Wat is het goede moment om aandelen te kopen?

AAAAAHHHHHH, ik word gek van mijzelf… Want het klinkt allemaal zo simpel, maar toch is het moeilijker dan het lijkt. Aandelen kopen. Ondertussen heb ik voor mijzelf in ieder geval voor de komende maanden een plan uitgestippeld, maar de uitvoering daarvan laat nogal te wensen over. Elke keer gaat het net even mis. Elke keer weer! Want wat is nou het ‘perfecte’ moment om aandelen te kopen. Welke prijs moet ik ervoor betalen. Betaal ik er niet (veel) te veel voor of misschien juist wel te weinig… Allemaal twijfels en juist in deze ‘wilde’ tijd met al die corona beursschommelingen is het nogal lastig de goede inschatting te maken. Waar doe ik nou goed aan?

Aandelen in het kort

Nog even aandelen in het kort. Een aandeel is een stukje eigendom in een bedrijf. Koop jij een aandeel Ahold, ben jij voor een heel klein deel eigenaar van Ahold. Vervolgens heb je ook ETF’s (Exchange Traded Funds). Dat zijn verzamelingen van aandelen die je als een soort mandje / pakketje aan kan schaffen. In zo’n fund is er een verdeling gemaakt hoeveel procent van elk aandeel in dat fund zit en hoeveel er dus van het totaal ingelegde bedrag aan aandelen aangeschaft wordt. Die ETF’s zijn erg populair, omdat ze in kosten goedkoper zijn dan actief belegde fondsen. Een actief fonds probeert ’te winnen’ van de beurs en meer rendement te halen. Een ETF probeert met de beurs mee te bewegen. Gemiddeld genomen maakt de beurs namelijk zo’n 7% rendement per jaar. Dat is dan wel een langjarig gemiddelde. 2020 zal wel in de boeken gaan als erg slecht…
Meer over aandelen? Lees hier een uitgebreid verslag welke stappen ik heb gezet om te beginnen met beleggen.

Mijn tactiek

Ja, ik ben in 2013 begonnen met investeren. In crowdfunding dan welteverstaan. Daar heb ik heel lang en flink in geïnvesteerd. Hoewel dat gaat om vele verschillende projecten, is het alsnog behoorlijk wedden op één paard. Simpelweg omdat alles in crowdfunding zit. Daarom wilde ik ook naar de beurs. Daarbij is mijn doel om voorlopig naar een 50/50 verdeling te gaan. Voorlopig ben ik daar niet, dus laten we daar eerst maar eens mee beginnen. De crowdfunding markt biedt veel minder geschikte projecten, dus momenteel kan ik maandelijks voor een leuk bedrag aandelen kopen. Daarbij koop ik ETF’s, omdat dit ook weer een samengesteld pakket van aandelen is. Ik hoef dus verder niet na te denken welk aandeel ik nou zal kopen. Het is een stukje risico spreiding. Hoewel ik dan misschien niet 20% op jaarbasis kan halen, is een gemiddeld rendement van 7% op jaarbasis best prima om de komende 20 jaar op te vertrouwen.

Maandelijks aandelen bijkopen

Het komt er dus op neer dat ik maandelijks een aantal delen van de ETF bij wil kopen. Maar daar komt dat moeilijke deel. Wat is nou het goede moment om te kopen. Want de aandelen staan nu laag, maar kunnen morgen nog lager staan. Maar aan de andere kant kunnen ze morgen ook opeens zijn gestegen. En welke prijs moet bieden. Ga je standaard op de huidige prijs zitten, of wil je niet de hoofdprijs betalen, dus neem je de gok dat ze in prijs nog wat dalen. AAHHH, dit is dus om gek van te worden… Waar doe ik nou goed aan? Even wat ‘praktijkvoorbeelden’ hoe ik het beter niet had kunnen doen:

Februari: te laat gekocht

Maandag 3 februari was het eerste moment om te kunnen kopen. Maarja, VWRL (de ETF tracker waarin ik investeer) stond op zo’n €82. Dat is flink hoog als ik kijk naar de laatste weken. Zo hoog heeft hij nog niet gestaan. Corona komt er nog eens aan, dus ja, wat moet ik nou. Uiteindelijk heb ik halverwege februari gekocht. Voor €88,45 per deel VWRL. Het doet dan pijn om te zien dat je in twee weken behoorlijk wat geld hebt zien verdampen. Een deel VWRL was eind februari nog maar €76 waard. Had ik nou toch maar gewoon direct op de eerste maandag van februari gekocht, dan was de ‘schade’ beperkt gebleven.

