Meer geld voor schuldhulpverlening

Slecht nieuws! Er zijn in Nederland steeds meer huishoudens die gebruik moeten maken van schuldhulpverlening. Van de 7 miljoen huishoudens in Nederland hebben op dit moment al één op de vijf risicovolle schulden. Dat zijn 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle schulden. Ik heb al vaker gezegd dat me dat aan het hart gaat. Maar, er komt meer geld beschikbaar. Flink meer geld!

Er worden meer schulden verwacht

Met die coronacrisis komen steeds meer huishoudens in de problemen. Het verlies van werk, geen nieuwe opdrachten, ziekte of andere oorzaken zorgen ervoor dat er uiteindelijk minder binnenkomt dan dat er wordt uitgegeven. Het kabinet ziet die problemen ook en ziet ook dat dit in de toekomst mogelijk nog erger wordt. En daarom komt er extra geld beschikbaar. 146 miljoen euro extra budget voor schuldhulpverlening. Een gigantisch bedrag!

Een groot bedrag, maar een druppel op de gloeiende plaat

Begrijp me niet verkeerd. 146 miljoen euro is enorm veel geld. Zelfs de familie Weir kreeg dat niet op in de rest van hun leven. Maar eigenlijk is het natuurlijk vrij weinig geld. Want dit bedrag gaat echt niet specifiek naar mensen die door corona in de financiële problemen zijn gekomen. Nee, dit belandt ergens op de grote hoop. En dan gaan we kijken: er zijn 1,4 miljoen huishoudens met financiële problemen. Als dat verdeeld gaat worden over de huidige probleemgezinnen is er €104,29 extra budget voor schuldhulpverlening per gezin. Komen er nog meer gezinnen bij, daalt dat budget drastisch, want er zijn dan meer mensen die van het complete budget gebruik moeten maken.

€30 miljoen extra beschikbaar voor een waarborgfonds

Een ander extra budget dat beschikbaar komt is €30 miljoen voor een waarborgfonds. Hierbij wordt een deel van de schulden van iemand als krediet verleent om de schuldeisers te betalen. De restschuld wordt kwijtgescholden. Daardoor hebben mensen met schulden alleen nog de gemeente als schuldeiser. Dit geeft rust. Geen deurwaarders meer die elke keer op de stoep staan. Geen dreigbrieven en ga zo maar door. Rust in je hoofd, waardoor je ook weer denkruimte (bandbreedte) krijgt. Natuurlijk is dit niet de perfecte oplossing, maar wel eentje die constructief bij kan dragen.

Educatie blijft extreem belangrijk

Ik blijft het moeilijk vinden dat dit gigantische bedrag beschikbaar komt voor het bestrijden van de symptomen. Natuurlijk, er moet hulp zijn voor mensen die in de financiële problemen komen door deze hele crisis. Maar eigenlijk zouden er ook budgetten beschikbaar gemaakt moeten worden, zodat deze €146 miljoen niet beschikbaar gemaakt had hoeven worden. Voorlichting, educatie en voor mijn part informatieavonden. Als er maar constructief iets gedaan gaat worden, zodat die 1,4 miljoen huishoudens alleen maar minder gaan worden, en niet meer zoals dat in de afgelopen jaren is gebeurd.

Mensen hoeven van mij niet rijk te worden

Ik snap ook wel dat ik een beetje anders ben dan de rest. Dat het niet normaal is dat je 30% of liever nog meer van je inkomen wilt sparen. Dat je eerder wilt kunnen stoppen met werken. Voor veel mensen is het niet weggelegd of is er niet eens de wens om dat te gaan doen. Maar dat betekend niet dat ze gewoon maar wat moeten doen. Het is gewoon gigantisch belangrijk dat er over langere perioden meer geld binnen komt dan dat eruit gaat. Dat als men kijkt naar de afgelopen 10 of 15 jaar, dat er onder aan de streep een positief getal is uitgekomen. En daarbij hoort gewoon een spaarbedrag. Want die auto hoeft niet elk jaar vervangen te worden. Maar als hij vervangen moet worden, telt dat wel mee voor de uitgaven. Daar moet je voor sparen. Het klinkt zo simpel en er zullen altijd situaties zijn waardoor jij de grip erop verliest. Maar je gaat mij niet wijsmaken dat 20% van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens de grip op hun financiën is verloren door een extreme situatie. Dat één op de vijf huishoudens gewoon domme pech heeft gehad.

Meer lezen? Hier vind je het nieuwsartikel over het nieuwe budget. Op deze pagina vind je cijfers over de problematische schulden in Nederland.

Wat is jouw oplossing voor de schuldproblematiek in Nederland?

5 gedachten over “Meer geld voor schuldhulpverlening”

 1. Minder reclame van gelikte interieurs, kleding, auto’s en andere artikelen, die hebberigheid oproepen. En scholing om je daar tegen te wapenen. Scholing ook om te leren budgeteren

  Beantwoorden
 2. Ik hou van je gedrevenheid die in je blogposts doorklinkt!
  Ben het ook helemaal met je eens dat het nodig is om mensen wijzer te maken. Hoe je een kasboek bijhoudt, hoe je toeslagen aanvraagt, hoe je in je eigen onderhoud kunt voorzien.

  Beantwoorden
 3. Mensen bewust maken van….en dan vul het maar in! Dat roep ik al jaren en van mij mag er op de lagere school al les gegeven worden met betrekking tot inkomsten en uitgaven! Waarom iedere 2 jaar ( of zelfs jaarlijks ) een andere telefoon terwijl de “oude” het nog prima doet? Waarom iedere winter een nieuwe winterjas? Waarom én netflix én videoland en ook nog eens de gewone digitale tv? Waarom? Omdat het ons wordt voorgeschoteld…We kunnen zelf toch ook wel bedenken of we iets nodig zijn en waar we ons geld aan uit willen geven? Het kan zo simpel zijn, maar helaas is het niet zo!

  Beantwoorden
 4. Ik ben het met je eens Bouk. Ik zie om mij heen vaak grote verschillen in koopgedrag. Ik doe er niet aan mee. Mijn los gekochte smartphone van 119 euro doet het al bijna 2 jaar prima:) Maar goed ik ben dankzij corona mijn baan kwijt. Van 3700 euro naar 160 omdat ik gelukkig een wit schoonmaakbaantje heb gevonden. Ik ben nu stage aan het lopen omdat ik niet stil wil staan in mn ontwikkeling en toch nergens recht op heb. Nu nog een relevante betaalde baan vinden. Is er vast wel, al is het voor het minimumloon.

  Ik haal overigens vaak inspiratie uit je blogs en heb vaak dezelfde instelling, maar dat komt omdat ik bedrijfseconomie studeer denk ik. Keep up the good work en thanks voor je vaak positieve vibe!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.