Zorgen om mijn crowdfund portfolio

Zo’n zeven jaar geleden maakte ik mij zorgen om de rentes die ik kreeg over mijn spaargeld. De rente daalde steeds en ging richting de 2,5%. Nu zou ik ervoor in m’n handen wrijven, maargoed, zo was dat toen. Maar nu, zo’n zeven jaar later heb ik een flinke crowdfunding portefeuille waar ik zo mijn zorgen over heb. Gaat alles nog wel goed? Moeten er dingen anders? En hou hou ik mijn rendement op peil?
Een update over mij investeringsactiviteiten.

Meerdere problemen in één

Ik zal echt niet zomaar gaan klagen. Want ja, als je investeert in crowdfunding, weet je dat je ook afhankelijk bent van de markt. Er is marktwerking en soms is dat in jouw voordeel en soms in jouw nadeel. Maar nu zijn er meerdere oorzaken waarom ik mij wat zorgen maak. Want het lijkt er namelijk op, op meerdere fronten mis te gaan.

Probleemprojecten in crowdfunding

Lang, heel lang geleden, heb ik een analyze gemaakt over mijn op dat moment uitstaande projecten. Er raakten nogal wat projecten in default, dus moest er actie ondernomen worden. Want een probleemproject drukt behoorlijk zwaar op de rendementen die je maakt. Als gevolg daarvan ben ik veel beter gaan spreiden, minder risicovol gaan investeren en ben ook via andere platformen gaan investeren. En dat pakte goed uit. Gemiddeld kom ik nu jaarlijks op zo’n 5% netto rendement uit. Nog niet zo hoog als ik het zelf zou willen, maar het is al vele malen beter dan verlies lijden.
Echter merk ik nu dat er weer een aantal projecten wat slechter beginnen te betalen. Zelfs binnen mijn minder risicovolle portefeuille baart mij dat zorgen. Zijn platforms te snel gegroeid en is het daardoor mis gegaan? Is het gewoon even een dipje en gaat het vanzelf wel weer over? Geen idee. Wellicht binnenkort nog maar eens kijken naar wat analyses.

Herinvesteren in crowdfunding is lastig

Maandelijks krijg ik een deel rente en een deel aflossing betaald. Dat vind ik ook één van de voordelen van crowdfunding: het genereert cashflow. Want waar je normaal investeringen kan liquideren door iets te verkopen, moet ik gewoon geduld hebben. Maandelijks wordt er een deel terugbetaald. Zelf vind ik het fijn om dat weer te herinvesteren zolang ik het geld niet nodig heb. Maar dat wordt steeds lastiger. Ondertussen zoek ik naar zo’n 10 geschikte projecten per maand om mijn ontvangen gelden weer te herinvesteren. Nu merk ik dat bedrijven ergens anders hun investeerders zoeken. Waar precies weet ik niet, maar via de grote platformen is het aanbod van (goede) nieuwe projecten erg karig.

De crowdfunding rentes dalen

Mijn doel is om zo’n 6% netto rendement te halen. En dat rendement heb ik eigenlijk maar één keer echt kunnen halen. Zeker door een aantal afschrijvingen is het erg lastig om steeds weer zo’n hoog rendement te halen. Maar er is meer. Ik denk namelijk dat de rentes overal dalen. Tegenwoordig is jouw nieuw af te sluiten hypotheekrente lachwekkend laag en kunnen banken en bedrijven geld lenen tegen een prikkie. En dat heeft dan weer effect op mijn rendementen. Want hoewel er op sommige platformen zeker geschikte projecten voorkomen, vind ik de geboden rente te laag. Vastgoedleningen die tegen 4,3% gaan… Ik weet dat vastgoedleningen minder rendement opleveren, omdat ze minder risicovol zijn. Maar dan valt 4,3% toch wel behoorlijk tegen. Ondertussen zitten die projecten wel zo vol, dus hoeft men ook niet meer te bieden. Ja, dan wordt het lastig voor mij.

Blijven crowdfunden of zoeken naar alternatieven?

