Haal het meeste uit je airmiles

Iedereen kent ze wel. Je krijgt ze bij de Albert Heijn, Etos, Shell, Praxis en tot een aantal jaar geleden ook bij V&D en Dixons. Ik denk dat dit wel een van Nederlands meest gebruikte spaarprogramma’s is. Ook ik spaar ze al jaren. Maar echt veel doe ik er niet mee… Airmiles

Airmiles sparen

Airmiles sparen is redelijk eenvoudig. Bij het boodschappen doen, winkelen en tanken laat je jouw pasje zien. Die wordt gescand en jouw airmiles worden automatisch bijgeschreven.
Het spaarsysteem is dat je bij elke €2 aan boodschappen of bij elke liter brandstof één airmile krijgt. Hier zie je dus meteen dat je het meeste airmiles ontvangt voor je geld bij het tanken. Zeker als je dus veel rijdt, loont het om een goedkoop Shell-station te vinden op jouw route. Dat kan bijvoorbeeld op deze brandstof zoeker.
Het spaarsysteem vind ik verder helemaal niet zo heel goed. in het meest gunstige geval krijg je 1% korting in de vorm van airmiles, maar meestal komt het neer op 0,5% of zelfs maar 0,25%.

Airmiles inwisselen

Het inwisselen van airmiles kan op meerdere punten. Zo is er Bol.com, maar ook de plekken waar je de airmiles kunt sparen kan je ze vaak weer uitgeven. Als laatste heb je natuurlijk nog de Airmiles webshop. Wat ik nou vooral belangrijk vind, is wanneer ik het meeste voor mijn Airmiles krijg. In welke situatie leveren ze het meeste op? Daarbij zijn er twee criteria:
1. Hoeveel is één airmile waard?
2. Wat krijg ik ervoor terug?

De waarde van een airmile

De waarde van een airmile verschilt. Voor wie goed oplet, verschilt de waarde op papier tussen de €0,005 en de €0,02. Op papier, maar daar kom ik zo nog even op terug. Als je bij het aanschaffen van een product betaalt met airmiles, heb je de mogelijkheid om 1000 miles in te wisselen voor €5 korting. Bijvoorbeeld bij de AH of Bol.com. Dat is een leuk extraatje. €5 korting op spullen die je toch nodig hebt. Zeker niet verkeerd. Eén Airmile heeft dan de waarde van €0,005.
Sta je bij de kassa van de Albert Heijn, zie je vaak de kortingskaartjes hangen voor attractieparken. Dan krijg je opeens al €10 korting bij inwisselen van 1000 miles. Dan is de airmile opeens €0,01 waard. Nu staat er zo af en toe een actie in de folder waarbij je korting krijgt op producten tegen inlevering van Airmiles. Bijvoorbeeld een grootverpakking opzetborsteltjes voor mijn elektrische tandenborstel. Toen in de aanbieding van €48 voor €36,99. Daarbij werd de mogelijkheid geboden om 1000 airmiles in te wisselen voor nog eens €20 korting! Opeens waren mijn miles €0,02 waard. Helaas alleen op papier. Dit was namelijk helemaal geen goede aanbieding. Tegenwoordig koop je eenzelfde verpakking ergens anders in de aanbieding voor €27, zonder dat je daar Airmiles voor in moet leveren. Maargoed, alsnog €10 euro korting voor iets dat ik echt zal gebruiken én niet gaat bederven.

Wat krijg je ervoor terug

Ik vind dit nog het allerbelangrijkste. Zoals ik al eerder zei is €5 korting op iets dat je toch al zou willen kopen een hele goede deal. Want, sommige acties zijn voor mij totaal niet waardevol. Ik kan heel leuk gratis producten ontvangen, maar als ik het niet ga gebruiken, is het waardeloos en krijg ik dus effectief niets terug voor mijn airmiles. Let er dus op dat je ook daadwerkelijk iets koopt waar je blij van wordt. Als dat dan die €5 korting is waardoor je mile ‘slechts’ €0,005 waard is, is dat echt geen schande. Voor mij waren dit die opzetborsteltjes voor mijn tandenborstel. Persoonlijk bewaar ik mijn airmiles dus liever even in plaats van dat ik bij de wekelijkse boodschappen €5 korting krijg.

