WordPress sneller maken

Zoals ik begin dit jaar al aangaf, is één van mijn doelen om StoppenVoorMijnVijftigste sneller te maken. Dat was wel echt nodig hoor, want hij was niet meer vooruit te branden. Laadtijden van bijna een halve minuut of zelfs geen connectie kunnen maken is niet heel goed als het om een website gaat. Ik ben er zeker nog niet, maar vandaag deel ik graag wat stappen die ik al heb gezet. Ik hoop dat het jou in ieder geval wel als is opgevallen dat SVMV een stuk sneller is geworden. Het is namelijk helemaal niet nodig om direct naar een duurder hostingpakket over te stappen!

Niet bereikbaar

Het dieptepunt was toch wel twee weken geleden. Mijn site was simpelweg niet te bereiken. Je kreeg een time-out error en je moest het zelf maar uit gaan zoeken. Tijd om eens een flinke schoonmaak te gaan houden op mijn blog. Want hoewel ik een IT achtergrond heb, is WordPress voor mij nog erg nieuw. Daarnaast kan ik ook wel een duurder hostingpakket nemen, maar meer geld betalen zou toch niet de eerste oplossing moeten zijn voor dit probleem…

Zelf timen is onbetrouwbaar

Allereerst: als je jouw website snelheid wilt testen, laat dat dan door een andere website doen. Als je het namelijk via jouw eigen browser doet, laad jou computer vaak een deel uit het geheugen, omdat de site al eerder is geladen. Helemaal niet zo betrouwbaar dus. Sites als PingdomTools, GTmetrix en PageSpeed Insights van Google zijn de tools die ik gebruikt heb. Zij laden jouw website, maar kijken vervolgens ook nog eens welke onderdelen er lang of kort over doen om te laden. Heel erg handig om op die manier jouw site eens te ontleden.

Error!!

Toen ik naar mijn WordPress installatie en hosting ging kijken, viel één ding direct op. Ik zat tegen mijn hosting limiet aan. Mijn blog draait bij een hostingprovider. Dat heeft als voordeel dat ik alle vrijheid heb om zaken in te richten, maar geeft ook direct weer het nadeel dat ik zelf het onderhoud moet doen. Toen ik naar mijn grafiekjes ging kijken, bleek dat de serverbelasting erg hoog was. Veel te hoog zelfs. Per dag ging ik zo’n 100 keer over de limiet en werd er een error gegenereerd. Help! Waar moet ik nou beginnen…

Van honderden errors naar enkele errors met een simpele klik

Wat bleek het grootste probleem te zijn: ik zat nog op een oude versie van PHP. PHP is een taal waarin een deel van de WordPress code is geschreven. De server waarop ik host draaide nog op versie 5.6, terwijl we ondertussen al versie 7.2 kunnen gebruiken. Met een simpele switch kon ik al heel veel errors en een grote belasting weghalen.

Andere trucs die jouw website sneller maken

Natuurlijk kan het niet zo eenvoudig zijn als een enkele switch omzetten. Ik heb veel meer dan dat gedaan om mijn WordPress sneller te maken. Zo heb ik caching ingeschakeld met de plugin “WP Super Cache”. Een website wordt elke keer dat iemand hem bezoekt, volledig bij elkaar berekend, voordat hij naar de bezoeker verstuurd wordt. Heb je 1 bezoeker per uur, dan is dat niet zo erg. Heb je er honderden per uur, dan krijgt jouw server het wel heel zwaar. Door caching in te schakelen, maakt de server één keer de hele berekening en bewaard deze voor een bepaalde tijd. Daardoor kan hij met één keer rekenen meerdere bezoekers dienen. Dat scheelt heel veel belasting. Een andere functie die ik heb ingesteld is Gzip compressie. Daardoor worden meerdere pakketjes bij elkaar naar jou verstuurd, in plaats van allemaal los. Het klinkt overbodig, maar het maakt een site veel sneller.

Gooi de rommel eruit!

