En opnieuw gaan de kosten omhoog

Ik was er al een beetje bang voor, maar het gaat nu toch echt (alweer) gebeuren. Per 1 maart 2020 zal de ING de kosten voor de betaalpakketten gaan verhogen. Omdat de kosten van het betalingsverkeer en het voldoen aan wetgeving (veel) hoger zijn geworden. Maar wat is er dan daadwerkelijk zoveel duurder geworden. En sorry hoor, maar het is niet zo’n kleine verhoging ook…

ING wordt 10% duurder

Hoppa! Het oranje pakket gaat van €1,55 naar €1,70. Dat is bijna 10% dat er bij komt. Sterker nog, bij mij komt er procentueel nog meer bij. Bij ING heb je namelijk de mogelijkheid om de service om geld gratis op te nemen, uit te zetten. Dat scheelt welgeteld €0,30 per maand. Ik betaal dus €1,25 per maand voor die rekening, waar dan opeens €0,15 bovenop komt. Voor mij wordt de rekening dus 12% duurder!

De kosten voor veilig betaalverkeer

Natuurlijk, het kost allemaal behoorlijk wat geld. En zaken worden ook gewoon steeds duurder. Voor betaalverkeer is er tenslotte een heel netwerk van terminals, passen, servers die de boel draaiende houden en externe partijen die er ook wat aan willen verdienen. En vooral die laatste is er eentje waar je niet om heen kan. Ik heb er laatst al over geschreven: Apple. Tegenwoordig kunnen we in Nederland Apple Pay gebruiken. En hoe handig het ook is, ondertussen kost het de banken klauwen vol met geld. Want voor iedere transactie die jij doet, moet de bank een bedrag aan Apple betalen. Hoeveel dat is is strikt geheim, maar het kan zomaar een paar cent per betaling zijn. En die kosten komen bovenop de normale kosten voor een transactie. Ga maar even na hoeveel je per maand pint en hoeveel het de bank dus extra kost.

Voldoen aan wetgeving is heel duur!

Iets waar alle banken op dit moment mee te maken hebben, is het voldoen aan striktere wetgeving. Vele honderden mensen zijn daar op dagelijkse basis heel druk mee. Omdat het moet, zit er ook nog eens een hele hoge prioriteit aan. En door de hoge prioriteit en het tekort aan eigen personeel, worden externe mensen ingehuurd voor dit type werk. En dat kost gigantisch veel. Er moet gigantisch veel geïnvesteerd worden in processen, controles en mensen, om uiteindelijk maar te kunnen voldoen aan alle wetgeving. Doe je dat niet, zijn er hoge boetes. Denk maar eens terug aan de schikking die ING een aantal jaar terug moest betalen.

Kosten gaan doorbelast worden

De kosten die jij als klant met je meebrengt, ga je uiteindelijk zelf voelen. Niet alleen bij de ING, ook bij andere banken zullen de tarieven omhoog gaan. Vroeger kon men namelijk nog de rentetarieven wat naar beneden bijdraaien als compensatie. Maar nu zelfs dat niet meer mogelijk is, zullen wij als klanten toch zelf wat extra moeten gaan betalen. Zeker als je graag gebruik wil blijven maken van nieuwe technologieën en wanneer de wetgeving steeds strenger wordt, zullen de kosten steeds hoger gaan worden. Uiteindelijk zullen de banken hier zelf ook weer een oplossing voor moeten gaan bedenken, want de kosten moeten wel beheerst blijven. Maar tot die tijd betalen wij als consument gewoon steeds een paar procent meer voor onze betaalrekening.

6 gedachten over “En opnieuw gaan de kosten omhoog”

 1. Laat die Apple pay gebruikers die past cent per transactie maar lekker zelf betalen. Het is totaal niet nodig om met een iPhone te betalen.

  Beantwoorden
  • Wat de precieze afspraken zijn met Apple weet ik niet, maar ik weet wel dat mensen heel veel gebruik maken van nieuwe betaalmogelijkheden. Betalen met een ring, smartphone of andere tag. Het zal steeds vaker gebeuren en is ook steeds meer gewenst in de maatschappij waar alles steeds sneller en efficiënter moet. Zo heb ik geen enkele klantenkaart meer in m’n portemonnee, maar staan ze allemaal in een app op m’n telefoon.
   Wellicht inderdaad dus niet nodig, maarja, de wens is om dit te kunnen is wel steeds groter. Ik kan niet wachten tot ik ook in kan checken op het station met m’n telefoon (zonder de QR code).

   Beantwoorden
 2. De kosten voor het oranjepakket met korting gaat trouwens met E 0,10 omhoog en niet met E 0,15. Een stijging van 8% ipv 12%

  Beantwoorden
 3. Andere kostenstijgingen zijn: nieuwe pas aanvragen als deze niet meer werkt: kosten E 4,50 ipv gratis. Storting muntgeld: kosten E 6,00 ipv gratis 4x per jaar. Dit zijn inperkingen van de service van de bank.

  Beantwoorden
 4. Echt top je site! Heb al jullie podcasts van goed met geld geluisterd binnen een maand op spotify .
  Echt door blijven gaan, de tips hebben mijn leven echt veranderd.
  Moet echt even de podcast van aandelen opnieuw luisteren, die was pittig.
  Bedankt! Gr wietse

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.