Een dilemma van de bovenste plank. Waaraan zou je wel en geen geld willen verdienen. Of dat nou via investeringen is, je hele businessmodel of een extra kans die je maar al te graag grijpt. Soms kan eenvoudig geld je duur komen te staan. Vandaag een aantal voorbeelden waar bedrijven hinder ondervinden van de manier waarop ze geld verdienen. Zelfs heel recent nog. Deze week, bij de protestboeren, waren er bedrijven die zich de volgende keer een keer extra zullen afvragen of ze deze klus nou wel of niet aan moeten pakken…
Investeren in ‘slechte dingen’
Er gaat al jaren een discussie de ronde bij welke bank je zit. Niet perse vanwege de rente of de service die ze bieden, maar vanwege het doel van jouw geld. Want als jij je geld op een spaarrekening zet, denk je niet zo snel meer na over wat er nou met dat geld gebeurt. Terwijl het heel goed zou kunnen dat de bank daar de tabaks- of wapenindustrie mee financiert. Daarmee verdienen ze (veel) meer geld dan met bijvoorbeeld vastgoed of lokale MKB-ers. Het is voor veel mensen een reden geweest om bij hun bank weg te gaan. Simpelweg omdat de wereld slechter werd van de investeringsdoelen.
De schuldmachine
Ik heb er vorige weekend nog een blog over geschreven. De wereld waarin geld wordt verdiend aan andermans schulden. Natuurlijk, een lening die niet wordt betaald moet teruggehaald worden. Als die leningnemer niet zelf betaalt, moet er iemand langs om druk uit te oefenen. En dat kost geld. Maar als je ziet dat de kosten, die vaak 2 tot 3 maal zo hoog zijn als de schuld zelf, worden verhaald op de leningnemer, is dat wel een stapje te ver. Het business model is om zo snel mogelijk veel kosten te maken, wat totaal geen zin heeft. Daar zou je niet zoveel geld aan moeten willen verdienen.
Investeren
Met die lage rentes op de bank gaan steeds meer mensen een nieuw doel voor hun geld zoeken. Bijvoorbeeld door te investeren. Ik doe dat al jaren via bijvoorbeeld crowdfunding. Maar dan zijn er sommige projecten die ik niet wil steunen, simpelweg om hun business. Zaken waar ik niet achter sta of doelen die ik niet ondersteun. Bijvoorbeeld omdat het risico te hoog wordt of omdat ik het product gewoon klinkklare onzin vindt. Keuzes maken op basis van de vraag: “Wil ik daar geld aan verdienen?”
Blogs niet publiceren
Als blogger word ik nogal eens benaderd door bedrijven. Of ik een linkje of een gastblog kan plaatsen. En dat gebeurd dan ook zo af en toe. Zeker niet altijd! Waarom? Simpelweg omdat ik geen geld wil verdienen aan een product of dienst waar ikzelf niet achter sta. Die tegen de gedachten van mijn blog ingaan. De kwaliteit staat tenslotte voorop. Zelfs als bedrijven aandringen en goed geld willen betalen, durf ik nog steeds nee te zeggen. Het is niet de manier waarop ik geld wil verdienen.
Geld verdienen tijdens het boeren protest
Ik heb het nieuws rondom het boerenprotest best nauwkeurig gevolgd. En dan zie je aan het einde van de dag nog een extra berichtje. Niet van de boeren of van de politie. Nee, van de bedrijven achter de bergingswagens en containers, die beiden de wegen afzetten in opdracht van de gemeente en politie. Simpelweg om het protest in goede banen te leiden. Maar die kregen nogal wat commentaar over zich heen. Zelfs Jan Knijnenburg BV, een bedrijf dat helemaal niet betrokken was bij de afzettingen, kreeg de nodige kritieken. Mensen hadden foto’s online gezet waardoor ze de schijn tegen kregen.
En hoewel die andere bedrijven alleen maar hielpen de protesten in goede banen te leiden, kan het wel negatief uitpakken. Iedereen ziet tenslotte de naam van jouw bedrijf groots staan die tegen de publiekslieveling (de boeren) werkt. Natuurlijk, het is werk dat moet gebeuren en het is relatief simpel geld verdienen. Maar het kan je ook waardering en zelfs klanten kosten. Is dat het die extra inkomsten dan wel waard?
Wat is de impact van je bedrijf?
Soms zie je de resultaten pas achteraf. Wat heeft een bepaalde actie of investering uitgehaald. Of wat doet het bedrijf met jouw geld. Weet in ieder geval dat je niet de eerste zal zijn die weggaat als klant, omdat je het niet eens bent met het bedrijf. Of dat je leert van fouten die je eerder hebt gemaakt. Want leren van je fouten is heel normaal. Zolang je er maar wat mee doet.
Zou jij bijvoorbeeld weggaan bij je werkgever als je er erachter komt dat de werkzaamheden of doelen binnen het bedrijf tegen jouw normen en waarden ingaan?
Nou, ik ben dus weggegaan op werkplekken omdat ik totaal niet achter de doelen en manier van werken stond. En daar ben ik nog altijd heel blij mee.