Apple Pay: de voor- en nadelen

De wereld van betalen blijft zich doorontwikkelen. Ik schrijf natuurlijk al regelmatig over het feit dat we steeds minder contant geld gebruiken. Maar we zitten niet stil. Ook de pinpas krijgt steeds meer concurrentie. Want effectief is het niet meer dan een goede RFID chip die gebruikt wordt om draadloze betalingen te verrichten. En zo’n RFID chip zit tegenwoordig in tal van apparaten. Denk maar eens aan de tag of pas waarmee je jouw kantoor binnen kan lopen. De halsband om een koe z’n nek die bepaalt of hij wel of geen eten mag hebben. De chip als je je huisdier laat chippen. En natuurlijk zit er ook zo’n RFID chip in je telefoon. En met die laatste biedt dat een wereld van mogelijkheden om ook weer de pinpas te vervangen.

Betalen met Android kon al jaren

Ondertussen heb ik al een aantal jaar een iPhone, maar met mijn Android toestel kon ik toen al betalen met mijn telefoon. De techniek bestaat dus al jaren en werkte toen al behoorlijk goed. Ook in andere landen is het al jaren mogelijk om met zowel een Android toestel als een iPhone te betalen. Waarom duurt het dan toch weer zo lang voordat we dit in Nederland kunnen.

Apple Pay is heel duur

Nu komt het hele ding: Apple heeft de RFID chip in de iPhone niet opengesteld voor andere ontwikkelaars. Bij een Android toestel kan je heel eenvoudig een app bouwen die gebruik maakt van de chip. Bij Apple’s iPhone kan dat niet. Daar moet het perse via de Apple Wallet gaan. En per transactie die gedaan wordt via Apple Pay, worden kosten in rekening gebracht. Welliswaar niet aan jou. De bank moet dit betalen. Jij merkt er dus niet veel van, maar voor een bank is het systeem dus gewoon heel duur. Want naast dat er de normale transactiekosten van een betaling zijn, komt daar nu nog eens een fee bij die aan Apple betaald moet worden. Dat maakt het per definitie al duurder. Dan komt er nog eens bovenop dat de fee nog behoorlijk hoog is. Voor banken is het gebruik van Apple pay dus een duur geintje.

Banken gaan toch overstag en bieden Apple Pay aan

Een paar maanden geleden was ING de eerste en ondertussen heeft ABN ook Apple Pay. Andere banken zijn het aan het ontwikkelen of zijn nog in onderhandeling. Want hoe lager de fee is die in de onderhandelingen wordt besproken, hoe gunstiger dit voor de bank is. De kosten reizen tenslotte minder de pan uit.

Het gebruik van Apple Pay

Ondertussen heb ook ik Apple Pay op m’n telefoon ingesteld. Ik wilde het tenslotte ook een keer proberen. Als je eenmaal doorhebt, hoe je jouw pinpas naar boven krijgt, werkt het als een zonnetje. De betaling was super snel en ging moeiteloos. Een heel goed alternatief voor mijn pinpas. Hoewel het mij eigenlijk nog nooit is voorgekomen dat ik mijn pinpas ben vergeten, is het toch wel fijn om te bedenken dat je ook op andere manieren kan betalen.

Het gevaar van Apple Pay

Maar afgelopen week kwam ik ook een groot gevaar tegen. Want natuurlijk, het is super handig, dat kunnen pinnen met jouw telefoon, maar er is meer. Je kan namelijk nu ook heel eenvoudig op je telefoon zelf betalen. Bijvoorbeeld in-app aankopen zijn nog maar een vingerafdruk verwijderd van betaling. Ik heb het nog even nagezocht, maar kon niet vinden hoe ik dit eenvoudig uit kon zetten. Zeker als je even niet oplet, kan het zomaar gebeuren dat je iets hebt afgerekend voordat je er erg in hebt…

Apple pay, handig maar blijf opletten

Ik zal Apple Pay voorlopig wel op mijn telefoon aan laten staan. Ik ben vooral benieuwd of het fijn blijft werken, of dat ik toch eerder grijp naar m’n pinpas. Hoe dan ook, het zal opblijven letten blijven. In-app aankopen liggen op de loer en voor je het weet, heb je dingen gekocht die je helemaal niet wil of waar je achteraf spijt van hebt. Ik vond het juist zo fijn dat ik het niet had ingesteld, want dan kon het ook niet per ongeluk misgaan. Dat kan nu dus wel. Ik ben erg benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen.

Betaal jij al met jouw telefoon?

1 gedachte over “Apple Pay: de voor- en nadelen”

  1. Ik vind Apple Pay wel heel handig en ook erg snel met betalen, veel beter en sneller dan met de pinpas.
    Het gevaar zie ik nog niet zo, misschien als je kinderen hebt, maar net zoals met alles op Internet moet je altijd goed opletten waar je op klikt.
    Zou mooi zijn als de OV kaart ook nog in de telefoon kan, dan hoef je alleen nog maar de telefoon mee te nemen als je de deur uit gaat 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.