Maart: meerdere aankopen

Maart ging ik het anders doen. Hoppa, eerste maandag van maart (4 maart) direct gekocht. €78,52 per deel betaalt. Maarja, maart was een nogal slechte maand voor de beurs. 8 dagen later was dat ene deel VWRL nog maar €65 waard. Zo goedkoop waren ze in tijden niet geweest. Toch maar ietsje bij kopen, want nu zijn ze wel heel goedkoop. Voor €65,80 per deel toch een klein beetje bijgekocht. Zodra ze weer op €70 staan, maak ik toch mooi €4,20 per deel rendement. Maarja, maart ging verder en corona ging door. Nog eens 11 dagen later heb ik mijzelf verleid om nog een beetje te kopen. “Want zo goedkoop was het nog nooit geweest”. Voor €58,98 nog maar een paar delen VWRL gekocht. Ondertussen hadden mijn delen die ik februari had gekocht €30 per deel verlies. Dat is ruim 30%. Dat doet dan toch wel weer even pijn.

April: hetzelfde verhaal als februari…

Alsof je zou moeten leren van je eerdere fouten, is mij dat natuurlijk niet gelukt. Want ja, begin april stond VWRL alweer op €67,20. Ik hoopte op een daling. Ik heb €66,95 geboden, maar het mocht niet baten. Ik kon ze niet kopen. Uiteindelijk heb ik begin deze week €71,31 betaald per stukje VWRL. Shit, waarom heb ik niet gewoon die €67,20 betaald… Bang dat het weer naar die €58 of lager zou gaan?

De besparing van onder de prijs bieden

“Als ik nou een paar cent onder de huidige prijs ga bieden, heb ik toch mooi niet de hoofdprijs betaald”. Die gedachte mag ik nooit meer van mijzelf hebben. Want ga maar even na. Stel ik koop voor €2.000 aan VWRL. Op dit moment kan ik daar zo’n 30 delen van kopen tegen de prijs van €68. Uiteindelijk speelde ik op een verlies van nog €0,25. Mijn totale korting zou dan welgeteld €7,50 zijn. Ik koop voor €2.000 aan VWRL en wil perse €7,50 gaan besparen. Om uiteindelijk eerder te kunnen stoppen met werken heb ik ruim €500.000 nodig. En ik ga besparen op nog geen €10 om bij dat doel te komen. De ene cent meer of minder betalen maakt natuurlijk wel ergens een beetje uit, maar kom op. Daar zit de winst niet.

Dividend betaling

Nog even doorgaan op die €0,25 besparing. Ik kreeg begin april ook mijn dividend betaald. Het was een goede betaling en de effecten van corona zie je daar nog niet echt in terug. Ik kreeg namelijk €0,40 per deel VWRL aan dividend betaald. Voor dit kwartaal! En juist met zo’n groot en divers pakket aan aandelen, is dividend zoiets dat blijft komen. Misschien in iets meerdere of mindere mate, maar elk kwartaal is er een dividendbetaling. Die ene keer €0,25 besparen, wordt in de komende dividendbetaling alweer goedgemaakt.

Hou het simpel, hou het bij het plan

Elke eerste van de maand nieuwe delen VWRL kopen. Het is niet zo moeilijk zou je zeggen. Totdat die emotie erbij komt kijken. “Hij staat nu wel heel hoog”. “Ik probeer toch nog een paar cent te besparen”. Ja kom op, dat moet ik niet doen. Één cent onder de huidige prijs levert een besparing op van €0,30 bij een aanschafprijs van €2.000, maar ook het risico dat ik de boot mis en de prijzen meteen sky-high gaan. Die emotie uitschakelen. Gewoon, de eerste van de maand tegen de huidige prijs kopen. Het gaat nou eenmaal stijgen en dalen. Zo is dat nou eenmaal. Zo werkt het. Het is niet leuk dat je elke maand meer voor datzelfde deel VWRL moet betalen. Maar laten we eerlijk zijn. De eerste delen VRWL heb je voor veel minder gekocht, dus hebben nu wel dat goede rendement gemaakt. Ga je die prijs van €88 in februari vergelijken met het begin van VWRL, dan is dat super goed. Zelfs nu €71 per deel is nog veel meer dan half 2013 met een prijs van €47 per deel.

