Mijn eerste dividend betaling

Yes! Na ruim twee jaar erover praten, nadenken en twijfelen ben ik begin juni dan toch echt begonnen met het investeren op de beurs. En dat gaat best lekker om eerlijk te zijn. Zo kreeg ik na een maand al mijn eerste dividend betaling. Maar wat is nou dividend en hoe ga ik nu verder met investeren? Want die eerste betaling was nog maar het begin!

Mijn vakantiegeld investeren

Begin juni heb ik onder andere mijn vakantiegeld geïnvesteerd in VWRL. Een verzameling aandelen vertegenwoordigd zo’n 90% tot 95% van de wereldwijde aandelen en heeft als doel op de lange termijn vermogensgroei te realiseren tegen lage kosten. Er wordt zo’n 2,7 miljard dollar beheerd en omdat er Nederlandse documentatie van beschikbaar is, kan ik als Nederlander ook via deze tracker investeren. Dit was ook direct mijn eerste investering die ik op de beurs heb gedaan, dus was het ook vrij spannend of het allemaal ging lukken. En het is gelukt! Ik heb mijn eerste €2800 geïnvesteerd via VWRL. Hoe staat het er nu voor?

Wat is dividend

Voordat ik het over mijn eerste dividendbetaling ga hebben, is het goed om even het begrip dividend uit te leggen. Wanneer je investeert via aandelen, koop je eigenlijk een stukje eigendom van het bedrijf. Jij bent dan bijvoorbeeld voor 0,0001% eigenaar van het bedrijf. En als eigenaar zijnde heb je ook recht op een stukje van de winst. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een waardestijging van jouw aandeel, maar kan ook door middel van een dividend uitkering. Een uitkering van een stukje vermogen dat het bedrijf heeft. Dividend is dus eigenlijk jouw beloning voor het investeren in het bedrijf, in de vorm van een stukje winst dat je uitgekeerd krijgt.

Dividendbetalingen bij VWRL

Omdat VWRL zo ongelofelijk veel verschillende aandelen bevat, wordt daar eens per kwartaal dividend uitgekeerd. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder. Daarbij worden vier verschillende data aangehouden. Een announcement date, een ex-date, een record date en een payable date. Eigenlijk zijn de tweede en de laatste de belangrijkste. Want iedereen die op de ex-date aandelen VWRL heeft, krijgt een stukje dividend betaald op de payable date. Wil je dus meedoen voor de betaalronde van het dividend, zorg er dan in ieder geval voor dat je instapt voor die ex-date.
Op de website van MinderMoetenMeerLeven is een overzicht opgenomen van de verschillende data voor VWRL in 2019.

Mijn dividendbetaling VWRL

Toen ik instapte had ik nog geen idee van deze data, maar gelukkig zat ik net een paar weken voor de dividend uitbetaling. Ook ik heb dus in de afgelopen ronde dividend uitgekeerd gekregen. En dat is behoorlijk leuk! Na alle belastingen en omwisselkoersen kwam het namelijk neer op €0,575 per aandeel VWRL. Ik ben met €2.800 begonnen en kon daarmee 38 aandelen VWRL kopen. Dus ik kreeg nu 38 * €0,575 = €21,82 uitbetaald. Daar kan ik toch weer mooi al bijna 1/3 VWRL voor bijkopen. Wat daarbij wel gezegd moet worden is dat de betaling in juli meestal vrij hoog is. Maar dan nog! Op een investering van €2.800 krijg ik nu al €21,82 uitbetaald. Dat is al 0,78%! Zelfs als ik de rest van het jaar geen dividend meer krijg betaald en de waarde van het aandeel gelijk blijft, heb ik alsnog veel meer rendement dan ik op een spaarrekening zou krijgen. En dit is pas het begin!

Hoe nu verder?

Dat uitbetaalde dividend wordt uiteindelijk omgezet naar euro’s en bijgeschreven op mijn tegoed. Mijn plan is om dat tegoed maandelijks op te hogen en nieuwe VWRL van te kopen. Elke maand weer, maand in maand uit. In ieder geval de komende tijd om ook op de beurs een leuke portefeuille op te bouwen.
Het mooie is namelijk dat naast de dividendbetalingen, het aandeel ook nog eens in waarde kan stijgen. Op het moment van schrijven is mijn initiële €2.800 dan ook al €3.000 waard. En ja, daarbij heb ik heel veel geluk gehad met goedkoop in kunnen kopen. Ik zal hier dan ook niet preken dat iedereen gek is als je niet nu meteen instapt. Dat moet vooral jouw eigen keuze zijn. Maar in zo’n anderhalve maand is mijn portefeuille wel ruim 7% meer waard. En hoogstwaarschijnlijk zal dit nog wel een keer dalen naar -7%. Ik ben vooral heel benieuwd hoe zich dit over een duur van jaren zich zal ontwikkelen.

11 gedachten over “Mijn eerste dividend betaling”

 1. Kleine kanttekening, wanneer je dividend uitgekeerd krijgt, maak je een minimaal rendement, aangezien de waarde van het aandeel daalt met (iets minder dan) het bedrag van de dividenduitkering. Iets minder, omdat er wat belastingen ingeprijsd zijn.

  Stel dat VWRL voor ex-datum 75,50 waard is en de dividend uitkering is 0,50. Dan zal na ex, het aandeel op 75 staan en heb je 0,50 cash (recht op, de echte cash ontvang je iets later). Per saldo dus geen rendement.

  Nu ik dit zo typ, een mooi onderwerp om een keer een blog aan te wijden. Ik zal daar eens voor gaan zitten om ook de achtergrond erbij uit te leggen.

  Beantwoorden
 2. @Geldmeneer: dit is inderdaad de theorie maar in de praktijk daalt een aandeel niet exact met dit bedrag. Je zegt echter dat je een minimaal rendement maakt, maar als je dit dividend herbelegd maak je zeker wel extra rendement.

  Beantwoorden
 3. Waarom het dividend laten uitkeren als je het wilt herbeleggen?
  Je kunt ook een “accumulating” tracker kopen (vaak te herkennen aan “acc” achter de naam).

  Dividend wordt dan niet uitgekeerd maar automatisch herbelegd.
  Scheelt je dividendbelasting (die je pas bij de belastingaangifte terugkrijgt), kosten van het uitbetalen van het dividend (je broker rekent daar kosten voor), het geld wordt direct herbelegd in plaats van tegen die tijd dat je genoeg geld hebt om een nieuw aandeel te kopen en je hoeft om dat geld weer aan het werk te zetten geen nieuwe aankoop met bijbehorende transactiekosten te doen.

  Beantwoorden
 4. Klopt, omdat het niet exact met het dividendbedrag daalt, zeg ik dat je een minimaal rendement haalt. Overigens zeg ik niet dat dividend een slecht iets is of dat je het beter niet kan krijgen. Maar op het moment van de dividenduitkering realiseer je feitelijk niet een grandioos rendement.

  Beantwoorden
 5. Ik heb zelf de iShares MSCI Europe UCITS ETF EUR (Acc) (ISIN IE00B4K48X80) en de iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Acc) (EUR) (ISIN IE00B4L5YC18), beide zonder transactiekosten via de Giro…

  Zo beleg ik gemakkelijk breed gespreid in Europa en opkomende markten tegen lage kosten en met automatische herbelegging…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.