Natuurlijk heb ik ondertussen al een alternatief voor crowdfunding. Namelijk het beleggen in ETF’s op de beurs. En hoewel mij dat prima bevalt, ben ik nog niet van mening dat ik alles in één keer over wil zetten naar de beurs. Want sommige aspecten binnen crowdfunding vind ik heel aantrekkelijk. Nadelen zijn natuurlijk de bovengenoemde drie punten, een uitgebreidere administratie en het feit dat je afhankelijk bent van de platformen en hun bedrijfsvoering. Zo vind ik het momenteel lastig dat men ‘verbeteringen’ doet, terwijl ik er alleen maar meer last van heb. Echter vind ik het aan de andere kant heel fijn om cashflow te hebben. Dat ik niet direct mijn aandelen hoef te verkopen als ik een keer wat geld nodig heb. Ook het idee dat je MKB-ers kan steunen spreekt mij erg aan. Het feit dat ze überhaupt al moeten opboksen tegen de multinationals is al lastig genoeg. Laat ze dan in ieder geval een steuntje in de rug krijgen.

Ik blijf combineren

Voorlopig blijf ik de combinatie aanhouden. Ik heb slechts wat zorgen. Wellicht blijkt over twee maanden dat ze volledig onterecht waren. Mijn investeringen op de beurs wil ik wel gaan vergroten ten opzichte van crowdfunding. Die verdeling is op dit moment zo’n 85/15. Dat zou ik graag eerst eens naar de 50/50 krijgen, voordat ik verder ga beslissen hoe mijn toekomstige investeringen zullen zijn.

Hoe ga jij om met twijfels over jouw investeringsportefeuille?

13 gedachten over “Zorgen om mijn crowdfund portfolio”

 1. Accepteer dat jouw gemiddelde rendement daalt. Vasthouden aan een bepaald percentage, betekent dat je méér risicovolle projecten zou moeten nemen. De door jou genoemde projecten met 4,3% bieden een 1e hypotheekrecht op een courant woonhuis/appartement, nog beneden de WOZ waarde. Beter zul je niet krijgen. Soms moet je accepteren dat beter niet mogelijk is.

  Beantwoorden
 2. Crowdfunding bekijk ik sowieso met wat wantrouwen. Het is pas in opkomst sinds de spaarrentes sterk zijn gaan dalen en mensen op zoek zijn naar meer rendement. Ieder project wordt uiteindelijk gevuld, wat lijkt alsof investeerders het risico niet meer zien. Zodra we in een neergaande economische cyclus komen, is de kans groot dat er meer projecten niet levensvatbaar blijken, wat zal leiden tot meer defaults. De toekomst zal het leren…

  Beantwoorden
 3. Op dit moment experimenteer ik wat met crowd funding. En ik merk dat er de laatste tijd minder leningen beschikbaar komen die aan mijn criteria voldoen. Maar zoals je zelf al aangeeft daalt de marktrente voor alle partijen en dat blijft niet zonder gevolgen.
  Zelf beleg ik volledig in indexfondsen. En op de beurs staan de rendementen ook onder druk.

  Beantwoorden
 4. Ik heb altijd twijfels gehad bij crowdlending, onder andere om de redenen die je hier noemt. Daarnaast is je geld voor een lange tijd opgesloten, en is de genoemde rente het maximale dat je kunt krijgen met enkel neerwaats potentieel.

  De cashflow die je noemt is een sigaar uit eigen doos. Je ETF levert direct niet zoveel cashflow op (ong 2% per jaar aan dividend) maar je kunt wel 100% meteen liquideren met 1 druk op de knop. Dat is iets dat met crowdlending niet kan (bij de meeste platformen).

  Jouw crowdlendingportefeuille is vele malen groter dan die van mij. Voorlopig ben ik niet van plan mijn portefeuille uit te breiden…

  Beantwoorden
 5. Tja als de rente op spaarrekeningen 0,02% zijn en 5 jaar vast voor 0,95% en hypotheken al voor 1,8% dan is een rendement van 4% toch best goed!
  Wij hebben sparen, beleggen en crowdfunding alles ongeveer 33%
  Sinds kort ook begonnen bij Sameningeld, heb je daar ook ervaring mee?

