Oh, Oh, Belastingdienst

Ja, waar zal ik eens beginnen. Bij de te succesvolle vertrekregeling? De servers die de massaal digitaal ingevulde aangiften niet meer aankunnen? De toeslagaffaire die de gemoederen bezig houden? Nee, vandaag geen incidenten. Hoe graag de Nederlandse pers toch schrijft over alles wat er mis gaat, vandaag een blog over een dieper probleem. Tenminste, ik zie het als een probleem. Het is tenslotte iets dat je op kan lossen en waar je heel veel mensen weer een beetje gelukkiger mee kan maken. Vandaag gaat het over de aangifte van de inkomstenbelasting zelf.

Belastingaangifte doen is voor mij nooit eenvoudig

En dat is totaal niet erg. Ik ben al heel blij met wat de Belastingdienst vooraf allemaal al voor mij invult. Van mijn inkomsten uit loondienst, het bedrag op mijn spaarrekening, de waarde van mijn aandelen en heel veel zaken rondom mijn hypotheek. Maar er is meer! Bijvoorbeeld de waarde van mijn crowdfunding investeringen staat niet vooraf ingevuld. Of wat dacht je van de donaties die ik jaarlijks doe. Die donaties zijn aftrekbaar van de belasting. Allemaal zaken waar ik zelf rekening mee moet houden. Dat maakt het doen van aangifte minder eenvoudig. Maar dat is niet erg en daar gaat de blog van vandaag ook niet over. Vandaag gaat het over de inkomsten uit mijn nevenactiviteiten. Want dat maken ze wat mij betreft onnodig lastig.

Belasting over bloginkomsten

Met deze blog verdien ik wat. Dat steek ik niet onder stoelen of banken en geef ik ook keurig door aan de Belastingdienst. Ik moet daar tenslotte ook gewoon belasting over betalen. Dat is niet erg en dat doe ik dan ook gewoon. Het hoort er een beetje bij. Maar naast loonbelasting moet je er nog iets anders over betalen. Namelijk jouw inkomensafhankelijke bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Ben je in loondienst, dan betaalt jouw werkgever daar vaak een vergoeding voor of krijg jij een vergoeding en wordt deze bijdrage op jouw netto loon ingehouden. Deze moet ik dus zelf betalen over de inkomsten uit mijn blog.

De Zorgverzekeringswet

Deze wet uit 2006 is in het leven geroepen nadat het ziekenfonds is afgeschaft. Deze inkomensafhankelijke bijdrage maakt het mogelijk dat iedereen een betaalbare basisverzekering heeft. Verdien je meer dan een ander, draag jij via jouw werkgever of via een eigen bijdrage meer bij. Het is tenslotte een percentage van jouw loon. Het zorgstelsel in Nederland wordt betaald vanuit deze heffing, de premie van de basisverzekering, het eigen risico en het algemeen zorgverzekeringsfonds. Doordat deze heffing inkomensafhankelijk is, is er voor iedereen in Nederland een basisverzekering mogelijk. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Mijn belastingaanslag 2019

Ik was keurig op tijd met het invullen van mijn belastingaangifte, dus heb ondertussen ook mijn definitieve aanslag ontvangen. Ik krijg €91 terug. Deze staat zelfs al op mijn rekening! Maar een dag later kwam er nog een brief. De aanslag van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Daar moest ik €54 betalen. Jammer, want dan blijft er weinig van die €91 over. Uiteindelijk natuurlijk wel terecht, want ik heb er tenslotte de inkomsten naar gehad. Maar toch wringt er iets…

Maak het dan ook makkelijker!

Leuker kunnen ze het niet maken. Wel makkelijker. Een leus die al sinds 1993 in gebruik is. Maar doe dat dan ook! Ik geloof nooit dat ik de enige ben in deze situatie. Maar wat er nu letterlijk gebeurt, is dat er twee losse brieven komen. Eerst digitaal, maar later ook per post (hoe bedoel je kostenverspilling. Die drie A4’tjes konden makkelijk in één enveloppe). In de eerste brief staat dat ik €91 op mijn rekening gestort krijg. Volledig automatisch en binnen een paar dagen. Brief twee bevat een acceptgiro. Of ik even €54 wil betalen. Doe dit wel voor die ene datum, want anders moet u een boete betalen. Het voelt zo scheef…

Handmatig overmaken naar de Belastingdienst?

