Vakantieveilingen

Heerlijk, vakantievooruitzichten! Lekker rondkijken om te bepalen waar je nou heen wilt gaan, voorbereidingen treffen van dingen die je wilt bezoeken en voorpret beleven van alle hoogtepunten die je gaat beleven. Ook wij hadden het vooruitzicht. Lekker even een paar dagen of lang weekend ertussenuit. Maar waar begin je? Hoe houd je het betaalbaar? Is vakantieveilingen dan echt de beste optie?

Stap 1: Bepaal wat je wilt

Hoe verleidelijk is het. Rondkijken en steeds groter denken. Bepaal allereerst dus wat je wilt, want voor je het weet heb je een vakantie geboekt dat (ver) boven het budget lag, veel verder is dan je zou willen en op de een of andere manier ook nog veel langer is dan je in gedachte had. Dit gezegd hebbende: ook wij hadden deze punten niet scherp. Het gevolg: een langere vakantie die net iets duurder uitvalt dan gedacht…

Onze doelen

Wij wilden er even tussenuit. Zo simpel was het. Een nachtje of twee, lekker in een hotelletje op een aan te rijden locatie. Dat klinkt heel prijzig, maar voor mijn werk heb ik langere perioden in het buitenland gezeten, dus heb ik nog de nodige hotelpunten. Ook heb ik de luxe van een auto van de zaak, waarmee ik ook privé mag rijden. Door de punten te combineren met een reis die bijna niets kost, hoopten we erg goedkoop weg te kunnen.

De realiteit

Tja, maar als je net als ons het onderste uit de kan probeert te halen, valt het wel vaak weer wat tegen. Op zoek naar een hotel kwamen we erachter dat voordelige hotels (op de punten dan tenminste) niet dichterbij dan Zuid-Frankrijk of Oost-Duitsland lagen. Dat was ver buiten het bereik wat wij in een dag wilden reizen. Ook ‘even’ er naartoe vliegen kost vaak (veel) meer dan je denkt. We wilden namelijk op de korte termijn weg, dus alle vroegboekkortingen zijn niet meer van toepassing. Wij zagen onze goedkope trip al in duigen vallen…

Vakantieveilingen

Totdat mijn vriendin gekscherend eens naar vakantieveilingen ging. Hotelnachtjes, vakanties en vele andere variaties daartussen. Genoeg om aan onze wensen te voldoen. “Bieden maar” was mijn eerste reactie. “Ben je gek!?! Dat doe je pas in de laatste 10 seconden”. Mijn vriendin had duidelijk meer ervaringen dan ik. Wat blijkt: iedereen wacht tot de laatste 10 seconden met een bod. De hoogste bieder krijgt het. Hoe meer mensen buiten die laatste 10 seconden biedt, hoe duurder de deal echt is. De tactiek is dus dat je één kans hebt (in die laatste 10 seconden), zodra je het beste bod goed hebt, heb je de deal. Anders heb je gewoon dikke pech.

Tactiek bepalen voor vakantieveilingen

Oke, dus dan hebben we een tactiek nodig. Wat is ons een nachtje weg maximaal waard? Ik bleef steken op €30 per nacht. Dat klinkt heel weinig, maar bij andere aanbieders (zoals social deal) zijn de prijzen niet veel hoger. En dan heb je zo’n nachtje voor een vaste prijs. Oke, dus we bieden maximaal €25, want er komen nog €5 administratiekosten bij. De reiskosten zijn nog steeds nihil omdat we met diezelfde auto van de zaak gaan, dus kom maar op.

Niet iedereen kent de beste tactiek bij vakantieveilingen

Dus wij keurig op elk hotel nachtje in de laatste 10 seconden €25 bieden. En wat blijkt: Mensen zijn bereidt er meer voor te betalen. Rustig €30 tot €35 (exclusief die €5 administratiekosten). Wat blijkt dus: bij vakantieveilingen denkt men daadwerkelijk goedkoop of zelfs het goedkoopste uit te zijn, maar effectief kan het goedkoper. Maargoed, dat is de kracht achter vakantieveilingen, dus dat ga ik ze zeker niet kwalijk nemen.

