Vakantiegeld: omdat Nederland gewoon heel dom is

Welke blog of nieuwssite je eind mei ook opent, ze hebben vrijwel allemaal wel artikeltje over het vakantiegeld. Want ja, een groot deel van Nederland krijgt die eind mei met het salaris betaalt. Ook ik maak mij daaraan schuldig. Vorig jaar een feitenblog over alles wat met vakantiegeld te maken heeft. Vandaag een iets minder subtiele blog: ik denk dat een groot deel van Nederland te dom is om zonder vakantiegeld te kunnen.

Hoe zit het ook alweer

Voor iedereen die mijn blog vorig jaar niet gelezen heeft (link) even een korte samenvatting. In de wet minimumloon is opgenomen dat werknemers recht hebben op 8% vakantietoeslag. 8% over het verdiende salaris voor bijvoorbeeld vakantie. Het is aan bedrijf zelf wanneer ze dit uitbetalen, maar over het algemeen wordt dit in mei gedaan. Zo vlak voor de vakantie periode dus. Andere bedrijven kiezen er weer voor om het maandelijks met het salaris mee te betalen.

Waarom vind ik Nederland dom

Wellicht dat ik hier een massa aan reacties op ga krijgen, maar toch wil ik dit graag proberen uit te leggen. Elk jaar is er weer hetzelfde bericht: zo’n 30% geeft het vakantiegeld inderdaad aan vakantie uit, 10% koopt er een extraatje van wat ze anders niet hadden kunnen kopen en zo’n 20% betaalt er rekeningen of schulden van. Dit zijn de cijfers van vorig jaar, maar dit jaar komen die wel weer redelijk overeen. Waarom ik Nederland dan dom vind? Natuurlijk is het een extraatje. En daar mag je wat leuks van doen. Maar er is maar een kleine groep in Nederland die het op zich niet nodig heeft. Die sparen het of zetten het weg. De rest heeft het extraatje eigenlijk (hard) nodig. Dan is het in mijn optiek geen extraatje en ben je niet slim bezig met je geld.

Zonder vakantiegeld…

Zonder vakantiegeld zou een groot deel van Nederland toch wel iets aan moeten passen. Ze kunnen niet op vakantie, want er is niet voor gespaard. Of ze kunnen de rekeningen en schulden niet betalen “want dat doe ik altijd met het vakantiegeld”. Eigenlijk heeft een groot deel van Nederland dus niet genoeg aan hun salaris om de rekeningen te betalen en daarna ook nog eens per jaar op vakantie te kunnen. Ze leven zodanig dat ze net aan uitkomen van hun salaris. Maar komt het erop aan en willen ze een extraatje, zoals vakantie of die ene gadget, dan kunnen ze het niet betalen. Fijn dat er dan vakantiegeld is, maar eigenlijk zou je voor zulke dingen toch gewoon maandelijks moeten sparen…?

Vakantiegeld maandelijks betalen

Een andere optie is het vakantiegeld maandelijks uitkeren. Ook een optie die werkgevers steeds vaker doen. Maar ik zie er nog een probleem ontstaan als dit landelijk ingevoerd gaat worden. Want iedereen die normaal al het salaris al opmaakt aan de vaste lasten, moet opeens leren sparen. Leren dat je niet al je salaris uit kan geven, ‘want in mei krijg ik toch wel m’n vakantiegeld’. Die mensen zullen nog eens hard op hun neus vallen, omdat ze wat verder na moeten denken dan het einde van de maand.

