En we staan weer op nul

Gister was het heugelijke moment. Na een flinke dip op de aandelenbeurzen staat mijn portefuille over de gehele looptijd ondertussen weer in de plus. Net aan, maar toch, de verliezen zijn weer weggewerkt. Een moment waar ik erg blij van wordt. Maar hoe rood waren dan die cijfers? Hoe kan het dat ik nu al weer een positief rendement heb? En komt er dan nog een tweede dip?

Een paar duizend euro verloren op de beurs

Mijn cijfers waren nog niet zo dieprood als van sommige anderen. Ja, ik ben een paar duizend euro verloren. Van een plus €1500 ging het zo naar een -€2000. Dat doet even pijn, maar om heel eerlijk te zijn zag ik het aankomen. En nu ga ik niet die rare snuiter uithangen die altijd ellende voorspelt en die nu met één goede voorspelling zegt: “zie je nou wel”. Nee, gewoon even redelijk. Met zo’n pandemie, zoveel impact op het normale leven waar iedereen zich aan moet passen, dan is het toch gewoon te verwachten dat de beurs inzakt. Ik wist niet hoe erg, hoe heftig en hoe rood die cijfers zouden worden. Maar in februari stond de beurs sky-high. Dan is het toch wel te verwachten dat er een keer een dip komt.

Nu alweer positief rendement

De beurzen zijn nog lang niet hersteld. De ETF VWRL staat nu op bijna €76. Dat is nog steeds ruim €12 lager dan dat hij op z’n hoogtepunt stond. En toch heb ik alweer een positief rendement. Dat komt omdat ik volgens mijn eigen strategie elke maand een beetje koop. Daarmee koop je een keer tegen inderdaad €88. Dat doet dan pijn dat hij twee weken later op €58 staat. Maar ondertussen heb ik hem ook een keer voor €71 gekocht. Een keer voor €73 en ga zo maar door. En op die dip van €58 moet ik ook eerlijk bekennen dat ik een keer van mijn strategie af ben gestapt. Ik heb dus ook van die €58 mee kunnen profiteren.

De gemiddelde prijs betalen op de beurs

Elke maand een beetje kopen. Zoals ik hiervoor al beschreef, betaal je dan een keer de hoofdprijs en een keer een hele lage prijs. Stel dat je één deel hebt gekocht op €88 en één deel op €58, dan moet de koers €73 zijn om op €0 rendement uit te komen. De winst van de ene weegt op tegen het verlies van de ander. En natuurlijk, achteraf gezien is het dom om op €88 te kopen en had ik op €58 veel meer moeten kopen. Maar stel dat de beurs nog verder was gestegen naar €100. Of was €58 pas het begin van de ellende en gingen we terug naar €30… Het is achteraf praten. Door elke maand een beetje te kopen, kom je uiteindelijk op een gemiddelde prijs uit. Je profiteert mee van de lage beursprijzen en betaalt soms wat extra als de prijzen wat hoger zijn. Het timen van de beurs gaat je toch niet lukken…

Help, ik ben zojuist een paar duizend euro verloren

Het meest prettige aan dit hele verhaal is dat het mij eigenlijk helemaal niks deed. Een jaar geleden schreef ik hoe ik wilde beginnen met beleggen op de beurs. Hoe ik een strategie had en hoe ik dit ging doen. Maar ook dat ik bang was om geld te verliezen. Bang om dan het verlies te nemen en de boel te verkopen. En hoewel ook ik duizenden euro’s heb zien verdampen, deed het mij eigenlijk niet zoveel. Het hoort erbij. Alle crisissen kan je terugvinden als dip in de aandelenkoersen. Maar er is nog nooit een crisis geweest waar de beurzen niet meer bovenop kwamen. Ik ben heel blij dat ik dit nu mee heb gemaakt. En ik hoop dat ik de volgende keer weer zo reageer.

Komt er een tweede dip op de beurs?

Waar iedereen nu op zit te wachten, is die tweede dip. Want laten we eerlijk zijn, op dit moment staan de beurzen hoger dan ze zouden moeten staan. De prijs die je voor een aandeel betaalt, is veel hoger dan gebruikelijk tegenover de winst van het bedrijf (Koers/winst verhouding). Er wordt gezegd dat particulieren de beurs opdrijven. Ze willen de boot niet missen. Kijk maar naar alle wachtrijen bij de brokers. Ze kopen nu om straks ‘even snel’ winst te kunnen pakken. Maar wat als ze zien dat dat niet lukt. Wat als corona nog een paar maanden gaat duren? Ik zie het nog wel gebeuren. De koersen blijven een beetje stabiel. De professionele investeerders pakken de winst en de aandelen gaan zakken. Vervolgens zien alle particulieren hun vermogen verdampen, verkopen en pakken hun verlies. Ik zie die tweede dip nog wel komen.