Naast dat je allemaal trucjes kan toepassen om het systeem sneller te maken, is het ook belangrijk om eens flink op te ruimen. In de twee jaar dat SVMV nu bestaat, heb ik de nodige plugins en toevoegingen geïnstalleerd. En elke toevoeging is als extra bagage in de rugtas: Het wordt steeds zwaarder. Zo kan het ondertussen zijn opgevallen dat ik heel veel like en deelbuttons weg heb gehaald. Natuurlijk wil ik nog steeds dat jij mijn berichten leuk vindt en deelt, maar alleen al op de voorpagina kon je elk bericht op vijf verschillende manieren delen. Dat zijn 35 links die gegenereerd moeten worden. En dat voor elke bezoeker opnieuw.
Ook oude plugins die niet meer getest of geüpdate zijn voor de huidige versie van WordPress moet je heel kritisch naar kijken. Het kan namelijk zijn dat daar foutjes in zitten waardoor jouw site steeds trager gaat werken.

Samenvatting

Alles dus even op een rijtje:

 • Test jouw website op snelheid. Laat er een score aan geven door de verschillende tools en bekijk de aanbevelingen die gedaan worden.
 • Host jij zelf jouw website? Log dan eens in op de omgeving van jouw hostingpakket (bijvoorbeeld cPanel). Daar kan je heel veel instellingen doen en daar zijn ook heel veel statistieken beschikbaar (bijvoorbeeld onder “CPU and Concurrent Connection Usage”). Hier kan je ook GZip compressie inschakelen (onder “Optimize Website”).
 • Kijk eens naar wat voor plugins er allemaal draaien binnen jouw WordPress. Hoe meer dat er zijn, hoe trager jouw site is. Probeer het aantal plugins te minimaliseren.
 • Schakel caching in. Ikzelf gebruik WP super cache, maar er zijn ook nog andere opties om deze techniek toe te passen.

Toch voor een andere hosting gaan?

Natuurlijk kan het ook echt zijn dat jouw hosting niet goed genoeg meer is om aan jouw eisen te voldoen. Dan wordt het tijd om jouw pakket dan toch uit te breiden of zelfs van hosting te switchen. Ik ben zelf erg blij met mijn hosting bij Neostrada. Een betrouwbare partij die ook nog eens erg snel reageert op vragen die ik ze stel. Wat mij betreft zeker een aanrader.

Heb jij nog andere tips?

Mocht ik nog tips vergeten zijn of heb jij nog een wijziging aangebracht, waardoor jouw site veel sneller is? Laat het dan vooral in de comments hieronder weten. Ik heb in ieder geval al flinke sprongen gemaakt en mijn site wordt steeds beter beoordeeld op de snelheid. Maar zelfs na die sprongen zal ik blijven finetunen. Want hoe sneller een site, hoe prettiger het is om hem te bezoeken.

4 gedachten over “WordPress sneller maken”

 1. Ik heb een vergelijkbaar probleem. De site loopt nog niet vast, maar is soms traag zeker bij een eerste bezoek. Ik zie via de Google snelheidstool dat onze sites ongeveer even snel laden nu. Ik verwacht wel dat dat nog wat sneller moet kunnen.

  Ik zit met een schuin oog te kijken naar een ander thema, dat wat meer lichtgewicht is dan het thema dat ik nu gebruik. Maar eigenlijk wil ik niet over… Wordt vervolgd!

  Beantwoorden
 2. Hebje zelf PHP7.2 geinstalleerd of stond die er al?
  En verder geen andere errors gehad?
  Zit zelf een beetje tegen die switch aan te hikken….

  Beantwoorden
  • Ja, dat heb ik zelf gedaan. Ondertussen is mijn hosting ook actief bezig om versie 5.6 uit te faseren, omdat er geen ondersteuning meer is voor die versie. Ik snap dat je er tegenaan zit te hikken, maar ik zou het toch zelf doen, zodat je ook direct kan testen of er geen errors ontstaan. Succes ermee!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.