindere omzetten rond te kunnen komen. Is een onderneming minder gezond, zal dat een stuk lastiger worden. De eerste één of twee maanden met minder omzet gaat nog net, maar daarna komen ze in zwaar weer. Ik ben dan ook heel benieuwd wat we vanavond van premier Rutte te horen gaan krijgen. Hoe Nederland er in de komende weken uit gaat zien. En hoe lastig ondernemend Nederland het gaat krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.