Wat wil jij later worden?

De vraag die je bijna standaard aan elke vijfjarige stelt. Wat wil jij later worden. Daar komt dan brandweerman, prinses, piloot of juf uit. En niets is dan te gek. Zo heb ik jarenlang in vriendenboekjes opgeschreven dat ik K’nex designer wilde worden (of eigenlijk K’nexpert). De fantasie van een kind laten we dan heerlijk zijn gang gaan. Met nog een leven voor je, wil je helemaal niet die tere kinderzieltjes de grond in trappen. Hoewel je misschien nu al weet dat prinses een wat onbereikbaar toekomstbeeld is, moet je dat gewoon durven dromen. Maar wat nou als ik jou dezelfde vraag stel. Wat wil jij later worden? Je mag alles antwoorden, behalve : “ik heb al een baan/beroep”. Echt alles mag!

40 jaar trouwe dienst of jobhopper

Bestaan ze nog? Mensen die 40 jaar voor hetzelfde bedrijf werken? 40 jaar zich tomeloos inzetten voor het wel en wee van de zaak en haar medewerkers. Het is bijna een uitstervend soort. Alleen de oudgedienden die nu nog in dienst zijn, komen in aanmerking om het die 40 jaar vol te maken. Maar steeds vaker zie je mensen job hoppen. Veranderen van baan. En dan niet van manager bij supermarkt A naar manager bij supermarkt B. Nee, van consultant naar leraar. Van een controlerende functie naar een uitvoerende functie. Ik heb allerlei voorbeelden voorbij zien komen. De meest vreemde combinaties. En waarom niet?

Wist jij op je 18e wat je wilde worden?

Nou, ik kan je vertellen: ik wist het wel. Ik deed een opleiding ICT en was super handig met computers. Dat wilde ik later ook. En ja, ik zal niet ontkennen dat ik nu niets doe met computers. Dat ik nog steeds zeker wat heb aan de kennis die ik toen heb opgedaan. