Crowdfunding corona update

We zitten ondertussen in week 10 van onze slimme lockdown. Zo’n vier weken geleden gaf ik al een update wat de effecten zijn op mijn crowdfunding portfolio en de verschillen tussen de platformen voor wat betreft aanpak. Die aanpak is niet veranderd, maar het aantal projecten dat om uitstel heeft gevraagd wel. Wat voor bedrijven komen nou in de problemen? Welke bedrijven vragen uitstel aan? En hoeveel projecten in mijn portfolio hebben nu om uitstel gevraagd?

Mijn crowdfunding portfolio

Allereerst is het goed om een toelichting te geven op mijn portfolio. In de afgelopen jaren heb ik namelijk heel erg gekeken welke projecten naar mijn idee levensvatbaar zijn. Welke projecten zorgen voor rendement en welke niet. Die ervaring heb ik in de eerste paar jaar opgedaan en daar heb ik mijn investeringsstrategie ook op toegepast. Daar schrijf ik onder andere in deze blog over. Kort samengevat zit ik niet in startende bedrijven. Ook bedrijven die een groot deel van hun vrije vermogen nodig hebben om de lening te kunnen betalen of worden ingeschaald in de hogere risico categorieën zit ik niet in. Je kan zeggen dat ik redelijk op safe heb gespeeld. Dit is echter wel belangrijk voor de cijfers van straks. Want hoeveel van deze projecten, die ik als goed heb beoordeeld, komen nu met een crisis wel in de problemen.

De schade in crowdfunding wordt nu zichtbaar

Want ga maar na. De betalingen die plaatsvinden, hebben 2 weken vertraging. Dit omdat de incasso’s gestorneerd kunnen worden. Krijg ik aan het einde van de maand betaald, is dat door het bedrijf al rond de 15e gedaan. Bij het niet betalen krijg je bij bijna alle platformen direct een update. Behalve bij Funding Circle. Die sturen je standaard op de 15e een update. Dat is eigenlijk pas een maand nadat de ondernemer zijn betaling had moeten voldoen. Natuurlijk, het is vervelend dat dit niet extreem up to date is. Maar dit doen ze wel netjes, op tijd en geeft alle partijen de ruimte om eventuele fouten te herstellen. Maar daardoor heb ik nu pas de update van week 6 van de lockdown. Pas nu wordt die schade echt zichtbaar.

Wat voor bedrijven komen in de problemen in coronatijden

En hier zie je pas de omvang van deze crisis. Want natuurlijk, de kappers en schoonheidssalons hebben moeite om de lening af te kunnen betalen. Ze zijn tenslotte gesloten. Maar het zijn veel meer soorten bedrijven. Van adviesbureaus tot fotografen. Van horeca tot de voedselindustrie. Dit lijstje kan nog een stuk langer. Waarom? Het zijn veelal kleinere bedrijven. Die kunnen wel een stootje hebben, maar hebben niet zoveel vet op de botten als grote multinationals. Een stootje is geen probleem, maar corona is een ander verhaal.

Zelfs vastgoed is niet heilig in coronatijden

Vastgoed lijkt altijd een veilige haven. Want ja, die huurder blijft toch wel betalen. Zo heeft Samen in Geld inderdaad nog geen projecten in de problemen. Maar dat gaat allemaal om woningen. Vastgoed is meer dan woningen. Ik heb een ondernemer die bedrijfsruimtes verhuurd. Z’n huurder heeft omzetdaling door de corona en kan de huur niet meer betalen. En daardoor kan de ondernemer zijn lening niet meer betalen. En zo zijn er gigantisch veel sectoren die ik in mijn portefeuille geraakt zie worden. Direct of indirect.

Hoeveel projecten zijn er nu in de problemen door corona

Een maand geleden waren er 28 van de 344 projecten die om uitstel hebben gevraagd. Toen voorspelde ik al dat dit pas het begin was. Dat ik zeker een verdubbeling verwachtte. Nu een maand later zijn daar 27 projecten bijgekomen. De teller staat dus op 55 van de 344 projecten. 15,9% van de actieve projecten hebben dus last van de gevolgen van corona. En voor een deel is dat dus pas de update rond week 6… Ik ben dan ook bang dat het einde nog niet in zicht is.

Van uitstel komt geen afstel

Bedrijven die in de problemen komen, krijgen relatief eenvoudig uitstel. Uitstel om de betaaltermijnen op een later moment nog eens in te halen. Voor nu is dat drie maanden, maar de crisis duurt voort en ik verwacht dan ook dat die drie maanden niet genoeg gaan zijn. Maar nu kom ik met mijn eigen principes in de knoop. Want wanneer schrijf ik die projecten af? Standaard doe ik dat na drie maanden of eerder als het bedrijf in extreme problemen zit. Maar ik denk dat die drie maanden nu niet genoeg gaan zijn. Ga ik dan m’n leningen meteen al afschrijven? Of maak ik voor corona een uitzondering? De reden is tenslotte direct aan te wijzen en de verwachting is dat het ook wel weer beter wordt. Voer tot nadenken. Daar kom ik over een maand nog wel op terug.

1 gedachte over “Crowdfunding corona update”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.