Acer R13 Chromebook review

Jawel, hij is binnen en wel vers bezorgd: Mijn nieuwe Acer R13 Chromebook. Al wat langer (zo sinds de eerste Chromebook in 2011) had ik al vaker het idee om er eentje te kopen. Goedkoop, anders dan Windows en vooral: heel lang te gebruiken en STIL! Nu is het dan eindelijk zover: mijn Chromebook staat voor mij en ik maak er al veel gebruik van. Maar wat is nou die Chromebook, wat is er zo speciaal aan en waarom heb ik voor de Acer R13 gekozen?

Elke andere laptop

Er zijn kort door de bocht drie verschillende laptops. De Macbook: De laptop van Apple. Strak design, functioneert erg goed maar daar hangt helaas ook een Apple prijsje aan.
De Windows laptop. Vrijwel elke laptop die je koopt heeft daar Windows opstaan. Op dit moment is Windows 10 de huidige versie, maar dat verschilt met regelmaat. Hoewel ik zeker tevreden ben over mijn eigen Windows machines, staan ze er wel om bekend dat ze traag worden, snel vol raken en erg gevoelig zijn voor virussen.
En dan de laatste optie: de Chromebook. Van elke 100 pc’s die bij de Media Markt vorige week stonden, waren er zo’n 10 van Apple, 87 met Windows en drie met ChromeOS, oftewel Chromebooks.

Waarom een andere laptop?

Een andere vraag die elke bespaarder aan mijn zou kunnen vragen. Ik heb een hele goede computer, een tablet, wat oude laptops en laptop van het werk.
Eigenlijk vrij simpel: Ik wil mobiel zijn, goed mijn blog kunnen typen en niet altijd mijn werklaptop gebruiken. Mijn vaste pc is heerlijk, maar bind mij wel aan de kamer waar hij instaat. Mijn oude laptops zijn heel erg traag, zwaar en de accu’s zijn defect. Mijn tablet is dan nog een optie om op over te stappen, maar met het 10″ toetsenbord is dat prima om een kort berichtje te typen, maar zeker niet voldoende om elke twee dagen er een blog uit te persen. Ik had dus geen goed alternatief. Ik heb verschillende dingen eerder al geprobeerd: mijn oude laptops leeghalen en opnieuw installeren, mijn tablet met een ander toetsenbord gebruiken, maar steeds kwam het erop neer dat ik een laptop van normaal formaat miste…

Mijn nieuwe Chromebook

Na veel speuren, wikken en wegen heb ik hem dan toch gevonden. De ideale compromis tussen iets betaalbaars, een goed alternatief om mijn blog te kunnen typen, iets wat mijn mobiel maakt en iets waar mijn IT hart sneller van gaat kloppen: mijn nieuwe Chromebook!

Ik ben voor de Acer R13 gegaan, omdat deze multifunctioneel gebruikt kan worden. Als laptop, maar door hem om te klappen ook als tablet. Daarnaast zit er een erg grote accu in en heeft hij een 13″ scherm, waardoor ook het toetsenbord een normaal formaat heeft. Met 1,5 kilo is hij voor een laptop vrij licht, maar voor een tablet vrij zwaar. Ik denk dan ook dat ik hem voornamelijk als laptop zal gebruiken.

Velen zullen zeggen: waarom niet gaan voor een Windows laptop? Een Chromebook heeft erg veel beperkingen. En dat klopt! Je kan niets installeren, bent afhankelijk voor de Google Store en het is dus ook geen volwaardige laptop. Maar dat hoefde van mij ook helemaal niet. Ik accepteer dat de Chromebook alleen maar op internet kan en webapplicaties kan gebruiken. Het is tenslotte ook niet de vervanging van mijn computer waar ik alles mee kan. Ik wil vooral kunnen internetten, mijn blog kunnen schrijven, Netflix kunnen kijken en af en toe een kort stukje typen of lezen.

