En? Hoe ziet jouw salaris er in 2019 uit?

Hoera! Het is ondertussen weer de 25e, dus dat betekend voor velen van ons: salarisuitbetaling. Altijd weer een fijn idee dat we het einde van de maand hebben gehaald, zonder geld tekort te hebben. Ook ik kreeg een aantal dagen geleden mijn salarisstrook op de mail binnen. En tot mijn blijde verbazing kreeg ik netto opeens een stuk mee. Hoe zit dat nou precies? Lees vooral even verder zodat ook jij weet dat je je (helaas) niet direct rijk moet rekenen.

1 januari

1 januari is eigenlijk altijd wel het moment dat nieuwe wet en regelgeving ingaat. En zo ook op 1 januari 2019. En een aantal van die regels hebben te maken met jouw nettoloon. Zo zijn er een aantal zaken die ervoor zorgen dat je meer belasting moet betalen, maar ook een aantal onderdelen waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In totaal zijn er ruim 60 belastingmaatregelen en bedrijven die gewijzigd zijn. Op welke punten gaan we nou meer of minder betalen?

Jouw nettoloon

Allereerst zoals ik in de inleiding al begon: jouw nettoloon zal anders zijn dan in 2018. Dat komt door verschillende maatregelen. Zo wil de overheid het belastingstelsel van 4 schijven terugbrengen naar 2 schijven. Daarvoor is nu een eerste stap gezet. De tweede en derde schijf zijn verlaagd van 40,85% naar 38,1% belasting. Dat is dus iets wat je direct terugziet in jouw salaris. Ook de algemene heffingskorting en arbeidskorting worden verhoogd (je gaat dus minder belasting betalen). Daarvoor geldt wel dat je hier minder profijt van hebt als je meer verdient. Hoe hoger jouw salaris, hoe minder korting je krijgt op de betalen belastingen. Vanaf een inkomen boven de €68.507 heb je helemaal geen profijt meer van die verhogingen.

Ouderenkorting

Hoewel ik nog lang niet in de categorie val, is ook voor de ouderen een verhoogde ouderenkorting. Vooral met een inkomen tussen de €36.000 en 47.000 op jaarbasis profiteer je daarvan.

Boodschappen worden duurder

Tja, al die kortingen moeten wel ergens van betaald worden. Dat wordt onder andere gedaan door de BTW te verhogen. Het lage tarief is verhoogd van 6% naar 9%. Daardoor worden de boodschappen voor iedereen een stukje duurder.

De vervuiler betaald

Daar is iedereen het toch wel mee eens? De vervuiler moet meer betalen. Helaas wordt daarmee ook de belasting op aardgas verhoogd. Aangezien er in 2017 nog ruim 7 miljoen huishoudens aardgas gebruikten, is dat een kostenpost voor vrijwel heel Nederland. Hoewel het de bedoeling is dat er dagelijks zo’n 1000 huishoudens van het aardgas afgehaald worden, moeten de nodige huishoudens dus wel degelijk extra gaan betalen. De belasting op elektriciteit zal wel omlaag gaan. Maar heb je dus een gasaansluiting, dan kan je er vanuit gaan dat de energierekening komend jaar duurder zal zijn.

Stoppen met roken wordt extra gestimuleerd

Ook de groep rokers in Nederland krijgt een extra steuntje in de rug op weg naar het stoppen met roken. Roken wordt namelijk weer duurder gemaakt. Een pakje sigaretten zal zo’n 6 cent duurder zijn. Shag wordt ongeveer 11 cent duurder per pakje. Zoek je dus nog een motivatie om te stoppen met roken? Sinds 1 januari levert het je dus tenminste 6 cent meer op per niet gerookt pakje 😉

Reken je dus nog niet rijk!

Ik was blij verrast dat ik onderaan de salarisstrook bijna €60 extra overhield. Maar wees niet te enthousiast! De maandelijkse lasten worden simpelweg ook hoger. Zo zullen de boodschappen een paar procent duurder uitvallen en ook de energierekening gaat omhoog. Zeker degenen die wat meer verdienen zullen effectief niet zo heel veel merken dat het nettoloon hoger is geworden. Want waar de overheid aan de ene kant korting geeft, zal er aan de andere kant ook zeker ingeleverd moeten worden. En daarbij zullen vooral de mensen die wat meer verdienen extra in moeten leveren.

Hoe ziet jouw nettoloon er deze maand uit?

5 gedachten over “En? Hoe ziet jouw salaris er in 2019 uit?”

 1. Exactnetto weet ik pas na de aangifte volgend jaar. Ben zzper. Nog geen idee qat er binnen gaat komen dit jaar. Tarief wel verhoogd. Iets meer dan normaal. We zullen zien hoe t dit jaar gaat. Veel verandering qua klanten…

  Beantwoorden
 2. Het netto inkomen van mijn man en mij is behoorlijk gestegen. Maar in de, door mijn man, gemaakte begroting van 2019 kun je zien dat we er uiteindelijk zestig euro netto per maand op achteruit gaan. Dit vanwege de gestegen prijzen van oa de ziektekostenverzekering, de energierekening, de gestegen supermarkprijzen, de gestegen gemeentebelasting etc.Voor ons was het de eerste keer dat we er sinds onze pensionering op vooruit gingen. Maar het is een koekje van eigen deeg!

  Beantwoorden
 3. Gisteren mijn salarisstrook gekregen en ik krijg er jawel, € 4,95 bij. Hoezo elke Nederlander gaat er op vooruit? Ik werk parttime (21 uur per week in de gezondheidssector). De extra kosten van de BTW verhoging, energierekening etc. zijn veel hoger dan wat ik erbij krijg.

  Beantwoorden
 4. Ik kreeg €353 meer netto salaris deze maand ten opzichte van €723 meer bruto salaris. Als ik het goed bereken, dan leveren de nieuwe belastingregels me €12 per maand extra op, kassa!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.