Net vers terug van vakantie en mijn gedachten gaan weer op volle toeren. Want och, er kan toch veel bespaard worden. En werkelijk waar op van alles! Want op vakantie gaan is heel leuk, maar als je zonder al teveel moeite toch nog even kan een paar euro kan besparen, kan je daar toch weer wat extra ijsjes voor kopen zonder je schuldig te voelen (voor wat betreft je portemonnee dan 😉 ) Ook had mijn vriendin een wist-je-datje waar ik erg verbaasd over was. Nooit op die manier over nagedacht. Lees dus vooral even verder en bereid je voor op tips die het reizen weer wat goedkoper kunnen maken!
Besparen op vliegtickets
Natuurlijk is de reis op zichzelf vaak het duurste van de trip naar jouw vakantiebestemming. Behalve als iemand anders het voor je betaalt, moet je zeker de portemonnee trekken om van A naar B te komen. Maar daarop kan je prima besparen. Er zijn bijvoorbeeld genoeg vergelijkingssites die de vliegtickets van verschillende maatschappijen voor je willen vergelijken. Maar, wist je dat ook zij een commissie krijgen voor het verkopen van de tickets? En die commissie komt gewoon boven op de prijs die de maatschappij zelf rekent. Ga je dus op vliegvakantie en ben je vroeg met boeken? Vergelijk dan je tickets op een vergelijkingssite, maar boek ze vervolgens via de maatschappij zelf. Dat scheelt zomaar een paar tientjes.
Waar je natuurlijk ook nog aan kan denken is om een ander vervoersmiddel te kiezen. Bijvoorbeeld te trein of de bus. Vaak bespaar je op geld of is het (veel) beter voor het milieu, maar duurt het (iets) langer. Al met al loont het zeker om even rond te kijken voordat je gaat boeken.
Besparen op brandstof onderweg
Langs de snelweg tanken is het duurste wat er zo ongeveer is. Maarja, eenmaal onderweg is het vaak wel de snelste en makkelijkste manier om die auto weer even vol te gooien. Mocht je het nou niet erg vinden om af en toe door een leuk pittoresk dorpje te rijden? Doe dat dan net op het moment dat de tank bijna leeg is. Daarmee combineer je direct twee leuke dingen. Ook kan je rekening houden met de tanklocatie langs de snelweg. Rij je bijvoorbeeld via Luxemburg, loont het zeker om de auto daar even vol te gooien. Afgelopen weekend scheelde het €0,45 per liter vergeleken met onze lokale pomp bij ons in de stad.
Wat je ook nog kan doen is het goedkoopste benzinestation kiezen. Langs bijvoorbeeld Franse snelwegen staat er aan het begin een overzicht van tankstations met de literprijs. Een stop eerder of later scheelt zomaar weer een paar euro.
Besparen op vignetten
In Nederland zijn we het niet zo gewend, maar in landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heb je autovignetten nodig. Om bijvoorbeeld te laten zien hoe schoon de auto is en of je wel wegenbelasting hebt betaald. Maar ook op deze zaken kan je besparen. Vaak ga je naar de ANWB om het vignet te kopen. Maar naast de kosten van het vignet komen er servicekosten bij. En juist op die servicekosten krijg je korting als ANWB lid. Helemaal niet zon gek idee om even rond te vragen of je zo’n pasje van iemand mag lenen. Voor de Duitse Umwelt Plakette heeft het ook zeker nut om even rond te shoppen. Deze sticker heb je nodig als je bepaalde grote Duitse steden in wilt rijden. Milieuzones eigenlijk. Maar de prijzen daarvoor verschillen nogal. Lees hier waar je goedkoop een Umwelt Plakette kan kopen.
Besparen op eten en drinken onderweg
Dit is misschien wel de grootste open deur die ik intrap. Koop alleen de dingen onderweg die je niet zelf mee kan nemen. Zelfs als je de producten in de supermarkt meeneemt voor de normale prijs zijn ze nog veel goedkoper dan wat dan ook in de shop van een tankstation. Het enige wat wij dan ook hebben gekocht is af en toe een ijsje of een verse kop koffie. Lekkere broodjes, wat fruit, snoepjes en andere extraatjes voor onderweg zaten al in de tas. Je kan het al meenemen met de wekelijkse boodschappen en het kost dus geen extra moeite. Maar reken maar dat je er mee bespaart.
Besparen op sneeuwkettingen
Heerlijk, praten over sneeuwkettingen aan het begin van de zomer! Maar ook hier kan je prima op besparen. Natuurlijk kan je ze huren, maar dat gaat per dag. Een stuk goedkoper is het vaak al als je ze eenmalig aanschaft. Dat heb je er na twee of drie tripjes al uit. Daarbij is het voor ons Nederlanders natuurlijk geen noodzaak een een heel goed merk te hebben die ons van alle gemakken voorziet. Gewoon de basiskettingen van welke bouwmarkt dan ook volstaan vaak al. Wil je nou echt heel zuinig zijn, kan je ze ook vlak voor je trip kopen en binnen de retourperiode weer terugbrengen. Zolang je ze dan niet gebruikt heb je gewoon geen kosten.
Airmiles sparen in het buitenland
Natuurlijk zijn wij Nederlanders dol op sparen. Maar wist je dat je in het buitenland ook airmiles kan sparen. Gewoon die je ook bij de AH, Shell en Praxis kan krijgen. Namelijk door jouw Mastercard te koppelen aan jouw airmiles account. Voor elke €5 die je in het buitenland besteed met je creditcard, krijg je één airmile. Natuurlijk, het zijn maar kleine hoeveelheden, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk.
Warm water onderweg is geen service
En dan het inzicht dat ik nog niet eerder had gehad. Is het je weleens opgevallen dat er op toiletten bij benzinestations langs de snelweg vaak alleen maar warm water uit de kranen komt. Dat is dus GEEN service. Lekker met warm water je handen kunnen wassen klinkt zo fijn, maar het is een verkooptrucje. Wat ze je willen verkopen? Koud water! Jij zal echt niet zomaar je flesje met lekker warm water vullen. Jij hebt het liever wat koeler. Door het water te verwarmen, stimuleren ze de verkoop van gekoeld water.
De bespaartip? Soms is er voor vrachtwagenchauffeurs ergens wel een kraantje waar zij hun watervoorraad gratis mogen vullen. Gewoon een kraan buiten die niet teveel opvalt aan de buitenkant van het gebouw. Gewoon drinkwater, maar dan wel gratis. Prima om je dopper mee te vullen 🙂
Hoe bespaar jij tijdens de vakantietrip?