Heb jij de aanslag voor de gemeentelijke belastingen (ook) nog niet ontvangen?

Normaal komt eind januari die vervelende brief in de bus: de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Een combinatie van de OZB, afvalstofheffingen en rioolrecht. De gemeente waarin ik woon, is één van de duurste van Nederland. Braaf leg ik dus elke maand geld apart om eind januari die rekening te betalen. Maar verhip: de aanslag is er nog steeds niet!

Van uitstel komt geen afstel

Helaas: die brief gaat gewoon komen. Het probleem zit hem bij het Kadaster. Die zijn overgestapt op een nieuw systeem. En natuurlijk, alles wat vernieuwd wordt moet een keer misgaan. Eerst al de belastingdienst, nu is het Kadaster aan de beurt. Zij kunnen daarom de gemeentes nog niet laten weten welke huizenverkopen hebben plaatsgevonden eind 2018. Het gevolg daarvan is dat de informatie nog niet compleet is en jij dus mogelijk nog geen aanslag hebt gehad.

De aanslag wel gehad?

Dat kan! Waarschijnlijk huur jij jouw woning. Het gaat in dit geval enkel om de aanslag voor woningeigenaren die vertraagd zijn. Geen kwestie van willekeur, maar simpelweg het feit dat jouw aanslag niet beïnvloed wordt door de gegevens van het kadaster.

Controleer je aanslag goed!

Niet perse omdat er storing is bij het Kadaster. Nee, ook gewoon omdat de informatie erop juist moet zijn. Zo heb ik wel eens bezwaar aangetekend tegen de WOZ-waarde. Het geval was namelijk dat mijn buren een andere WOZ waarde hadden dan ik. En dat voor exact hetzelfde appartement. Daarover heb ik toen bezwaar aangeschreven en gelijk gekregen. Controleer dus de gegevens die ze op jouw aanslag zetten. Voor hetzelfde geld zit er een fout in en betaal je teveel. De WOZ waarde van de buren kan je bekijken op www.wozwaardeloket.nl.

En nu?

Je zal je wellicht afvragen wanneer de aanslag dan wel komt. “Spoedig…” De verwachting is dat men eind februari alsnog de aanslagen kan versturen. Met daarin ook de Kadastergegevens. Tot die tijd vooral dat geld goed op je rekening laten staan. Met de huidige rentepercentages bij een online spaarbank zou je daar toch bijna €0,30 aan rente over kunnen vangen!

Alles kan verbetering gebruiken

Helaas geldt die stelling dan twee keer voor het Kadaster. Allereerst hun oude systeem. Vrij ouderwets en niet meer van deze tijd. Tijd voor verbetering. En dat hebben ze geweten. Overgestapt op een nieuw systeem, werkt het nog steeds niet goed. Dat is wat bedrijven en instanties vaak over het hoofd zien. De overgang van het oude (niet goed werkende) systeem, naar het nieuwe systeem. Vaak gebeurd er iets waardoor de overgang niet zo soepel verloopt als dat men had gehoopt. Ondertussen zullen er dus bij het Kadaster een aantal mensen hun hersens breken over hoe ze dit probleem nu op kunnen lossen. Een goede voorbereiding is het halve werk, helaas zijn ze in dit geval vergeten het goede moment te plannen. Want laten we eerlijk zijn: dit hadden ze toch veel beter na de gemeentelijke aanslagen kunnen plannen.

17 gedachten over “Heb jij de aanslag voor de gemeentelijke belastingen (ook) nog niet ontvangen?”

 1. Het kan ook helpen om eerst met de gemeente te bellen over de woz-waarde ipv gelijk bezwaar maken. In deze voorfase kan de gemeente ook besluiten de waarde gelijk te trekken met de buren. Zelf heb ik ervaring dat bezwaarmaken op formele gronden wordt afgewezen, maar een woz aanpassing in de voorfase wel mogelijk is.

  Beantwoorden
  • In mijn gemeente is het uitbesteed naar een andere organisatie. Helaas moet het dus via de formele weg. Wellicht dat dit bij andere gemeenten wel via de gemeente zelf kan.

   Beantwoorden
  • Dat zou ook heel goed kunnen. De gemeente waar ik in woon (Delft) hebben we hem nog niet. Na een rondje zoeken blijkt dit in meerdere gemeenten het geval. Ik ben dan wel benieuwd: Viel de aanslag mee of tegen?

   Beantwoorden
  • Het is inderdaad fijn dat het al via mijnoverheid.nl binnenkomt. Ik heb het nog dubbel gecheckt: echt geen brief in mijn inbox. Hoe was jouw aanslag? Viel het mee of tegen?

   Beantwoorden
 2. Hier ook nog geen aanslag gehad, gaat hier ook via de BGHU.
  Maar waarom hou je geld apart? Hier kan ik het over 10 termijnen betalen zonder extra kosten.
  Ik dacht altijd dat ik in de duurste gemeente woonde, vorig jaar € 822,56 maar jij mag natuurlijk die eer hebben 😉
  Waar ik de laatste jaren steeds voor vrees, is de WOZ waarde, die stijgt hier steeds zo flink!
  Voor de aangifte 2018 moet je die van vorig jaar gebruiken, ben altijd in de war daarmee.

  Beantwoorden
  • Het gaat hier via de Regionale Belasting Groep. Ik vind het verder prettig om het maar betaald te hebben, dan ben ik er voorlopig weer vanaf.
   We schelen niet veel in kosten. Vorig jaar betaalde ik voor mijn eenpersoonshuishouden €883,89. Dat gaat dit jaar flink omhoog, omdat we nu een twee- / meerpersoonshuishouden hebben. Ach, we gaan het zien 🙂

   Beantwoorden
  • ik betaal liever in 1x nu het kan.anders moet ik 10 x een bedrag toevoegen in excel en ons maandbedrag aanpassen nu hoef ik maar 1x een handeling te doen in excel 😉 liever lui dan moe en ben er liever vanaf

   Beantwoorden
 3. In mijn gemeente kun je de aanslag ook in termijnen betalen, maar dat doe ik nooit. Ik betaal liever in één keer, dan ben ik er vanaf en gaat niet bij elke afschrijving van een termijn mijn bloeddruk omhoog.

  Beantwoorden
  • Ik ben bang dat we daar allemaal last van hebben… Misschien kan je die hoge WOZ waarde weer gebruiken om rentekorting bij de bank aan te vragen? Als jouw hypotheekbedrag minder dan 65% van de woningwaarde is,kan hij vaak omlaag!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.