Tijd is mijn grootste vriend

Waar je ook kijkt, het wordt overal geroepen. De beurzen hebben over de afgelopen 100 jaar een gemiddeld rendement gemaakt van zo’n 7% na inflatie. Maar dat betekent niet dat je volgend jaar 7% rendement hebt. Er zijn zelfs voorbeelden dat je over een periode van 5 jaar nog steeds verliezen lijdt. Maar het gaat om een langdurig gemiddelde. Er zijn jaren waarin er 10% winst is behaald. Er zijn zelfs jaren waar het meer dan die 10% is geweest. Gemiddeld genomen kom je dan uit op die 7%. En daarmee is dit ook wel iets voor de lange termijn. Ik heb nog 20 jaar voordat ik weer wat met het geld wil gaan doen. Nog alle tijd dus om alle schade van nu te laten herstellen. Er mag zelfs nog een crash komen. Ik laat alles lekker z’n gang gaan. Op de lange termijn ben ik de winnaar.

Wil je meer lezen over alle perikelen op de beurs en hoe tijd jouw grootste vriend is? Kijk dan eens naar het boek: “de Beleggingsillusie“.

6 gedachten over “En we staan weer op nul”

 1. Ik heb nog steeds wat pijn van de crash. Ik sta dan ook nog steeds op verlies met mijn aandelen, 20% maar liefst. Dat krijg je als je zo’n 100% aandelen hebt ipv obligaties.
  Komt wel goed. Ik heb nog even (minstens 15 jaar).

  Beantwoorden
  • Ik val ook nog onder team 100% aandelen hoor. Ik denk echter dat ik veel later ingestapt ben en dat daarom de verschillen bij mij nog niet zo groot waren. Goed om inderdaad gewoon rustig af te wachten!

   Beantwoorden
 2. wij staan nog een klein deel in de min maar dat is logisch.. precies op t verkeerde moment flink ingelegd 😉 net op t hoogste punt van vwrl volgens mij.. erens had ik het kunnen weten maar goed. het is vor de lange termijn dus absoluut geen ramp. darna nog wat ingelegd op een goedkoper moment gelukkig. we beleggen al 2,5 jr maandelijks bij binck en sinds dit jaar ook ingelegd bij de giro. we moeten er nog een maandeljiks inleg van maken dat hebben we nu nog niet geregeld. t was eerst een verschuiving van te veel buffer naar vwrl 😉 herbalanceren 😉 ergens dit jaar een vast bedrag per maand gaan inleggen 🙂

  Beantwoorden
 3. Hoi SVMV, dank voor je blog.

  Zelf ben ik ook al jaren actief aan het beleggen en ik denk dat meer mensen zichzelf zouden helpen door in ieder geval wat tijd te besteden over hoe het werkt. Je blog helpt daar goed bij.

  De ervaring die jij beschrijft over het gevoel bij verlies had ik ook. Ik denk dat dat komt omdat je bezig bent met financiële onafhankelijkheid en geestelijk al rekening hebt gehouden met fluctuaties op de beurs. Om mij heen heb ik wel veel mensen gehoord die paniek verkopen hebben gedaan en nu spijt hebben. Hetzelfde voor mensen die al lang aan het wachten waren op lage koersen en te lang hebben gewacht en daardoor hun kans hebben gemist. Hopelijk helpt het voor deze mensen dat ze nu ervaren hebben dat uiteindelijk de koersen weer herstellen. Of er nog een dip aankomt weet ik ook niet, maar ik heb wel extra geld klaarliggen om dan weer extra bij te kopen.

  Ik zie mijzelf als een lange termijn belegger en naar mijn mening zou de dagelijkse koers beweging van mijn portefeuille niet veel uit moeten maken of het nou in waarde omhoog of omlaag gaat. In mijn blog: https://moneytwist.nl/mijn-beleggingen/ kun je lezen hoe ik mijn beleggingen aanpak.

  Vriendelijke groeten en succes met je blog,
  Moneytwist

  Beantwoorden
 4. Ik ben het voor een groot deel eens met je stuk. Ikzelf was toch wel wat zenuwachtig toen het zo hard naar beneden ging, maar ben nog steeds overtuigd van de gekozen strategie van MrFOB. Extra inloggen op deGiro is weer verleden tijd en ook ik heb bijgekocht al was het niet op 58 🙁

  Misschien kies je bewust voor bepaalde woorden, maar echt verlies heb je natuurlijk pas als je hoog koopt en (te) laag weer verkoopt.

  Groet Niek

  Beantwoorden
 5. Hier nog zo’n 7% in de min met maximaal 27% in de min net na de crash. Dat was even slikken maar wende uiteindelijk zelfs. Soms zit het mee, soms zit het tegen, op lange termijn komt het weer goed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.