Nur Bargeld

Afgelopen weekend ben ik met een grote groep collega’s gaan skiën. Heerlijk in de Oostenrijkse Alpen van de pistes af. Hoewel ik alles behalve goed ben op de latten, kom ik ondertussen toch heelhuids een piste af. En wat hoort er (natuurlijk) nog meer bij een ski-vakantie? Juist: Lunchen op de berg en après skiën in het dal. En daar hangt een groot nadeel aan. Overal hangen bordjes “Nur Bargeld”, “Only Cash”. Je kan er alleen met contanten betalen. Waarom nou?

Cash voorkomt controle

Eén van de eerste dingen die in mij opkomt is het ontwijken van belastingen. Doordat alles cash is, kan het voorkomen dat niet alles één-op-één klopt aan het einde van de avond. Pin je alles, dan klopt de omzet aan het einde van de avond precies. Hoewel ik het natuurlijk niet mag denken, vermoed ik toch dat hier het één en ander aan omzet buiten de boeken wordt gehouden, waardoor de winsten van de uitbater uiteindelijk hoger zullen zijn. De belastingdienst hoeft tenslotte niet alles te weten.

Pinnen kost geld

Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom al die hutten op de berg geen pinbetalingen accepteren. Denk bijvoorbeeld maar aan de kosten van een pintransactie. Daar denk je als consument niet zo over na, maar voor een ondernemer kost elke betaling geld. Of het nu cash of met pin is, het kost geld. Een cashbetaling levert geld op, maar het wisselgeld moet bijvoorbeeld weer gekocht worden. Ook het storten bij de bank kost vaak geld. Het schijnt in Oostenrijk wel goedkoper te zijn dan al die pintransacties. Naast dat de terminal gekocht of gehuurd moet worden, wordt er ook over elke transactie geld betaald. Het schijnt dat een uitbater meer overhoudt aan een contante betaling zonder fooi dan een pinbetaling met.

De terminal heeft geen bereik

Een laatste reden die ik in de bergen dan nog het beste kan snappen. Vaak zijn pin terminals draadloos. Dat gaat over een GPRS verbinding, waardoor je lekker makkelijk over het terras kan lopen en iedereen aan het tafeltje kan pinnen. Maar is het jou wel eens opgevallen dat je in de bergen niet altijd een goed bereik hebt. Nou mij in ieder geval wel. En als mijn telefoon daar last van heeft, dan kan ik mij indenken dat ook dit pin terminals het wel eens niet willen doen. En niets is zo vervelend als een pinapparaat wat het niet doet. Het duurt alleen maar langer. En ook in Oostenrijk geldt: tijd is geld. Een contante betaling is in tijd vaak betrouwbaarder. Dan kan je toch beter alleen cash accepteren dan elke keer de klant uit moet leggen dat de terminal ALWEER geen verbinding heeft.

Lekker nostalgisch

Dus ja, met bovenstaande redenen zie ik het voorlopig nog niet gebeuren dat je overal op de piste met je pinpas kan betalen. Maargoed, het heeft ook wel wat. Met dik €100 de piste op om vervolgens af te moeten rekenen met iemand die een hele dikke portemonnee bij zich draagt. Ongeveer net zo dik als een normale pin terminal. Natuurlijk van leer en volledig overeenkomstig met de outfit die ze daar dragen. Ja, hoewel het heel irritant is en ik echt niet moet vergeten om cash mee te nemen, hoort het stiekem ook wel bij de hele wintersport beleving.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.