Sommige spaarprogramma’s voelen als een wassen neus!

Ken je dat? “Spaart u mee voor korting/actie/een gratis…” Ik ben er dol op! Voor elke uitgave die ik toch wel had gedaan, wil ik graag meedoen aan het spaarprogramma van het bedrijf. Ik kan tenslotte iets extra’s krijgen, zonder er iets extra’s voor te moeten doen. Maar soms vraag ik mij dan wel eens af: “Waarom heb ik al die tijd mijn best gedaan om zo te sparen?”

Pannenzegels

Een van de mooiste voorbeelden vind ik dan toch wel pannenzegels. Bij elke volle €10 aan boodschappen krijg je een mooie ronde zegel met daarop een pan. Bij een volle spaarkaart krijg je KORTING op een pan… Ik heb op internet even snel een berekening opgezocht: Voor een volle spaarkaart moet voor zeker €600 aan boodschappen gedaan worden. Stel je gaat voor de koekenpan van 24 cm, moet er nog €16,95 bijbetaald worden. Als ik naar een andere huishoudketen loop heb je eenzelfde formaat koekenpan van Tefal voor 21,95. Kort gezegd: Bij €600 aan boodschappen, krijg je €5 korting. Krijgt dus in natura een korting van maarliefst 0,83%, MAAR dan moet er wel eerst voor €600 boodschappen gedaan worden. Anders krijg je helemaal niks.

Flying blue airmiles

De voornaamste reden om deze blog te schrijven was mijn verbazing over de flying blue airmiles van de KLM. Ik zit voor mijn werk veel in het buitenland en heb in de afgelopen twee jaar ruim 60 vluchten gemaakt. Nu wil ik graag binnenkort eens een paar dagen weg, dus ik ging voor de gein eens kijken wat ik voor mijn punten kon krijgen!
Ik ben gaan kijken voor een paar dagen weg in mei. Lekker even naar Londen. Niets concreets, gewoon eens kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik heb ondertussen zo’n 46000 award miles. Daar moet toch zeker wel een leuke vlucht voor te boeken zijn. Bij KLM heb ik een 5 dagen in Londen, maandag heen, vrijdag terug, maakt niet uit welke luchthaven in Londen. Daarbij kwam de goedkoopste deal op 19000 miles + €83,78 aan kosten! Heel vreemd… Er mag schijnbaar geen korting gegeven worden op de luchthaven toeslagen etc, waardoor ik alsnog zoveel bij moet betalen.
Wanneer ik even snel op cheaptickets kijk, heb ik tal van vluchtmogelijkheden met British Airways voor, jawel, een bedrag tussen de €83,58 en €85. Hier komen dan wel €27 boekingskosten bij + eventuele bagage. Ook EasyJet wil mij voor €88 naar de andere kant brengen onder dezelfde voorwaarden.
Ga ik echter op de site van Easyjet zelf boeken, vinden ze het geen probleem om mij voor €82,20 naar de andere kant te vliegen, zonder extra kosten!

De extra service

Natuurlijk moet ik even in gedachten houden dat ik, na al die KLM vluchten, wel gratis bagage mee mag nemen. Twee koffers van elk 23 KG. Dat is best wel een service, maar ga ik natuurlijk niet gebruiken voor een weekje Londen… Ik ga voor het gemak even uit van één koffer. Bij Easyjet kost dit €42,02 en British airways geeft de optie het in het ticket mee te nemen, waardoor je voor alles totaal slechts €111,37 zal betalen. Hier betaal je dus effectief €27,79 voor de koffer.

Het voordeel van het puntenprogramma

Ik vlieg dus behoorlijk vaak. Vaak boek ik tickets relatief last minute, dus betaal vaak ook nog eens de hoofdprijs voor die tickets. De gemiddelde prijs voor een retourtje lag tussen de €250 en €500. Laten we voor het gemak €375 aanhouden. IK had zo’n 15 retourtjes nodig om voldoende punten te behalen voor mijn ‘gratis’ vlucht naar Londen. Daarvoor is dus (15 * 375) ruim €5600 euro betaald. Omdat ik BA vergelijk met KLM, is het verschil in ticketprijs dus €111,37 – €83,78 = €27,59. Na die 15 retourtjes krijg ik dus een korting van welgeteld, en schrik niet, 0,49%!

