De volgende stap naar cashless Nederland

Het eerste schaap is over de dam! De volgende stap is gezet en Nederland gaat weer een beetje minder contant geld gebruiken. Per 1 oktober kan je namelijk kiezen voor een korting als je geen gebruik meer maakt van contante geldopnames. Ik denk dat ik de oorzaak wel kan bedenken, maar de gevolgen zullen we allemaal merken! Niet alleen wij als consumenten, maar bijvoorbeeld ook de winkeliers…

Korting als je niet meer contant geld opneemt

Per 1 oktober zet ING dan echt de stap. Neem jij nooit cash geld op en heb je een oranje pakket bij de ING? Dan kan je per 1 oktober €0,30 korting krijgen op jouw rekening. Dat lijkt niet veel, maar op €1,55 is dat toch bijna 20%! In het vervolg zal je dus nog maar €1,25 per maand hoeven betalen als je voor die optie kiest. Ook andere banken overwegen een korting op het niet gebruiken van contant geld.

ING is niet de eerste bank die korting geeft op geldopnames

Toen Bunq namelijk als bank begon, betaalde je daar per onderdeel. Je betaalde voor je pinpas, per geldopname en zo verder. Ondertussen is dat niet meer zo, maar ING is dus niet de allereerste, maar vooralsnog wel de enige die het op deze manier aan gaat bieden.

Geld opnemen is niet gratis meer

Dit klinkt een beetje krom, maar hier komt het wel op neer. Ga je voor de korting op je rekening, dan kost geld opnemen €0,80 per keer. Met €3,60 korting op jaarbasis, is het dus goedkoper als je minder dan vijf keer per jaar geld opneemt. Laat je alles zoals het nu is, betaal je weliswaar niet voor het geld opnemen zelf, maar betaal je wel €0,30 per maand voor de mogelijkheid. Technisch gezien betaal je dus hoe dan ook voor het opnemen van geld. En de oorzaak daarvan kan ik ook wel raden.

Geld opnemen als businessmodel

Want alle geldautomaten in Nederland behoren ondertussen tot één bedrijf: Geldmaat. Dit bedrijf is ontstaan door de samenwerking tussen de drie grote banken en Geld Service Nederland (GSN). Heb je het al door: het is uitbesteed. En zoals altijd als je iets uitbesteedt, wil die partij er ook iets aan verdienen. Natuurlijk geen probleem, want op dit moment kost contant geld en al die automaten ook gewoon geld. Maar dat was vroeger een service. Er gebruikte zoveel mensen de flappentap, dat het uiteindelijk wat kosten betreft wel meeviel. Nu steeds minder mensen die dingen gebruiken, is het dan toch tijd om af langzaam afscheid van te gaan nemen. En klanten die het dus niet willen, betalen er dan ook niet meer voor. Klanten die het wel willen, zullen voor de winst van Geldmaat moeten zorgen.

Winkeliers krijgen hier ook last van

Want, wie wil er nou niet besparen op de vaste lasten. Zelfs al is het maar €0,30 per maand, alle kleine beetjes helpen. Maar om dan vervolgens €0,80 voor een geldopname betalen is ook weer zo wat. En dat kan veel slimmer! Tijdens het boodschappen doen bijvoorbeeld. Gewoon vragen of je €50 extra kan pinnen. Dan heb je alsnog contant geld, helemaal gratis! Uiteindelijk moet je zelf daar de slimste in zijn natuurlijk 🙂

Op naar de volgende stap?

Ach, wat de volgende stap dan ook gaat zijn, het zal te maken hebben met minder cash in Nederland. Of we nu toeristen gaan vertellen dat je in Nederland niet met euro’s maar met pinpassen betaalt, we belasting gaan heffen op contant geld (ook al doen we dat een beetje), of dat je korting krijgt bij de kassa als je geen gebruik maakt van de caissière. Er zullen in de toekomst zeker nog wel meer van zulke dingen komen. Al eerder heb ik geschreven over de uitdagingen die we in de toekomst tegen zullen komen als cashloos Nederland. Maar tot die tijd moeten we vooral even blijven lachen. Bijvoorbeeld het ontwerp van ‘onze’ Geldmaat. Achter de hashtag ‘Geldmaat’ is twitter lekker losgegaan om toch nog een beetje plezier te hebben van dat ding, zelfs als je hem niet gebruikt. Zeker een aanrader om dus even te zoeken op Twitter naar #geldmaat (zelfs voor de mensen zonder twitter).

2 gedachten over “De volgende stap naar cashless Nederland”

  1. Deze mededeling kreeg ik bij een rekening waarmee ik nooit geld opneem. 20 cent korting is peanuts. Ik denk niet dat veel mensen het zullen doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.