Jazeker! Niet dat ze nog nooit van een automatische incasso gehoord hebben. Zo kan je voor de voorlopige aanslag van 2020 een automatische incasso regelen. Dan wordt het zo van je rekening afgeschreven. Maar schijnbaar is dat voor die Zorgverzekeringswet nogal lastig. Die moet nog handmatig overgemaakt worden. Niet volledig automatisch via een iDeal linkje, nee, handmatig (en dus foutgevoelig) over typen van het papiertje. Want een acceptgiro erbij stoppen is leuk, maar ik zou eigenlijk niet eens weten hoe ik die dingen tegenwoordig nog kan gebruiken…

De belastingaangifte heeft nog zoveel potentie

Want eind maart, toen ik het overzicht kreeg van mijn aangifte inkomstenbelasting 2019, stond het er al. Onder elkaar. Van de inkomstenbelasting ontvangt u zoveel terug en van voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet moet u zoveel bijbetalen. Het staat zelfs al onder elkaar! Maar met elkaar verrekenen kan dan blijkbaar niet. Ze kunnen niet zeggen: “Beste SVMV, daar heeft u teveel betaald, daar ontvangen we nog wat van u. We verrekenen dat met elkaar.” Nee, je ontvangt en moet zelf overmaken. Misschien ben ik nogal naïef, maar dit kan zoveel slimmer.

Anderen gingen de Belastingdienst al voor

Want kijk maar eens naar banken. Ik heb mijn betaalrekening, creditcard en hypotheek bij dezelfde bank. En moet je nou eens kijken. Alles wordt aan elkaar gekoppeld en gaat goed! Ook m’n creditcard staat in hetzelfde overzicht, terwijl die eigenlijk door een ander bedrijf beheerd wordt. Wil ik iets extra aflossen, kan dat eenvoudig met iDeal betaald worden. Geen risico op verkeert overmaken, onjuiste betaalgegevens invullen of ander moeilijk gedoe. En dat koppelen van de systemen is ook al gelukt bij de Belastingdienst. Want waarom zouden ze anders bij het invullen van mijn voorlopige aanslag al kunnen vertellen hoeveel ik zou moeten betalen. Het staat zelfs in hetzelfde documentje!

Leuker kunnen ze het niet maken. Maar het kan nog zoveel makkelijker

Ik gaf het al aan. De Belastingdienst heeft echt de nodige potentie. Want dat te ontvangen bedrag en te betalen bedrag mogen van mij direct met elkaar verrekend worden. Of laat het mij direct via iDeal betalen. Kom op… Iemand die net 20 is weet niet eens wat hij of zij met dat gele strookje moet… (dus ook niet dat er misbruik van gemaakt kan worden….). En zo zijn er nog zoveel meer zaken. Kijk bijvoorbeeld eens naar mijn aanslag van vorig jaar. “Beste SVMV, vorig jaar heeft een donatie opgegeven bij uw belastingaangifte. Wilt u dat dit jaar weer doen?” Het zijn van die kleine dingen waar je zoveel profijt van kan hebben. Zoveel dingen die zoveel meer geautomatiseerd kunnen worden. De meeste informatie is zelfs al in huis is. Het zijn echt maar hele kleine verbeteringen. Kleine verbeteringen die in ieder geval mijn belastingaangifte en alles wat daaruit voortvloeit, al een stuk eenvoudiger zouden maken.

Wat zou jij willen vereenvoudigen of automatiseren in de aangifte inkomstenbelasting 2020?

6 gedachten over “Oh, Oh, Belastingdienst”

 1. Nog slechts 1 belasting: 20 procent op inkomsten en geen subsidies meer. Te voldoen op 31 december. Een aanpak uit de middeleeuwen, maar in de huidige digitale complexe en connected samenleving zou het een verademing zijn.

  Beantwoorden
 2. Wat betreft de aanslag en teruggave die niet direct met elkaar verrekend kunnen worden: eens. Maar die brieven die in aparte enveloppen naar hetzelfde huis gaat, ligt dat toch wat ingewikkelder. Ik heb het wel eens aan de binnenkant van een envelop van een andere organisatie zien staan: dat het toch echt goedkoper/efficienter is om het los te doen, en dat geloof ik wel. Als je met manuren moet gaan rekenen…

  Beantwoorden
 3. Als je per abuis een verkeerd betalingskenmerk gebruikt, zeggen ze doodleuk dat je niet betaald hebt .
  Je kan bij de Rabobank met je mobieltje de onderste regel van de acceptgiro scannen. Dan vult hij het automatisch in.. misschien werkt het ook bij andere banken??

  Beantwoorden
 4. Bij onze aangifte gaat het al redelijk goed.
  Maar die toeslagen… dat moet gewoon een andere organisatie worden. Die keurig de informatie doorspeelt aan de belastingdienst, net zoals de banken doen.
  De belastingdienst moet ook beter controleren. Als je een fraudebestrijder aanneemt, levert die voor de belastingdienst gewoon zijn geld op. Maar geen prio, wordt niks mee gedaan. Dat werkt fraude in de hand. Meer fraude is meer belasting betalen voor degenen die het wel keurig opgeven.

  Beantwoorden
 5. Ik zie de oplossing juist andersom. Het is allemaal geld dat tussen mij en overheid verrekend wordt, dus 1 organisatie zou veel beter zijn.

  Ben je ook meteen af van het toeslag inkomen doorgeven en schatten, dat weet de belastingdienst gewoon.

  Wat is de logica dat de belastingdienst over hypotheekrente en giften gaat en toeslagen over zorg en kinderopvang? Geen, wat mij betreft 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.