Samen een weekendje weg?

Het is bij mij niet van toepassing, want ik ben maar alleen, maar stel nou dat ik wel een vriendin zou hebben en we willen samen een leuk weekendje weg. Naar Praag bijvoorbeeld, een stad die al een tijdje mijn to do list staat.
Een retourvlucht Praag is, in de goedkoopste optie, 25.000 punten. Daar komt dan €31,49 aan kosten nog bij. Omdat ik, na mijn 60 KLM vluchten, nog niet genoeg punten heb kunnen sparen om samen te gaan (ik heb ruim 46.000 punten), moet ik punten bijkopen. 4.000 miles kost €110. Totaal zou deze 2 retourtjes dus in totaal €172,98 kosten. Wil ik dezelfde vlucht met EasyJet boeken, moet ik €155,50 voor twee tickets en 42,02 per koffer betalen. Als je dus met twee personen genoeg hebt aan één koffer, ben je €197,52 kwijt, zonder enige loyaliteitsprogramma… Het voordeel is dan dus €25! Te zot voor woorden dat je dan eerst voor ruim €10.000 moet vliegen.

Een grote wassen neus!

Naar mijn mening is het KLM vliegprogramma dus een grote wassen neus! Wanneer tickets op tijd geboekt worden, is het bedrag dat je bij moet betalen hetzelfde als bij de concurrenten het normale tarief is. Daarbij is het zeer aan te raden om genoeg punten te hebben, want extra punten bijkopen maakt die wassen neus nog veel groter.
Verder dan nog de tip voor iedereen op zoek naar goedkope vluchten: kijk op een vergelijkingssite naar de goedkoopste en boek via de website van de airline. De vergelijkingssite ontvangt namelijk ook de nodige commissie, die je uiteindelijk weer uit kan sparen.

Veel (be)spaarplezier!

9 gedachten over “Sommige spaarprogramma’s voelen als een wassen neus!”

 1. Inderdaad, de meeste zegelspaaracties hebben louter als doel om onze nederlandse spaarwoede te bevredigen. Ik heb een paar jaar geleden ook een paar van zulke berekeningen bemaakt, zie hier

  Beantwoorden
 2. Ik vlieg voor het werk ook veel en regelmatig ver, vaak met KLM. De Flying Blue punten zet ik echter nooit in voor ‘gratis’ vliegreizen. Inderdaad is dit helemaal niet voordelig.
  Waar ik mijn KLM punten aan besteed is aan producten uit de Flying Blue shop. Het meeste ruil ik mijn punten dan in de shop in voor bol.com waardebonnen. Zo heb ik de afgelopen 2 jaar al enkele honderden euro’s aan bol.com bonnen ‘gratis’ kunnen krijgen.

  Beantwoorden
  • Goed om te weten dat je inderdaad nog via andere wegen punten kan sparen. Ik vind de AMEX kaart verder niet zo aantrekkelijk. Ik heb al voldoende kreditcard faciliteiten die goedkoper zijn. Het voordeel weegt dan niet op tegen de kosten. Daarbij is het (helaas) AMEX. Ik kom nog net iets te vaak plaatsen tegen waar collega’s niet kunnen betalen met AMEX en ik met Mastercard wel…

   Beantwoorden
   • AMEX wordt inderdaad beroerd geaccepteerd, maar er zijn wel wat trucjes om daar minder last van te hebben, zoals aan Paypal account koppelen. Ik heb er recent over gepost.
    Als je om het jaar de kaart neemt is hij steeds gratis en kun je telkens de welkomstbonus scoren. Dat gaat hard.
    In het buitenland wordt AMEX veel beter geaccepteerd. Als jij voor je baas met AMEX kunt voorschieten, kan dat lekker aantikken.
    En dan dus cashen via de bol.com bonnen route.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.