Sparen is stom

Oh, ook ik vond het niet altijd leuk hoor. Ik was 13 en begon met mijn eigen krantenwijk. De eerste twee maanden baalde ik er toch wel van dat ik de helft van mijn inkomsten moest sparen ‘voor later’. “Maar ik heb het toch nu verdiend, dan mag ik er toch ook mee doen wat ik wil?” Ondertussen ben ik mijn ouders er heel dankbaar voor dat ze mij hebben leren sparen. Ja, het is niet zo fijn dat je niet meteen iets leuks kan doen met dat geld. Na een paar maanden zat het in m’n systeem en ging het vanzelf. Dat resulteerde met het feit dat ik zelf mijn rijbewijs heb kunnen betalen, mijn huis en verhuizing redelijk eenvoudig zelf kon bekostigen en ik ondertussen al druk aan het sparen ben voor mijn volgende ‘voor later’ doel. Wat het is weet ik nog niet, maar ik weet zeker dat er wel weer een doel komt waar het geld hard nodig is.

Nederland is een spaarzaam volkje

Nou, ik betwijfel het. Volgens Rabo Research heeft 1 op de 5 Nederlanders geen rooie cent op de spaarrekening. Gemiddeld heeft de Nederlandse bevolking zo’n €27.000 per persoon aan spaargeld. Omdat hier ook extreem rijke mensen tussen zitten en extreem arme mensen, kunnen we beter kijken naar de mediaan (het doorsnee bedrag). Dat komt neer op zo’n €10.000. Ga je echter kijken naar de groep van 20 tot 45 jarigen zit het een stuk slechter met dat spaargeld. 35% van hen heeft minder dan €3.000. Zij hebben dus toch een soort moeite om te sparen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen denk ik toch dat juist deze leeftijdsgroep eigenlijk niet goed omgaat met geld.

Zorg nou dat vakantiegeld ECHT een extraatje is

Ik houd nul rekening met mijn vakantiegeld. Ik moet uitkomen met mijn maandsalaris. Lukt dat niet, gaat er ergens teveel geld uit. Wil ik op vakantie of een nieuwe gadget kopen, zal ik dat ook moeten kunnen betalen van mijn gewone salaris. Natuurlijk, straks in mei komt er waarschijnlijk wel weer vakantiegeld, maar ik wil er gewoon niet op rekenen. Daardoor wordt het echt een extraatje. Niks niet “dit komt wel erg goed uit”. Als dat jouw leefritme is, adviseer ik om echt eens naar je uitgaven te kijken. Want stel dat jouw baas straks besluit om maandelijks het vakantiegeld te betalen, zal je ook elke maand geld over moeten houden om te kunnen sparen. Probeer dus gewoon eens om met 90% of 95% van jouw salaris uit te komen. De rest spaar je en kan je gebruiken als buffer of om inderdaad die gave gadget te kopen. En als dan je vakantiegeld binnenkomt, is het echt een extraatje.

10 gedachten over “Vakantiegeld: omdat Nederland gewoon heel dom is”

 1. Toen ik werkgever werd, begreep ik pas dat vakantiegeld eigenlijk gewoon “sparen voor de vakantie door je werkgever” is. In feite wordt er iedere maand iets te weinig uitbetaald (want het is gewoon jóuw geld!) en je werkgever keert dat bedrag dan in mei uit.

  Bij mijn oud-werknemers heb ik er dan ook altijd op aangestuurd dat zij zouden kiezen voor die maandelijkse uitkering. Maar tot mijn grote verbazing hebben slechts enkele (ik heb in totaal zo’n 50 werknemers “versleten”) daar ook echt voor gekozen.

  Ik vond dat best verbijsterend. Blijkbaar loopt men liever rente mis dan dat men zichzelf voldoende vertrouwt om geld te sparen voor één of ander doel. Zo begrijp ik ook echt niet waarom mensen zo lopen te juichen wanneer ze geld terugkrijgen van de belastingdienst of de energieleverancier. Dat betekent niet meer of minder, dan dat ze die instanties een jaar lang gratis geld uitgeleend hebben…. bizar….

