Hoera minimumloon

Ik werd getriggerd deze blog te schrijven na een artikel in het AD. Het minimum loon viert een feestje: het bestaat vandaag precies 50 jaar. Tenminste, volgens het artikel. Niet helemaal correct, maar toch wel een leuke reden om het eens te hebben over het minimumloon.

50 jaar minimumloon

Hoewel het geen feestje is als je slechts het minimumloon verdiend, is het natuurlijk wel het vieren waard dat het 50 jaar bestaat. Weliswaar niet op de dag precies, maar toch. Sinds 27 november 1968 kennen wij in Nederland het minimumloon. Ingevoerd door minister Bauke Roolvink bedroeg het minimumloon voor werknemers van 24 jaar of ouder 100 gulden per week. Veel te weinig vond men toen al, maar in ieder geval was de werknemer beschermd tegen uitbuiting.

Minimumloon door de jaren heen

Het minimumloon is door de jaren heen best wel gewijzigd. Zo heeft het na de invoering nog zes jaar geduurd voordat jongeren tot 24 jaar ook recht hadden op een minimumloon. Twee maal per jaar wordt het minimumloon bijgesteld. Dat is in die 50 jaar gestegen van 100 gulden per week (omgerekend €278 per maand) tot 1.615,80 euro op dit moment per maand. Daarnaast krijgen jongeren sinds juli 2017 vanaf hun 22e al een volledig minimumloon. Daarvoor was dit pas vanaf je 23e.

Minimumloon op dit moment

Zoals daarnet al aangegeven, ontvang je op dit moment vanaf je 22e bij een fulltime baan bruto €1.615,80 aan minimumloon per maand. Tenminste, als je er ook daadwerkelijk werkt. Loop je stage of is het een werkervaringsplek, dan is jouw werkgever niet verplicht jou dit minimumloon ook daadwerkelijk te betalen. En zelfs een stagevergoeding is niet verplicht. Heel zuur als je als jongere niet aan een baan kan komen ‘omdat je niet genoeg ervaring hebt’. Vele net afgestudeerde jongeren gaan daarom werkervaring opdoen met zulke werkervaringsplekken. Daarmee verdienen ze (bijna) niets, heeft het bedrijf goedkope arbeiders en kunnen andere werkzoekenden ook geen werk vinden. Werkgevers kunnen tenslotte aan goedkopere arbeidskrachten komen.

Hoeveel mensen krijgen het minimumloon?

In 2017 werden zo’n half miljoen banen vergoed met het minimumloon. Zo’n 6% van alle banen. Voornamelijk jongeren onder de 25 ontvangen het minimumloon. Zo’n 20% van hen krijgt het minimumloon betaald. Daarnaast krijgen de groepen werknemers met een flexcontract en mensen in de horeca het vaakst het minimumloon.

Minimumloon in andere landen

Hoewel die €1.615 heel weinig lijkt (en eigenlijk ook is) doen we het in Nederland trouwens nog helemaal niet zo slecht. Op dit moment hebben 22 van de 28 EU landen een minimumloon. In onder andere Scandinavië wordt het minimumloon niet door de overheid, maar regionaal of door CAO’s en het bedrijfsleven bepaald. Onze Oosterburen kennen het minimumloon pas sinds 2015 en vergeleken met de rest van Europa doen we het echt niet slecht. Op de onderstaande afbeelding (klik voor de grote versie) zie je dat Nederland het op twee na hoogste minimumloon heeft in de EU. Alleen Luxemburg en Ierland kennen een hoger minimumloon. In de andere 19 landen krijg je minder dan bij ons.


Bron: Google Public Data

Hoera, minimumloon?

Hoewel het dus echt geen vetpot is, is het toch maar goed dat wij het minimumloon kennen. In het artikel in het AD wordt de vraag gesteld of het wel genoeg is. Zeker als je een gezin hebt, is het alles behalve een vetpot. Toch is het maar goed dat we beschermt worden tegen te lage lonen. Het ‘voor jou 10 anderen principe’ is hiermee in ieder geval een stukje van de baan. Vooral voor de kwetsbare groepen in Nederland heel waardevol!

2 gedachten over “Hoera minimumloon”

  1. Er is nog een branche waar het minimumloon wordt betaald, zelfs aan mensen met jarenlange ervaringen en management-functies: de DHZ-branche (bouwmarkten).

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.