De familie Weir(d)

Ja, ik kwam nu een artikel tegen en dat moet ik gewoon met je delen. Meneer en mevrouw Weir in de hoofdrol. Twee Schotten die zich in 2011 toch wel heel gelukkig mochten prijzen. In één klap veranderde hun hele leven. In een klap waren ze rijk. Heel rijk! Als cameraman heb je het denk ik niet slecht, maar vergeleken met die 161 miljoen pond die ze wonnen, was het een peulenschil. Even in één klap zo’n 176 miljoen euro rijker. Ik zou met de helft ook tevreden zijn!

Gek hoe het in al die jaren is gelopen

Ja, het is natuurlijk niet voor niets de familie Weir(d). Letterlijk vertaald: gek of raar. Want nu, 8 jaar na het winnen van zijn prijzengeld is meneer plots overleden. Heel sneu allemaal, maar dan komt ook naar boven hoeveel hij heeft uitgegeven. En ik kan je vertellen: dat is veel. Heel veel!

5 miljoen per jaar

Ja, want wat moet je met al dat geld? Nou, meneer en mevrouw Weir wisten daar wel raad mee. Ze zijn in de tussentijd gescheiden, maar in die paar jaar dat meneer Weir zo rijk mocht zijn, is er volgens alle berichten nog maar zo’n 121 miljoen over. 40 miljoen in acht jaar tijd er doorheen jassen. Das knap! Gemiddeld zo’n 110.000 per week, of vijf miljoen per jaar! Zelfs de financieel expert van de Daily Record vond het een hele prestatie om 40 miljoen in zo’n korte tijd op te maken.

Raar dat je zoveel geld uit kan geven…

Maar, laten we even kijken naar hoe wij FIRE nastrevers naar geld kijken. Want wij willen niet in één keer alles opmaken. Wij kijken naar wat we kunnen doen met dat geld. Daar komt die safe witdrawal rate er weer bij. Volgens alle berekeningen kan je zo’n 4% per jaar van je vermogen opnemen, waarbij de kans erg klein is dat het minder waard wordt. Laten we het op de wat voorzichtigere 3,5% houden die we in Nederland hanteren. 3,5% kan je jaarlijks gebruiken voor wat je maar wilt. Als het totale vermogen eenmaal goed is geïnvesteerd, zou het vermogen niet minder moeten worden. 3,5% van 161 miljoen is 5,64 miljoen.

Goed geïnvesteerd zouden ze bijna 6 miljoen per jaar kunnen spenden

Ja, stel dat de familie Weir hun geld had gestoken in bijvoorbeeld de S&P500. 161 miljoen pond tegen de koers van augustus 2011 (1218,89). Mochten ze er dan volledig vanaf blijven, dan hadden ze dat geld meer dan zien verdubbelen. De koers in december 2019 was namelijk 3230,78. Dat komt neer op factor 2,6. Als men alles had geïnvesteerd en er vanaf was gebleven, was het nu ruim 427 miljoen waard geweest. En toch is er slechts 121 miljoen over. Zelfs al hadden ze net na het winnen 100 miljoen in de S&P500 gestoken, dan was die 100 miljoen nu 265 miljoen waard. Dan hadden ze én 60 miljoen direct al uit kunnen geven (meer dan ze waarschijnlijk in de afgelopen acht jaar gedaan hebben) en was hun vermogen nog flink gegroeid ook…

Die familie heeft het leven geleefd

We kunnen eigenlijk dan ook niet anders stellen dat ze het leven echt geleefd hebben. Want of deze mensen nou in die acht jaar er 40 miljoen doorheen heeft geknald, of dat het goed was geïnvesteerd en men tot wel 300 miljoen heeft verbruikt: ze zijn niks tekort gekomen. Zoveel geld winnen dat je het gewoon niet meer op kan krijgen. Er zijn huizen, auto’s en noem maar op hiervan gekocht. Zelfs een voetbalclub is voor 55% eigendom van meneer Weir. Daarnaast hebben ook goede doelen mogen profiteren van de rijkdom van de familie. Het is dan ook zeker niet dat ze alles hebben gespendeerd aan rotzooi. Nee, zelfs tot aan de begrafenis is er met geld gesmeten. Zijn ‘laatste feestje’ was met dure champagne en koste noch moeite werden gespaard. En met die rijkdom kan ik ze geen ongelijk geven!

Er blijft ‘maar’ 128 miljoen over

Je laatste kleed heeft toch geen zakken. Hoe vaak ik dat wel niet gehoord heb. Nee, dat klopt. Maar er blijft wel een wereld achter. Partner, kinderen, goede doelen, verzin het maar. Ik blijf het, zeker aangezien de grootte van het bedrag, gek vinden dat het minder waard is geworden. Met een beetje simpele investering had het vrij eenvoudig net zoveel of zelfs meer waard kunnen zijn. Natuurlijk kan je het niet meenemen. Maar je kinderen gun je het dan toch ook? En er is nog heel veel over hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar dit bedrag is zo groot, dat het moeilijk wordt om op te krijgen. Als je gaat rekenen met die safe withdrawal rate, heb je ruim vier ton per maand te besteden. En dan had die 161 miljoen nu bijna tien jaar later nog steeds veel meer waard geweest dan het oorspronkelijke bedrag. Nee, het is ze van harte gegund en ik hoop dat die laatste 10 jaar van meneer Weir z’n leven geweldig waren. Maar financieel gezien zijn ze heel dom bezig geweest.

Hier lees je het artikel van de Familie Weir

3 gedachten over “De familie Weir(d)”

  1. Aan de ene kant snap ik dat ze het er goed van hebben genomen. Aan de andere kant, €110.000 per week, dat is toch van de zotte?!
    Vaak zie je bij mensen die een flink bedrag winnen, dat er vanalles misgaat (zoals scheidingen) omdat ze er niet mee om kunnen gaan. Dan kun je het maar beter even wegzetten en bedenken wat je ermee gaat doen. Geld maakt meer kapot dan je lief is?

    Beantwoorden
  2. Ik had het artikel ook gelezen maar dankzij jou zie ik het vanuit de Fire bril en kan ik er al helemaal niet bij hoe ze zich niet goed hebben laten bijstaan? Alle lottowinnaars krijgen begeleiding psychologisch maar ook financieel, duidelijk dat er advies met voldoende commissie/provisie werd gegeven 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.