  Beantwoorden
 2. Bijzonder is het, maar ik merk zelf ook de manier waarop leeftijdsgenoten (ben 30) praten over geld. Ik vind heel veel mensen ‘arm’ denken, ze denken in tekorten en instant bevrediging van hun behoeften op consumentengebied en vooral overheerst het idee dat het allemaal maar moet kunnen en men er recht op heeft. Het principe van als ik 10 euro verdien moeten er ook 10 uit, of misschien wel 11 door te lenen. Ik ben heel blij dat ik na roekeloze jaren als tiener/begin twintiger veel ben gaan lezen over geld en daardoor uiteindelijk een andere mindset heb gekregen. Natuurlijk wil ik wel bepaalde dingen maar ik heb geduld. Dat is zo’n rijkdom en dat gun ik iedereen, maar gesprekjes met anderen leveren veelal op dat ze niet bereid zijn zich daarmee bezig te houden. En mensen vinden het toch maar vreemd, tweeverdieners die modaal verdienen maar eigenlijk maar op 1 salaris leven.

  Beantwoorden
 3. Mijn ex-man had geen gat in zijn hand maar gewoon geen handen waardoor ik altijd geld tekort kwam. Hij kwam bv tussen de middag met een nieuwe auto thuis…
  Ik gebruikt de 13e maand én het vakantiegeld om de gaten te dichten…
  Nu werk ik zelf niet meer en huidige man is ZZP-er dus vakantiegeld gaat aan ons voorbij 🙂
  Een van mijn zonen krijgt een Wajonguitkering en hij is wél heel blij met het vakantiegeld (489 euro) omdat het hem de kans geeft om een spaarpotje aan te leggen. Een inkomen van 1100 euro is immers geen vetpot.

  Beantwoorden
 4. Overigens wil ik hier nog wel aan toevoegen dat het allemaal mensen betreft met een modaal of bovenmodaal inkomen die ook daadwerkelijk de luxe hebben te kunnen kiezen hoe ze hun geld uitgeven, niet mensen met een laag inkomen met weinig speling.

  Beantwoorden
 5. Nou nee hoor ik heb altijd minder dan modaal verdient en het vakantiegeld is hier ook altijd gebruikt om te sparen.
  Ik ben mijn ouders ook nog steeds dankbaar dat ze mij hebben leren sparen, in het begin vond ik het ook niet leuk dat ik niet gelijk iets mocht kopen van mijn zakgeld, maar daardoor kan ik wel als ik 55 ben al stoppen met werken.
  Ben ik rijk, ja als je kijkt hoeveel mensen hun vakantiegeld nodig hebben om de gaten te dichten en ik ook vaak hoor dat ze al problemen krijgen als het salaris een paar dagen te laat is, ja dan ben ik rijk.
  Als ik kijk naar mensen die 500 per week hebben voor booschappengeld, ja dan ben ik arm.
  Maar wordt ik blij van zoveel geld uitgeven aan onzin, nee!
  Ik heb op de hypotheek na nooit schulden gehad, en dat maakt mij wel gelukkig, zou er gek van worden als ik mijn spaargeld nodig zou hebben om de gaten te dichten.

  Beantwoorden
 6. Inderdaad! Wij hebben gisteren ons vakantie geld gebruikt om een extra aflossing te doen op de hypotheek (want wij sparen gewoon voor extraatjes en vakantie).

  Beantwoorden
 7. Ik zie mijn vakantiegeld echt als een extraatje, ik heb er recht op maar het is niet zo dat ik er op zit te wachten. Idem voor de eindejaarsuitkering. Ik spaar een flink deel van mijn maandsalaris, en ook het vakantiegeld gaat niet meteen op. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben het echt nodig en omdat ze het moeilijk vinden om zelf te sparen is dit een uitkomst. Net als bijvoorbeeld koopzegels bij de winkel, eerst het boekje vol, dan pas (je eigen) geld ontvangen! Groet Stella

  Beantwoorden
 8. Goed stuk en grotendeels mee eens. Blijkbaar is het geld in het vooruitzicht bij veel mensen al in hun hoofd toegezegd en uitgegeven. Als je zonder dat in de problemen komt, leef je eigenlijk boven je stand.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.