Cash

Groeten uit het (niet zo) verre Duitsland! Ik zit hier wederom een weekje voor mijn werk. Als ik dan op Schiphol sta, is er 1 ding wat ik vooral niet moet vergeten: langs de geldautomaat!Nederland
Het gebeurd bij ons zo af en toe nog. Cash geld hebben. Maar laten we eerlijk zijn: het is steeds minder nodig. Meer en meer kan je pinnen, wordt er even een Tikkie gestuurd of wordt het automatisch van je rekening afgeschreven. Het aantal plekken waar gepind kan worden stijgt bijna niet meer. Simpelweg omdat groei bijna niet meer mogelijk is. Snoepautomaten zijn tegenwoordig voorzien van een pinpas lezer en ook in bijvoorbeeld de bus kan je gewoon pinnen.

Zweden
Vorig jaar waren mijn vriendin en ik in Zweden. Daar gaat men zelfs nog een stapje verder. Waar je in Nederland op de meeste plaatsen nog wel cash kan betalen, is het in Zweden normaal om te pinnen. Wij hadden contant geld gehaald, maar achteraf gezien was dat compleet overbodig. Het was zelfs soms lastig om er vanaf te komen. Nooit bij ons opgekomen dat dat misschien nog wel een ding zou kunnen zijn.

Steeds minder cash
Ook in Nederland zien we steeds meer plekken waar geen cash meer is. Het openbaar vervoer, automaten, maar ook in winkels zijn plaatsen waar geen cash meer is. Denk bijvoorbeeld aan de pinkassa. Niet alleen uit gemak, maar zeker ook uit veiligheidsoverwegingen. Er zit namelijk behoorlijk wat contanten in een kassa of in de kluis na een flinke zaterdag omzet. Het risico dat er een overval plaatsvind op zo’n zaterdag wordt daarmee veel groter. Een risico waaraan je jouw werknemers niet bloot wilt stellen en een omzet die je niet kwijt wilt raken. Dan is het digitaal betalen toch wel de uitkomst.

Voorliefde voor cash
Maar, zoals ik al zei: ik ben in Duitsland. En op de een of andere manier hebben die Duitsers een voorliefde voor cash geld. Ik vind het verschrikkelijk, maar elke keer als ik een week in Duitsland ben, moet ik mij voorbereiden op meer cash gebruiken dan normaal. Taxi’s vinden het maar niks dat er met creditcard betaald wordt. Het kost ze tenslotte geld. En ook in de kantine waar ik werk kan ik het tegoed van mijn lunchkaart alleen maar ophogen met, jawel, cash geld. Niet alleen in Duitsland is er een voorliefde voor cash. Ook als ik met wintersport ga in Oostenrijk word ik al kriegelig van het idee dat ik weer met een portemonnee vol contant geld op zak op pad ga.

Zonder cash leven?
En hoewel ik hierboven toch wel een soort betoog hou tegen cash geld, kan ik mij geen wereld indenken zonder. Want ga jij in de toekomst geld overmaken naar de jarige als verjaardagscadeautje? Moet je pinnen als er een collectant langs de deur komt? Wat doe je in de enveloppe op een bruiloft? Een briefje met “Stuur maar een Tikkie!” En hoe gaat jouw kind later bij de supermarkt zelf een brood halen? Met jou pinpas? Allemaal van die (misschien wat nostalgische) voorbeelden waaruit blijkt dat er toch wel een soort van cash geld nodig is. Maar, ik denk dan wel dat het eerder gaat om muntgeld en kleine coupures. Een briefje van €50 wordt echt al veel te groot. Dan heb je alleen nog cash geld voor de ‘even makkelijk en snel’ zaken. Het loont veel minder om het na te maken en een overval wordt veel minder ‘winstgevend’.

Hoe dan ook, ik ben heel benieuwd hoe wij over 20 jaar betalen.

2 gedachten over “Cash”

  1. Ik ben ook benieuwd hoe we in de toekomst betalen! Ik gok op steeds meer en meer pin en digitaal/internet (denk aan iDeal en Tikkie). En ik hoop ook een beetje op crypto, gewoon omdat ik die technologie in veel grotere toepassingen wil zien werken.

    Wat betreft Duitsland, dat is heel herkenbaar. In mijn vorige baan een paar klanten in Duitsland gehad en even een broodje halen bij de bakker was er zonder contant geld niet bij!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.