Multifunctioneel

Besparen, investeren, goed omgaan met je geld. Deze blog staat er vol mee. Net zoals dat je ook slim om kan gaan met eigendom. Want natuurlijk, ook ik zou heel graag alles hebben. Ik wil graag én een groot huis, én niet teveel betalen, én niet veel schoon hoeven maken én ga zo maar door. We willen van alles, maar we kunnen niet alles hebben. Maar door slim om te gaan met onze spullen, kan je wel veel meer bereiken. Bijvoorbeeld door iets multifunctioneel te maken. Het is eigenlijk zo simpel.

Kijk eens naar kerken

Oude gebouwen, veel onderhoud, hoge stookkosten en alles moet van donaties. Het klinkt heel flauw, maar eigenlijk is dat natuurlijk niet houdbaar. Het kan niet allemaal. Toch? Nou, dat ben ik dus niet helemaal met mijzelf eens. Want kijk maar eens hoe kerken met hun eigendommen omgaan en hoe zij meerdere doelen koppelen aan één ding. Zo zijn oude kerken niet alleen een gebedsruimte, maar ook een toeristische trekpleister. Onderhoud kan daar heel goed van betaald worden. Hele grote kerken willen nog wel eens een deel afzetten. Daar worden, zelfs als er toeristen het prachtige gebouw bekijken, alsnog diensten gehouden. Ook kan je er een stuk geschiedenisles geven. Een prachtig en beeldende les hoe bijvoorbeeld de beeldenstorm heeft huisgehouden. Maar ook een uitdaging in technisch oogpunt. Hoe is zo’n constructie opgezet. Hoe onderhoud je hem en hoe behoud je de schoonheid ervan. Zoveel interessante vraagstukken, en nog steeds is het eigenlijk alleen maar een kerkgebouw.

De kerken van tegenwoordig

De moderne kerkgebouwen hebben wat minder uitdagingen. Toeristen hoeven de boel niet te bekijken en onderhoud is een stuk goedkoper. Maar zo’n gebouw voor een uurtje per week is nogal wat. En ook daar gaat men weer multifunctioneel om met het gebouw. Denk maar eens aan zaalverhuur. Het zijn vaak hele praktische zalen met voldoende faciliteiten. Natuurlijk is beheer en alles wel nodig, maar het gebouw wordt opeens veel intensiever en slimmer gebruikt. Als een kerkgemeenschap het goed aanpakt, kan het gebouw vrijwel alle dagen van de week gebruikt worden. Voor werkelijk van alles. Vaak zie je er voedselbank distributiepunten, vergaderingen, oefenlocaties voor muziekgroepen en ga zo nog maar even door. Al die inkomsten kunnen de kosten van het kerkgebouw behoorlijk neutraliseren.

Mijn huis is multifunctioneel

Ja, want hoewel ik heel graag een riante villa zou willen hebben waar ruimte niet tekort schiet, kan ik dat simpelweg niet betalen. Maar dat betekent niet dat ik opeens veel minder mogelijkheden heb. In ons driekamerappartement heb ik tenslotte kantoor aan huis, kunnen we een logee ontvangen en hebben we een ruimte voor de was. En dat allemaal in één kamer. Zo is de wasmachine weggestopt in een kast, hebben we een opvouwbaar wasrek, staat er een bureau met goede stoel en is er nog genoeg ruimte om een opvouwbaar logeerbed uit te zetten. Alles tegelijk doen is misschien wat veel, maar elke optie apart is zeker een mogelijkheid.

Iets multifunctioneel inzetten bespaart

Want laten we eerlijk zijn. In een echt groot huis heb je een kamer om te wassen, een logeerkamer en een los kantoor. Wij hebben het alle drie in één kamer. Dat betekent minder kosten, want het huis is gewoon goedkoper. En zo zijn er nog veel meer dingen die je op meerdere manieren in kan zetten. Denk maar eens aan reistijd. Natuurlijk kan je alleen van A naar B reizen, maar ondertussen kan je ook een telefoongesprek voeren of een blog schrijven. Wil je graag een ontspannende wandeling maken? Dat kan ook langs de supermarkt waar je meteen wat kleine boodschappen doet. Sporten is niet alleen een gezonde, maar ook een hele sociale bezigheid. Diergaarde Blijdorp haalt ballastwater uit schepen om haar Oceanium mee te vullen. Het op andere manieren inzetten van dingen en iets meerdere doelen geven, geeft opeens zoveel meer mogelijkheden.

Het is moeilijk om ergens meerdere doelen aan te geven

Terwijl ik deze blog schrijf, werk ik mijzelf ook direct een beetje tegen. Want wat kan je nou allemaal op meerdere manieren inzetten? Dat van die kerken staat al maanden in mijn notities, maar verder is het lastig om andere oplossingen te bedenken. Als ik het al lastig vind, hoe kan jij er dan praktisch wat mee.
Gelukkig heb ik daar ook een oplossing voor. Kijk het af! “Beter goed gejat dan slecht gemaakt” riepen wij altijd. Want als iemand anders een goed idee heeft, wil dat niet zeggen dat alleen die persoon dat mag gebruiken (behalve met patenten enzo, maar je snapt m’n punt). Dat ik mijn reistijd op meerdere manieren gebruik, kan voor jou een inspiratie zijn om het ook zo te doen. Waarom zou je een logeerkamer alleen maar vullen met een bed, terwijl je met een extra bureau ook direct een werkkamer hebt. Verhuur je huis als je op vakantie bent en maak iemand anders blij met jouw ongebruikte parkeerplaats. Blijf vooral ideeën opdoen en pas ze toe. Door ervoor open te staan, zijn er zoveel meer mogelijkheden dan je vooraf had bedacht.

6 gedachten over “Multifunctioneel”

 1. Leuk stuk weer! Ik ben 20m2 kleiner gaan women toen ik van huur in mn eentje naar koop met zn 2en ging. Ik had een inloopkast voor kleding, tassen, schoenen, bedddengoed, handdoeken, make up en ik had een craftroom. Nu gewoon kledingkasten en een uitgeklede versie van de craftroom nu als craftcorner in de slaapkamer. Daarnaast had ik mijn salon ook in een aparte kamer en nu werk ik gewoon in de woonkamer. Mijn vriend heeft zijn mancave ingeleverd, de drankkast en het dartboard bevinden zich ook in de woonkamer. Werkt prima voor nu want dit zorgt dat we het snelst kunnen sparen voor ons droomhuis: een woonboerderij.

  Beantwoorden
  • Mooi om inderdaad op deze manier naar jouw situatie te kijken. Je levert allebei een beetje in, maar daardoor ben je wel veel sneller bij je gezamenlijke doel. Dan neem je dat inleveren al snel voor lief.

   Beantwoorden
 2. Leuk artikel! Wat ik een heel mooie vind: een revalidatiecentrum inclusief zwembad, waar op woensdagmiddag, de avonden en in het weekend zwemlessen worden gegeven en mensen van buitenaf kunnen komen zwemmen. De therapie vindt overdag al plaats, en daardoor blijven juist die handige tijdstippen voor andere mensen open.

  Beantwoorden
 3. Stadions zijn multifuctioneel voor sport en andere evenementen.
  Je smartphone is multifunctioneel voor bellen, internetten, kaart lezen etc. Dit vind ik echt een van de beste uitvindingen van de laatste 10 jaar.
  Je tafel gebruik je om aan te eten, werken, gezellig te zitten, opbergplek van zooi
  Je eigen brein is nog wel het meest multifuntioneel. Welke vaardigheden je niet allemaal hebt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.