Je echte uurloon

Financieel bewust worden. Eén van de zaken waar ik heel erg mee bezig ben en waar mijn blog over gaat. Door die bewustwording, kan ik sparen en uiteindelijk financieel onafhankelijk worden.

Als onderdeel van die bewustwording zit ik nog al eens op youtube of in een boek mijn kennis te vergroten. Zo heb ik het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen & Rob van Eeden gelezen (gratis download 🙂 ). De link naarde review staat onderaan deze blog, maar één van de onderdelen die zij behandelen is je echte uurloon. En daar gaat deze hele blog over!

Je echte uurloon

Het klinkt zo simpel. Je verdient €1700 netto per maand, daar werk je 40 uur per week voor. €1700 * 12 / 52 / 40 maakt €9,81 per uur. Maar verdien je dit ook wel echt? In het boek is het antwoord erg simpel: Nee, dit verdien je niet per uur, behalve als je geen kosten voor je werk hoeft te maken, niet hoeft te reizen en aan het einde van de werkdag van 8 uur, direct iets anders kan gaan doen.

Onbetaalde aspecten

Die drie dingen zijn nou direct heel erg van invloed zijn op jouw daadwerkelijke uurloon. Reistijd wordt namelijk niet betaald. Werk je op 10 minuten fietsen, of tijger je je dagelijks door die file die elke dag weer langer lijkt te worden. Als je gemiddeld dagelijks een uur in de auto zit, ben je dus al 10 uur per dag bezig met je werk. Dan is dat opeens 50 uur per week, zonder dat je er meer mee verdient.

Kleding is nog zo’n punt. Ik loop voor mijn werk in pak. Aan één pak heb je niet genoeg, daarnaast moet hij af en toe eens gestoomd worden en hij slijt. Verder draag je bij een pak een overhemd en nette schoenen. Die hebben ook niet het eeuwige leven, dus speciaal voor mijn werk koop ik kleding. Iets wat dus eigenlijk van mijn salaris afgaat, aangezien mijn werkgever het niet vergoed.

Als laatste grote invloed is er jouw energiepijl. Hoe vaak gebeurt het dat je aan het einde van de werkdag moe op de bank ploft. Eerst even een uurtje zitten voordat je weer productief kan zijn. Eigenlijk zou je dat uurtje ook bij jouw werktijd moeten rekenen. Want je werk is zo uitputtend, dat je daar dus eerst een uur van moet bijkomen.

Zelf je echte uurloon berekenen

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op alle verschillende aspecten die jouw werkelijke uurloon beïnvloeden. Snoepen op het werk, ziekte, noodzakelijke kinderopvang en ga zo maar door. Wat mij betreft een aanrader om nou zelf eens te berekenen wat je per uur verdient. Op pagina 29 in de PDF (let op, niet pagina 29 van het boek zelf), staat een hele lijst met allemaal zaken die van invloed zijn. Daarbij zijn er typen invloeden. Iets dat tijd kost (bijvoorbeeld reistijd) en iets dat geld kost (bijvoorbeeld kleding). Je bent dus of langer met werk bezig of je verdiend minder.

Mijn eigen uurloon

Natuurlijk heb ik dit ook even voor mijzelf berekend.  Ik kwam op een uurloon van €10,40 uit. Daarbij heb ik alleen gekeken naar wat er maandelijks op mijn rekening wordt gestort. Geen vakantie geld of overuren. Vooral die laatste kosten mij extra tijd, dus die wilde ik niet meenemen.
Mijn grootste invloeden zijn toch wel mijn reistijd en kleding. Ik reis gemiddeld 2 uur per dag en omdat ik mijn kleding alleen voor mijn werk gebruik, gaat dit direct van mijn loon af. Corona heb ik in deze berekening even buiten beschouwing gelaten, want ik verwacht dat we uiteindelijk weer terug zullen gaan naar ‘normaal’. En daarbij, de kosten voor thuis zijn nu ook hoger. Ik drink meer koffie en thee thuis, de energierekening is hoger en ga zo maar door.

Wat doe je nu met deze kennis

Dat uurloon maakt je bewuster van je uitgaven. Hoe lang moet je ergens voor werken? En is die tijd het mij waard? Jezelf ergens op trakteren moet zeker kunnen! Maar is dat kant er klaar belegde broodje voor €5 echt nou die 30 minuten van mijn werktijd waard geweest. Of kan ik hetzelfde plezier / genot voor €2,50 krijgen? Daardoor kost het maar 15 minuten werk. Nu sta ik niet bij ieder broodje te denken: “Goh, hier heb ik nou een half uur voor moeten werken”. Maar als je dit eenmaal berekend hebt en reflecteert naar jouw dagelijkse gewoontes, ga je misschien toch anders denken over sommige uitgaven.

Wat is jouw ECHTE uurloon en ben je daar tevreden mee?

De review van dit boek is opgesplitst in deel 1, deel 2 en deel 3

9 gedachten over “Je echte uurloon”

 1. Mijn uurloon verschilt nogal.. Elke maand een ander inkomen. Ik hou t wel allemaal bij in excel, ook mn gemiddelde maandinkomen en mn gewerkte uren, maar dat zijn alleen mn gefactureerde uren. Alle extra schoonmaak etc zit daar niet bij

  Beantwoorden
 2. Ik heb precies hetzelfde als jou. Bij ons wordt 2 a 3 dagen thuiswerken permanent de norm in plaats van 5 dagen op kantoor. Dat scheelt me bijna 300 uur reizen per jaar. Daardoor is mijn echte netto uurloon omhoog gegaan van €27 naar €33 per uur! Hierbij deel ik mijn volledige netto jaarinkomsten door alle uren die ik werk/reis/lunch/teambuild.

  Beantwoorden
 3. Het is zeker handig om dit te bekijken, maar nog beter is om te kijken wat je “marginale uurloon” is: hoeveel geld krijg je als je een uur meer zou gaan werken, of hoeveel geld krijg je minder als je een uur minder gaat werken? Zo kan je objectief bekijken wat je financieel moet doen om minder te hoeven werken. Het marginale uurloon is door belastingen vaak slechts de helft van je totale uurloon: als je van 5 naar 4 dagen werken gaat, dan hou je vaak 90% van je loon over.

  Beantwoorden
 4. Citaat uit jouw blog: “…behalve als je geen kosten voor je werk hoeft te maken, niet hoeft te reizen en aan het einde van de werkdag van 8 uur, direct iets anders kan gaan doen.”

  Klinkt als thuiswerken met een positieve impact op het netto uurloon 😉

  Beantwoorden
 5. …….En al het geld wat nu uitgeef aan wc papier. Ook niet te onderschatten. Tot overmaat van ramp was de sportschool ook nog dicht en ontkwam ik niet aan thuis douchen (Met alle consequenties voor water en gas verbruik)

  Beantwoorden
 6. Thuiswerken momenteel is heerlijk, vind het niet erg om een paar euro per week uit te geven aan extra water of koffie met het oog op wat je er voor terug krijgt. Scheelt mij persoonlijk 2 uur per dag aan klaarmaken en woon-werk verkeer. We gaan verlopen nog niet full-time op kantoor werken, maar ik wil bij voorkeur ook niet terug naar 100% kantoorbezetting. Mijn echte uurloon is beduidend hoger wanneer ik thuis werk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.