Generatie cashloos

Ik heb er wel eens eerder een blog over geschreven. Het feit dat we steeds minder cash betalen. Maar ondertussen heb ik gemerkt dat ik ook echt actief lid aan het worden ben van generatie cashloos. Niet dat ik helemaal geen cash meer op zak heb, maar het liefst wel zo min mogelijk. En het gaat zelfs een stapje verder…

Alleen pinnen

In Nederland verschijnen er steeds meer winkels en restaurants waar je alleen nog maar kan pinnen. Zelfs onze lokale ijssalon accepteert geen cash meer. Cash brengt dan ook risico’s en kosten met zich mee. Denk maar eens op het risico om overvallen te worden. Geen cash in huis en dat risico is met de noorderzon verdwenen (of de overvallers moeten er met een bak ijs vandoor gaan…). Nee, als jij in Nederland de stad ingaat, moet je gewoon zorgen dat je een pinpas bij je hebt. Anders kan het zomaar zijn dat je niet eens meer kan betalen.

Korting op de betaalrekening zonder cash

Vanaf 1 oktober is het dan ook echt zover dat de ING je korting gaat geven op je betaalrekening. Welgeteld €0,30 per maand! En die korting krijg je als je aangeeft geen gratis gebruik meer te willen maken van geldautomaten. Geen gratis cash meer. Nu krijg je daar nog korting voor en val je in de minderheid. Over een paar jaar zal het wel andersom zijn. Dan moet je betalen om onbeperkt gebruik te mogen maken van die geldautomaten.

Team Tikkie

Misschien herken je het wel. Na afloop van de sportwedstrijd moet er betaald worden. Als thuisspelend team betaal jij, maar hoe doe je dat? In de afgelopen jaren ben ik toch heel erg lid geworden van team Tikkie. Eén iemand betaalt en stuurt daarna een Tikkie naar het hele team. Maar dit jaar moest ik even afkicken van die gemakken. Op voorkeur van een ander teamlid, moest er een fysieke pot komen. Als we allemaal €50 inleggen, kunnen we voorlopig vooruit. Nou, vooruit dan maar. Maar als ik dan hoor dat iedereen daar speciaal voor naar de geldautomaat moest, omdat niemand meer €50 in huis heeft, is dat wel zo’n verschijnsel. Het verschijnsel dat cash steeds minder van deze tijd is.

Ik betrapte mijzelf op de drang te willen pinnen

Misschien wel de grootste reden om mijzelf tot generatie cashloos te willen scharen. Tijdens onze vakantie in Schotland zijn we er uiteindelijk niet onderuit gekomen. We moesten af en toe gewoon cash betalen. Maar in een aantal gevallen hebben we vriendelijk bedankt en zijn we de winkel weer uitgelopen. Als ik er niet kan pinnen, dan ga ik toch gewoon weer weg. Ik had helemaal geen zin om perse met cash ponden te moeten betalen. Dan maar geen ijsje. Uiteindelijk hebben we twee keer ponden gehaald, maar stiekem vond ik dat al minimaal één keer teveel. Er is vast wel een winkel die hetzelfde verkoopt en waar ik wel kan pinnen. In het buitenland accepteer ik het dan nog een klein beetje. In Nederland eigenlijk gewoon niet. Ik moet kunnen pinnen, anders ben je mij als klant kwijt.

Dat reserve tientje

Nu roep ik wel heel hard dat ik generatie cashloos ben, maar ook ik heb (natuurlijk) gewoon nog cash geld. Je kan er niet altijd onderuit. En daarom heb ik nog steeds een reserve tientje bij me. Zo’n tientje dat vroeger bij het stappen in je telefoonhoesje werd verstopt. Als je portemonnee dan leeg was en je moest echt nog even wat betalen, had je daar nog wat voor de hoge nood (of grote trek). Zo’n tientje zit er nog steeds in mijn portemonnee. Voor als ik een keer echt even wat cash nodig heb en ik van de diensten perse gebruik moet maken. Maar als het even kan, pin ik het liefst echt alles.

7 gedachten over “Generatie cashloos”

 1. In GB is de creditcard ook niet ingeburgerd? We hebben nog niet zo lang geleden even in België op terras gezeten. Toen we de rekening wilden pinnen keken ze zo vreemd op en zeker toen we zeiden dat we geen cash bij ons hadden. Pinnen was eigenlijk niet mogelijk.

  Beantwoorden
 2. Ik geef nog nauwelijks cash uit, maar heb het nog wel in mijn knip. Vind pinnen en contactloos betalen vele malen prettiger! Op vakantie (we komen voornamelijk in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal) moeten we nogal eens cash betalen, dan heb ik altijd wat meer bij me. In Engeland vorig jaar (Londen, Maidstone) kon ik ook overval pinnen.

  Beantwoorden
 3. Ik betaal praktisch alle huishoudelijke uitgaven , kleding, benzine enz altijd contant voor het overzicht. Ik pin per week wat ik ‘mag’ uitgeven. Ook op vakantie.

  Beantwoorden
 4. Ik pin tegenwoordig bijna alles, maar heb altijd cash op zak en in huis. Je weet maar nooit… Op vakantie in het buitenland betaal ik juist bewust veel cash. Een of maximaal 2 keer geld pinnen bij een automaat is bij mijn bank al gauw goedkoper dan bij elke winkel een klein bedragje betalen. En zo budgetteer je ook nog desgewenst een beetje. Bij de tweede keer pinnen berekende ik namelijk wat ik nog nodig zou hebben voor het aantal resterende maaltijden.

  Beantwoorden
 5. Wij wonen redelijk docht bij de Duitse grens en hebben daar een stacaravan. Als ik kijk hoe vaak ik daar wel niet stond zonder geld en de winkel zonder mogelijkheid tot pinnen. Echt het gevoel weer terug in de tijd te moeten gaan. Hier al een aantal keer iemand uit de brand kunnen helpen die de pinpas thuis had laten liggen door een tikkie te sturen en dan voor degene de boodschappen te pinnen….

  Beantwoorden
 6. Al maanden niet met cash betaald, ik denk dat ik alleen op vakantie (in Oost-Europa bijvoorbeeld, waar cash veel gewoner is) nog met contant geld betaal.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.