Adventskalenders

Het is advent. De vier weken (of eigenlijk de vier zondagen) voor Kerst waarin we uitkijken naar Kerst zelf. In de kerk wordt er elke week een extra kaarsje aangestoken, maar op vele andere manieren wordt advent ook op andere plaatsen gevierd. Thuis met een adventskalender of in de commercie, met elke dag een andere aanbieding. Hoewel het vandaag al derde advent is, toch nog even een overzicht van de vele kalenders waar je aan mee kan doen.

Advent, is kijken naar wat komt

Ik zit meteen bij het denken aan advent al met dat kinderliedje in m’n hoofd. Een liedje dat veel op school en in de kerk werd gezongen. En dat is meteen ook de eerste advent waar je aan mee kan doen. De kerkelijke advent. Geen probleem als je er al twee gemist hebt, iedereen is (natuurlijk) welkom om aan te sluiten.

De chocolaadjeskalender

Ik kreeg er altijd eentje als kind voor sinterklaas. Elke dag een nieuw vakje met elke dag een nieuw chocolaatje erachter. Gister in de supermarkt zag ik ze nog steeds liggen met 50% korting, dus mocht je willen, je kan nog steeds gaan voor elke dag een chocolaatje. Zeker voor de kinderen iets leuks.

Een serie van cadeautjes

Misschien wat laat om daar nu nog mee te komen, maar zeker een leuk idee voor volgend jaar. Voor de kinderen, je geliefde of andere personen: een serie van 24 cadeautjes. Dat kan een slinger zijn met elke dag een klein pakje, of een hele grote stapel met gigantische cadeau’s. Je kan het zo duur of goedkoop maken als je zelf wil, maar je hebt er wel ruim 3 weken plezier van. En als je nu alvast begint te sparen, hoef je eigenlijk maar 2 cadeautjes per maand te verzinnen.

Advent in de commercie

Ik begon er in deze blog mee. Advent is ooit ontstaan in de Christelijke traditie om uit te kijken naar de geboorte van Jezus. Maar dat is bijna iedereen al vergeten. Advent is vooral een tijd van cadeautjes en aanbiedingen. En zo weet ook de commercie zich een maand lang aan jou te binden. Want elke dag mag je een deurtje openen. Vergeet je een dag, blijft het deurtje dicht en heb je je kans verspeelt. Elke dag moet je dus even langs. Een zoektocht naar “adventskalender” levert al hits op bij verschillende webwinkels, fastfoodrestaurants, parfumeries en supermarkten. Vaak gaat het om een korting op een bepaald product. Je hebt er dus eigenlijk helemaal niks aan, totdat je echt iets gaat kopen.

De airmiles adventskalender

Ik had hier eigenlijk een hele blog over mijn frustratie willen schrijven, maar daar heb je niet zo heel veel aan. Maar toch wil ik graag mijn frustratie van de adventskalender van de airmiles met je delen. Misschien doe je er ook wel aan mee. Elke dag braaf een hokje open maken. En elke dag weer teleurgesteld worden. Want vrijwel elke dag heb ik het puzzeltje goed, weet ik het goede antwoord, heb ik drie keer hetzelfde plaatje of voldoe ik gewoon aan de eisen. Maar dit is een driestaps kalender. Normaal gaat het altijd in twee stappen. 1. Zorg dat je het deurtje opent, 2. maak gebruik van de korting,. Bij Airmiles is er een derde stap: 1. Maak het deurtje open, 2. voltooi het spelletje binnen de deadline 3. Wie weet ben jij de gelukkig prijswinnaar. Want als je eenmaal het spelletje voltooid hebt, ding je mee naar de prijs. Het is een grote loterij. Je kan alleen meedoen als je het spelletje succesvol weet af te ronden. En die zijn helemaal niet zo moeilijk. Maar ondertussen spelen er wel vele mensen mee, ben ik al 15 dagen naar de airmiles site gegaan en heb ik er letterlijk niks aan gehad.
Nou, wees dan nu maar blij dat ik het bij één alinea aan frustratie heb gehouden en hier geen hele blog over heb geschreven 😉

Laat je niet gekmaken door de commercie

Natuurlijk is de adventsperiode een erg fijne periode. Uitkijken naar wat komen gaat. Elke dag kijken wat er achter het hokje zit. Maar weet ook dat heel veel bedrijven ook hier weer veel geld aan proberen te verdienen. Die jou over proberen te halen om op stel en sprong iets aan te schaffen (want de aanbieding is alleen vandaag). Advent is een hele leuke periode. Maar hou het dan ook vooral leuk voor jezelf en je portemonnee.

3 gedachten over “Adventskalenders”

  1. De adventsperiode is 24 dagen. Welk product heeft ook altijd 24 in zich? Juist, het aantal flessen in een krat bier! Ik heb dan ook een bier-adventskalender. Inderdaad weinig te maken met de geboorte van Jezus, maar wel lekker. Nu had ik ook wel bier gekocht zonder de advent, dus dat maakt niet zoveel uit. Het kost dus niet meer dan normaal.
    Vercommercialisering van religieuze feesten verwacht ik trouwens steeds meer. Misschien kunnen we zelf driekoningen vercommercialiseren, doe je mee? Gaan we wierookpakketten en driekoningentaart combineren en verkopen.

    Beantwoorden
  2. Hahahaha!!!!… bieradventskalender, inderdaad geweldig! Ik heb geen adventskalender en zal er ook nooit een aanschaffen. Ik koop gewoon een doos hele lekkere bonbons en deze gaan in een of twee sessies mijn mik in! Waarom een dag wachten tot je weer iets mag??? 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.