Crowdfunding update: hoeveel projecten betalen weer

Vandaag een beperkte update. Aan het begin van corona was het natuurlijk al vrij duidelijk dat het erg lastig ging worden voor sommige kleine ondernemers. Ondertussen zijn we een half jaar verder. Hoe gaat het er nu mee? Nog steeds grote financiële problemen, of wordt de wereld toch weer langzaam opgestart?

Van kwaad tot erger

Natuurlijk was dat natuurlijk wel het begin van corona. Een aantal sectoren moesten volledig dicht. Voor crowdfundingprojecten soms dan ook erg lastig. Want je kan wel gaan eisen dat die kapper de lening terug gaat betalen, maar dat heeft geen zin. Geen inkomsten is geen aflossingscapaciteit. Dus, er werd uitstel verleend. Over het algemeen werd er vrij eenvoudig drie maanden uitstel gegeven. Drie maanden die, afhankelijk van het platform, als echt uitstel waren gegeven of in de rest van de looptijd weer ingehaald moesten worden.

De aantallen liepen snel op

Het was te verwachten dat niet alle projecten tegelijkertijd aan de bel zouden trekken. Dat zag je ook in het verloop. Het begon met 28 projecten die niet meer betaalden. Dat werden er later 55 en nog later 62. Dat kwam neer op bijna 20% van mijn projecten. Dat is behoorlijk veel, maar in onzekere tijden vond ik het niet zo erg. Natuurlijk, het is jammer als het geld echt verloren zou gaan, maar laten we eerst alles maar weer op de rails krijgen.

Hoe staat het er nu voor?

Ondertussen zijn er alweer heel veel betalingen binnengekomen. In totaal zijn er nu nog 7 bedrijven die sinds corona geen aflossing- of rentebetaling hebben gedaan. Van de 64 bedrijven die corona-uitstel hebben aangevraagd, betaalt er zo’n 90% dus weer iets. Met sommigen is er wel een betalingsregeling afgesproken, omdat nog niet de volledige capaciteit er weer is. Maar toch, de economie gaat er weer komen. Ik hoop natuurlijk ten zeerste dat ook die laatste 7 bedrijven weer gaan beginnen met betalen. Maar vooralsnog ben ik niet geheel ontevreden. Een half jaar later zijn we echt weer op weg naar business as usual.

Coronamaatregelen en een tweede golf

Hoewel ik natuurlijk vrij positief ben over mijn crowdfundingprojecten, ben ik ook wel angstig voor de huidige ontwikkeling van het coronavirus. Ik hoop dat wij als Nederlanders verstandig genoeg zijn om ons aan onze maatregelen te blijven houden. Dat het niet tot een tweede golf komt en dat we met z’n allen rekening met elkaar blijven houden. In mijn hoofd zijn de prioriteiten dan ook vrij simpel: eerst corona onder de duim krijgen, dan zien we de rest wel weer. En dan komen de terugbetalingen van die crowdfundingprojecten wel ergens op de laatste plaats van dat prioriteitenlijstje…

2 gedachten over “Crowdfunding update: hoeveel projecten betalen weer”

  1. Ik zie dezelfde trend in mijn portefeuille; zo’n 90% betaalt weer, soms alleen rente.
    Verder mooie woorden, gezondheid op 1.
    Groeten Jaco

    Beantwoorden
  2. Bij mij betalen bijna alle projecten inmiddels weer, normaal. Behalve 1 waar een regeling mee is getroffen. Op ruim 130 projecten is dat niet slecht al zal zeg ik het zelf. Zit wel veel in projecten met hypotheekrecht (90%).

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.