Plantjes

Wat moet je nou met plantjes op een blog die gaat over geld? Nou, dat ga ik je vertellen. Maar allereerst even wat achtergrond informatie. Ergens, heel ver weg in mijn genen, zitten groene vingers. Opgegroeid in het Westland, daar waar al die kassen staan, heeft deze jongen echt NIKS met alles wat er in die kassen groeit. De techniek vind ik mooi en alle verbeteringen en optimalisaties kan ik uren naar luisteren, maar vraag mij liever niet om tomaten te gaan plukken of paprika’s te gaan snijden. Als kind liet mijn oma al trots zien hoe goed alle plantjes het wel niet deden en mijn moeder is maar al te trots hoe goed haar tomaten het wel niet doen. Maar ik hield me er niet zo mee bezig. Leuk vermaak voor hen, maar geef mij maar ik vond een kunstkerstboom al teveel groen in huis. En dan toch een hele blog over plantjes…

Voor plantjes heb je geduld nodig

En waarschijnlijk ging het daar altijd al mis. Ik zag het er niet in. Maar, nu eenmaal wat ouder (ik ben tenslotte al 30), begint dat geduld zich toch wat te ontwikkelen. We hebben ondertussen de nodige plantjes in huis staan en eigenlijk vind ik het toch wel leuk worden. Het is wat sfeervoller en ik word er blij van. Het wonderlijke van moeder natuur geeft toch elke keer maar weer een glimlach op mijn gezicht en een blij gevoel van binnen. Wie weet dat die groene-vinger-genen toch ergens aan de oppervlakte beginnen te komen. Maar waarom dan op een bespaarblog het hebben over plantjes?

Planten en geld

Ja, misschien zie jij het nog niet helemaal, maar ik ga dan toch een link leggen tussen plantjes en geld. Want je kan besparen op planten en besparen met planten. Maar er is nog meer. Want er kan ook nog een educatieve of ontspannende factor aanzitten. Dus ja, genoeg om over te vertellen.

Stekkies

Op mijn onderwerpenlijst staat al een hele tijd het onderwerp ‘stekkies’, dus laat ik daar maar eens mee beginnen. Want ik kan het van m’n moeder hebben hoor, maar lang niet alle planten hoef je nieuw te kopen. De bespaartip is natuurlijk door gewoon te gaan stekken. Een heel natuurlijk proces. Zo heeft mijn cactus al z’n derde leven door steeds verder door te stekken. Mijn moeder is druk bezig met haar pannenkoekenplant kweken met een stekkie van mij en ik heb een bommenwerper (mother of thousands) weer van mijn moeder gekregen. Enorm veel planten kan je stekken en als je het een beetje goed doet, zie je ze met de dag groeien. Eigenlijk best leuk om te doen…

Een leuke bezigheid voor met de kinderen

Natuurlijk, het ziet er allemaal leuk uit enzo, maar heb je wel eens nagedacht dat het ook een goede en educatieve bezigheid is met de kinderen. Want ook nu komt melk nog steeds niet uit de fabriek, maar ook die tomaten worden niet door een machine gemaakt. Neem nou eens een tomaatje, laat de zaadjes drogen en plant ze weer. Of koop ergens een zakje zaadjes en ga het samen met de kinderen doen. Laat ze zien dat er een plantje uit groeit en hoe zich dat ontwikkeld. En met een beetje geluk heb je er nog tomaatjes van ook. Eigen oogst!

Geld besparen met plantjes

Ja, hoe leuk is dat! Nu is een moestuin op ons balkon misschien wat te optimistisch, maar wij hebben wel een bakje muntplantjes in de vensterbank staan. En heel eerlijk gezegd is het lastig tegenop drinken. Normaal kost zo’n zakje met verse munt in de supermarkt al snel een euro en haal je er een paar koppen thee uit. Nu hebben wij al een paar maanden met regelmaat verse muntthee. Zeker nu met al dat thuiswerken is het een kleine moeite. Dagelijks een beetje water en de natuur doet de rest.