  Beantwoorden
 6. Wat je zou kunnen doen is crowdlending in de Baltische Staten. Ik ben daar al 3 jaar mee bezig en 10% is daar tot nu toe met gemak haalbaar. Al dalen daar ook de rentes. Kijk bijvoorbeeld eens bij Mintos.com , dat is het grootste platform voor crowdlending in europa. Je kunt er vanuit NL gemakkelijk investeren.

  Beantwoorden
 7. Pas op voor de onzekere toekomst. Als de nieuwe vermogensbelasting er doorkomt in 2022, wordt je afgerekend tegen 5.33% rendement. Projecten lopen meestal een jaar of vijf, dus nu investeren is er later op afgerekend worden. Je mag blij zijn als je de 4% netto voor belastingen haalt.

  Beantwoorden
 8. 6% rendement is natuurlijk wel een aardig rendement op alleen crowdfunding. Ik heb geen doel met het rendement, zolang ik maar meer rendement maak dan de bank. Ik ben nu zelf bezig om mijn Crowdfund portfolio aan te passen, naar korte looptijden max 1,5 jaar en met maandelijkse aflossing. Juist vanwege het hoge risico en het feit dat we op de top van de hoogconjuctuur zitten. Dus m.i. een grote kans dat projecten over 2-3 jaar niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

  Beantwoorden
 9. Eens met Fire The Boss. Je noemt als voordeel “Dat ik niet direct mijn aandelen hoef te verkopen als ik een keer wat geld nodig heb” terwijl een van de grootste nadelen van crowdfunding juist is dat je niet kunt liquideren.

  Beantwoorden
 10. Ik vraag me af wat je bedoelt met marktwerking in relatie tot crowdfunding? Bedoel je hier mee een teruglopende economie? Bedoel je het aanbod van crowdfunding projecten. Ik lees in jouw verhaal niets over wat volgens mij dé cruciale factor is; de kwaliteit van de onderneming die je een lening verstrekt. Bestaat de onderneming al langer? Is het een starter? Welke achtergrond/ervaring heeft de ondernemer? Hoe solide is het bedrijfsplan? Voor zover die informatie al verstrekt wordt door het platform. En heb jij de bedrijfseconomische kennis om dat te beoordelen?
  Als je investeert in ETF’s op de beurs dan beleg je in een mandje van gerenommeerde bedrijven, niet de eerste beste starter met een plannetje. De beurs kan dalen, maar zal ook altijd wel weer stijgen. En ook bij lagere koersen ontvang je nog steeds dividend. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel rente (dus geen aflossing) op crowdfund projecten je moet ontvangen om het verlies van één hoofdsom/project goed te maken?

  Beantwoorden
 11. ETF’s en Crowdfunding vergelijken is als appels en peren vergelijken. Het is absoluut zinvol om in beide assets te beleggen, het is geen kwestie van het één of het ander. Met CF valt m.i. een netto rendement van 4% te verdienen mits je je gezonde verstand gebruikt bij het investeren en voldoende spreidt. Met ETF’s kun je ook aan vermogensgroei werken, niets mis mee, maar het vraagt wel sterkere zenuwen want de beurs fluctueert sterk. Je bent eerder blij als je in CF zit, als er vliegtuigen een WTC binnenvliegen om maar eens een voorbeeld te noemen.

  Beantwoorden
 12. Ben je alleen bezig met Crowdlending binnen Nederland? Of heb je ook al over de grenzen heen gekeken. Mintos is er dan 1 van. Maar daar is bijna iedereen aan het instappen.
  Ik ben begonnen bij andere partijen. Crowdestate, Envestio, estateguru… Hierin zijn de Percentages hoger en je kan er ook op Buyback garanties inzetten. Hierdoor ben je nooit je inzet kwijt maar max je rente.

  Beantwoorden
 13. Ik ben zelf ook actief bezig met crowdfunding, maar ik heb (nog) niet dezelfde zorgen. Volgens mij zit ik bij andere platforms en ik hoef niet 10 projecten per maand te hebben, 1 of 2 goede om mijn uitbetaalde aflossing en rente te herinvesteren is genoeg voor mij. Rendement is nu rond de 6%
  Ik overweeg wel om ook een deel in ETF’s te investeren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.