7% rendement per jaar

€47 per deel VWRL in juni 2013. Wil je daar een waardevermeerdering hebben van 7% per jaar, zou je halverwege 2020 op zo’n €75 uit moeten komen. Dan heb ik nog niet eens gesproken over het dividend want in al die jaren al lang is uitbetaald. Natuurlijk, de afgelopen jaren waren erg voorspoedig. Misschien is alle winst volgende maand weer verdampt. Maar dat ’timen’ en die ene cent besparen gaat dus echt niet helpen op de lange termijn.

Het goede moment om aandelen te kopen?

Ik zou het ergens begin 1900 doen. Of anders in 1910. Red je dat ook niet? Dan 1920. Niet? Tja, alleen Warren Buffet kan zover terug in de tijd. De meeste van mijn lezers komen bij lange na niet in de buurt van 1920. Misschien ergens 1960 / 1970? Ikzelf ben van 1990… Ook toen was een betere tijd om aandelen te kopen. Maarja, daar ben ik pas een jaar geleden achter gekomen. Toen kocht ik m’n eerder delen VWRL en die hebben hun eerste rendement al gemaakt. Je kan het beste zo vroeg mogelijk beginnen met investeren. Nog niet begonnen, begin dan nu. De markt timen klinkt leuk, maar is voornamelijk voor de professionele belegger weggelegd. Niet voor mij als simpele blogger. Ik stop met timen. Gewoon op een vast moment investeren, zodat het geld kan gaan renderen. Het op een na beste moment om te beleggen is nu. Het beste moment hebben we al ver achter ons gelaten.

Deze blog is een verslag van mijn ervaring. De adviezen zijn voor mijzelf bedoeld. Ga je ze volgen? De uitkomsten kunnen voor jou anders zijn dan voor mij. Ik ben geen professioneel belegger of adviseur. Lees je daarom ook goed in voordat je begint met beleggen. Deze ene blog is zeker niet genoeg. Het is natuurlijk mogelijk om geld te verdienen met deze investeringen, maar geld verliezen is ook zeker mogelijk. Wees je daarvan bewust.

9 gedachten over “Wat is het goede moment om aandelen te kopen?”

 1. Wij leggen al jaren steeds iedere maand hetzelfde bedrag in via Meesman.nl
  Timen heeft inderdaad geen zin, dan zit je er toch steeds naast.
  De ETF’s die we nu in maart en april hebben gekocht waren dus ‘goedkoper’ dan al die maanden ervoor, dus hebben we voor hetzelfde geld nu meer aandelen.
  Op lange termijn heb je dan dus ook meer rendement.
  Het is allemaal voor de lange termijn, dus wie weet staan ze over een paar jaar weer heel hoog.

  Beantwoorden
 2. Ik zou op dit moment zeker geen aandelen kopen, omdat ik vermoed dat de beurs de komende periode (na een korte opleving) nog veel verder gaat crashen, gezien de zeer slechte economische vooruitzichten.

  Beantwoorden
 3. Ik probeer nog even te wachten met kopen, maar niet helemaal. Ik koop op rode dagen een klein stukje, en hoe roder de dagen worden hoe groter ik de aankoopschijven maak. Ik heb het geluk dat er net een potje van een verzekering kwam te vervallen, dus ik heb cash achter de hand. De strategie die ik van iemand anders heb gelezen is kopen in de eerste week van de maand, op de eerste rode dag van de week, komt er geen rode dag, dan sowieso kopen op vrijdag.

  Beantwoorden
 4. Tja je gaat de beurs voorspellen dat kan helemaal niet, als het wel zou kunnen was iedereen allang steenrijk 😉
  Misschien staat de beurs over een jaar wel weer heel hoog en dan heb je spijt dat je nu niks hebt gekocht!

  Beantwoorden
 5. Tja, je weet het nooit. Het enige dat je weet is dat het voor de lange termijn meer oplevert en dat is al een fijne geruststelling. Niet waar?

  Beantwoorden
 6. Je laatste zinnen uit je artikel zijn de belangrijkste. Gewoon niet timen en stug bijkopen. Denk je dat de koers van vandaag over 10 of 20 jaar nog van belang is? Tegen die tijd komt 60-80% van je gemaakte rendement uit dividend dat je (hopelijk) hebt ge-herinvesteerd.

  Beantwoorden
 7. Anno 1 jaar later is de VWRL >€95
  Zo zie je maar weer dat niemand de beurs kan voorspellen.
  Misschien is over 3 jaar de VWRL wel >€150….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.