Nog even het maximale eruit halen

Zoals ik al eerder aangaf is het mogelijk om bij de kassa van de supermarkt kaartjes voor attractieparken aan te schaffen met airmiles. Een leuke actie, maar ik vind het altijd zo jammer dat ik dan nog bij moet betalen. Ik heb tenslotte meer dan genoeg miles om het hele kaartje te betalen. Na wat door zoeken kwam ik op de site van airmiles erachter dat ik ook het volledige kaartje kan betalen met mijn miles. Het kaartje is wel iets duurder, omdat je 200 miles administratie moet betalen én je de normale kaartprijs moet betalen. Dat terwijl je vaak online ook een korting op de tickets kan krijgen. Maarja, uiteindelijk is het wel een gratis kaartje. Wat mij betreft zeker het overwegen waard als je genoeg miles hebt.

Meer bespaartips voor een dagje uit vind je hier!

Airmiles uitgeven aan Miles only deals

Naast die opzetborsteltjes voor mijn tandenborstel hebben wij nog een keer airmiles uitgegeven. Aan een miles only aanbieding. Producten die je voor 100% met miles kon betalen. We hadden er zoveel gespaard, dat we voor ons beiden een Bluetooth koptelefoon konden kopen. Iets waar we nog steeds heel veel plezier van hebben.

Airmiles kunnen vervallen

Wat ik dan altijd weer jammer vind is dat spaarpunten kunnen vervallen. Sommige mensen sparen nou eenmaal niet zo snel, maar waarom worden ze daar extra voor bestraft. Als je nou gewoon 10 jaar wilt sparen, moet dat toch kunnen? Maargoed, let er dus op dat ook Airmiles kunnen vervallen. De eerste airmiles zijn per november 2018 vervallen (vroeger waren ze namelijk onbeperkt geldig). Airmiles zijn na ontvangst nog maar 5 jaar geldig. Gaan ze vervallen en kom je miles tekort om ze in te wisselen, dan kan je er nog altijd voor kiezen ze te doneren. Je kan met 200 miles €1 euro doneren aan verschillende goede doelen. Persoonlijk vind ik het dan weer jammer dat ze in zulke gevallen die waarde van zo’n airmiles niet iets hoger maken. Het gaat tenslotte om goede doelen…

Het loont om Airmiles te sparen

Al met al loont het dus om het een en ander te vergelijken wat je terugkrijgt voor je airmiles. En zit er niet direct iets tussen wat je leuk vindt, dan zijn jouw airmiles in ieder geval vijf jaar geldig. Je hebt gelukkig dus alle tijd om verder te sparen en een leuk cadeau voor jezelf uit te zoeken! De geldigheid van jouw airmiles vind je op de website van airmiles zelf. Ook loont het om nieuwsbrieven en foldertjes in de gaten te houden. Het gebeurt namelijk met enige regelmaat dat je met een actiebon een paar honderd miles extra krijgt bij bijvoorbeeld een tankbeurt. Als je normaal toch al naar de Shell gaat, kan je die acties net zo goed meepakken. Verder is het een wat traag spaarsysteem, maar als je toch bij de deelnemende winkels komt, kan je net zo goed meesparen.

Meer over Airmiles?

Ik heb op mijn blog wel vaker geschreven over Airmiles. Zo kan je Airmiles in het buitenland sparen. Daarnaast heb je ook nog Airmiles van een aantal vliegmaatschappijen. Daarover vind je hier een blog terug.

Wat doe jij met je Airmiles?

5 gedachten over “Haal het meeste uit je airmiles”

  1. Airmiles levert je niks op, het kost je juist geld!
    Door boodschappen te doen bij een goedkopere winkel bespaar ik veel meer dan je aan airmiles krijgt en door te tanken bij een goedkope pomp bespaar ik ruim 10%.
    Airmiles is dus één groot fopsysteem!

    Beantwoorden
  2. Toen ik een tankpas had en bij Shell kon tanken, was het een leuke manier om wat airmiles te sparen. Nu doe ik er al bijna een jaar weinig mee, en heb ik nog zo’n 6000 miles staan. Ga die opmaken maar ik ga niet meer actief bijsparen, mijn bonuskaart scannen bij de AH is voldoende voor nu

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.