De verdere eerste ervaring

Installatie was een eitje, hij start in 11,2 seconden en aanmelden duurt nog eens 5 seconden. Ik ben dus binnen no time klaar om wat te doen!
De Chromebook begon met updaten. Iets waarvan je eigenlijk niet zoveel merkte. Er waren nogal wat tussentijdse versies, dus moest hij opnieuw opgestart worden. En binnen een minuut was dat dan ook gebeurd. Hij is zo snel! Heerlijk 🙂
De beperkingen van mijn Chromebook zijn echter ook te merken. Mijn administratie kan ik bijvoorbeeld niet openen. Er zit een wachtwoord op mijn excel en dat ondersteund chromebook (nog) niet. Een ander dingetje zijn de vele macro’s en zelf geschreven scripts die ik heb toegevoegd aan mijn administratie. Die worden gewoon niet ondersteund. Echter een simpele excel sheet openen is geen enkel probleem (zowel met Google spreadsheets als Office online). Het is dus niet dat je het absoluut niet kan gebruiken. Ook Word en Powerpoint documenten worden tot op zekere hoogte gewoon ondersteunt. De basic dingen kan ik dus prima doen!

Verder is het geen Windows machine. Het toetsenbord is anders, dus ik moet wennen aan wat nieuwe sneltoetsen. Die zijn er wel allemaal, alleen de combinatie is wat anders. Wat wel een groot verschil is, is de accuduur. Waar een normale laptop zo’n 3 tot 4 uur meegaat, heeft deze laptop het op de eerste acculading het een gehele dag werken volgehouden. Ik hoef bijna niet na te denken over het opladen, want Chromebooks gaan gewoon heel lang mee. Ook is hij lekker stil, omdat er geen ventilatoren zijn ingebouwd. Hij wordt niet te warm en hoeft dus ook niet gekoeld te worden.

Mijn grootste zorg is ook gelukkig niet uitgekomen. Hier in huize SVMV staat een NAS. Een netwerkopslag die ik vanaf al mijn computers kan benaderen. Daar staan bijvoorbeeld alle foto’s en back-ups op. Iets waar ik erg bang voor was, was dat ik die niet vanaf mijn Chromebook kon benaderen. Gelukkig kan dit gewoon en het werkt nog erg goed ook! Ik kan gewoon mijn foto’s bekijken alsof ze op de laptop staan.

Een aanrader

Wat mij betreft is de Chromebook R13 zeker een aanrader! Hij is licht van gewicht (1,5 kilo), start snel op (zo’n 16 seconden) kan een dag meegaan op een accu, reageert heerlijk snel en is niet gevoelig voor virussen. Zeker voor een student of de simpele computerzaken als internetten, kleine stukjes typen etc. is dit apparaat zeker geschikt. Ik heb gekozen voor een erg dure Chromebook, maar daarmee kan ik hem ook als tablet gebruiken en heeft hij ook een touchscreen. Iets dat andere Chromebooks vaak niet hebben.
Mijn Chromebook kostte €400 en is onder andere hier te koop.

Wil je liever het overzicht van alle Chromebooks? Kijk dan eens hier. Ze zijn er al vanaf €192! Mijn advies is om vooral naar de schermgrootte te kijken. 11″ kan wat klein aanvoelen. Normale laptops zijn tegenwoordig 13″ of 15″.

Toch liever een Windows laptop? Op mijn shortlist stond deze ASUS. Ook een laptop die je direct als tablet kon gebruiken, dezelfde prijscategorie, maar dan met Windows!

Bol.com

Zoals je ziet zijn de linkjes allemaal verwijzend naar Bol.com. Een winkel waar ik zelf ook regelmatig iets bestel. Zit je nou net onder de €20 euro waardoor je €2,50 verzendkosten moet betalen? Kijk dan vooral even op deze blog. Artikelen van een paar cent om net op die €20 te komen, waardoor je geen verzendkosten hoeft te betalen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.