Besparen op planten

Natuurlijk kan je niet alles zomaar stekken en is het wel eens lastig om aan dat ene plantje te komen. Dus kan je inderdaad ook naar de winkel om die plant te kopen. Maarja, die zijn niet altijd even goedkoop. Waar je dan ook eens naar kan kijken, is of er misschien in de regio ook een kweker is die deze plantjes kweekt en verkoopt. De veiling, groothandel en winkel verdwijnen uit de keten waardoor een plantje vaak goedkoper aangeboden kan worden. ‘T kan jou zomaar weer een paar euro schelen.

Besparen op planten (2)

Ben jij nou heel goed met plantjes? Dan kan je, net zoals bij groenten en fruit, ook bij plantjes voor een wat mindere kwaliteit kiezen. Plantjes die beschadigd zijn, want te lang in de winkel hebben gestaan of net niet mooi meer zijn. Zoek maar eens op ‘groene kneusjes’. Vaak een aantal planten die tegen een lagere prijs weggaan. Natuurlijk, ze zijn wat minder mooi en de kans bestaat dat ze snel doodgaan. Maar als jij met liefde en heel veel aandacht je plantjes goed verzorgt, kan het zomaar gebeuren dat je er hele mooie planten aan overhoudt.

Planten hoeven niet nieuw te zijn!

Nog even goed om te zeggen: het valt niet op als iets een tweedehands plant is. Je kan prima een plantje met iemand ruilen voor een exemplaar dat je er leuk uit vind zien. Mijn half dode plantjes gingen altijd terug naar m’n moeder, zodat die ze weer nieuw leven in kon blazen. Ik kreeg dan weer een ander plantje mee die mocht stralen in de vensterbank. Dat is het mooie aan zo’n levend product. Zelfs als je het niet kan (zoals ik) kan de schade weer hersteld worden door iemand zoals mijn moeder (thanks mam!). Maar ook als je twee mooie exemplaren gewoon ruilt, zal niemand zeggen: “Goh, wat een oude plant is dat. Is die tweedehands?”.

Klein gekocht, groot gebracht

Ja, en dan nog misschien wel het mooiste als je al dat geduld en tijd hebt: planten groeien. Je hoeft ze niet allemaal groot te kopen. Zelfs kleine plantjes zijn prima in staat om groter te worden. Scheelt je vaak ook nog eens een hoop geld in de aanschaf!

Het is nog best gezond ook!

Ja, en na al deze bespaartips, nog misschien wel de mooiste reden om gewoon plantjes te nemen: het is goed voor je. Naast dat planten CO2 weer omzetten in zuurstof, zien ze er gezellig uit. Dat kan toch alleen maar je humeur verbeteren en daarmee je stresslevel verlagen. En gaat een plantje erbij hangen, google dan vooral even hoe je ze moet verzorgen en er nieuw leven in kan blazen. Als ik persoonlijk ergens blij van word, is het een plantje die het naar z’n zin heeft en vrolijk doorgroeit. Je ziet het er vaak direct vanaf!

2 gedachten over “Plantjes”

  1. Sinds ik thuiswerk ook mijn favoriete bezigheid geworden: stekken en plantjes kweken. Met meer en minder succes. En we zijn zeker niet de enigen. Zoek voor de grap eens op Facebook naar stekjes-ruilgroepen. Er is een zeer levendige (gratis) handel. Bij mij in de buurt is ook een groene ruilbibliotheek. Beetje verslavend is het ook wel!

    Beantwoorden
  2. Planten verzorgen of tuinieren kan ook therapeutisch werken. Er zijn zelfs instellingen die met mensen met bepaalde aandoeningen gaan tuinieren.

    Naast bovenstaande parallellen zijn plantjes goed te vergelijken met geld: als je ze vroeg plant, goed verzorgt en geduldig bent, groeien ze flink.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.