Een echte vakantie via vakantieveilingen

Tja, onze ‘laatste’ optie was nog een korte vakantie. Een midweekje of lang weekend weg naar Cochem. Het zou perfect in ons idee passen. Lekker er echt even tussenuit. Meerdere nachten (dus wat langer dan gepland) en je moest een bod doen, dus ook duurder dan we in gedachte hadden. Maargoed, toch een bod gedaan. Of het nou de afstand is naar Duitsland of dat we echt teveel geboden hebben weet ik niet, maar wij gaan een midweek naar Cochem! Ons bod lag ruim €10 boven de andere bieder, maar inclusief alle bijkomende kosten zijn we €98 kwijt voor een midweek naar een vierpersoonshuisje met ligbad en alles erop en eraan. Effectief dus nog minder dan die €30 per nacht!

Effectief is vakantieveilingen voor ons goedkoper gebleken

Ik heb daarna nog eens gekeken wat de vakantie zou kosten als we hem normaal zouden boeken. Dan zouden we (voor exact hetzelfde) zo’n €65 duurder uit zijn. Onze vakantie ging dus weg met zo’n 40% korting.

Maar die bedrijven dan

Nog altijd een reden om dit niet te doen, is dat bedrijven vaak helemaal niet zoveel winst maken op jou. Helemaal eens. Maar leegstand is vaak duurder dan het tegen een laag bedrag verhuren. Daarnaast is het ook nog eens reclame (want kijk maar, ook ik schrijf er weer een stukje over). Het bedrijf heeft de keuze om dit wel of niet te doen, dus voel ik mij niet echt bezwaard om gebruik te maken van dergelijke acties.

Bedenk eerst wat je wilt

De laatste boodschap die ik wil meegeven is: “Bedenk wat je wilt”. Hoe duur wil / kan je het maken, hoe lang wil je weg en waar wil je ongeveer heen. Of je het nu zelf gaat boeken met bijvoorbeeld vroegboekkorting of via een actiesite doet zoals Social Deal of Vakantieveilingen, hou jezelf aan die regels. Niet altijd zal er een goede actie voorbijkomen, maar ach, morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen. Ze proberen je (natuurlijk) altijd een stapje verder te laten gaan. Hoewel duurder dan gepland gaan wij alsnog heel goedkoop met z’n tweeën heerlijk er even tussenuit. Wij hebben er enorm veel zin in 🙂 Eind maart, dus we hebben nog bijna twee volle maanden om te genieten van onze vakantievooruitzichten 🙂

4 gedachten over “Vakantieveilingen”

 1. Ik ben meer fan van Socialdeal. Minder stress, je koopt gewoon een waardebon voor X bedrag. Punt. Geen bijkomende veilingskosten e.d. De bon kan wel voorwaarden hebben, maar die staan er duidelijk bij.
  Die hebben ook vaak wel hotelovernachtingen in het assortiment.

  Beantwoorden
  • Heb ik overigens nog niet geboekt. Ik ben meer van het eten 😛 En heb al meermaals naar tevredenheid een aanbieding geboekt.

   Beantwoorden
 2. Ik boek regelmatig een korte vakantie via hotelkamerveiling. Met geduld bij de € 1,- veiling lukt het mij altijd om voor tussen de 15 en € 20,- een kamer met ontbijt te veilen. Daar komt dan nog wel € 9,- veilingkosten bij. Meestal zijn de vouchers 1 jaar geldig. Ik bied in het najaar als de belangstelling minder groot is en wij gaan dan in het voorjaar of de zomer weg. Ook hebben wij al een aantal malen voor 3 of 4 dagen een hotel in het Sauerland geboekt voor € 89,- met ontbijt.
  Wat wel opvalt is dat nu de economie goed draait, steeds meer hotels in het hoogseizoen voor de do/vr/za extra kamertoeslag gaan vragen. Dan wordt het minder interessant, helaas.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.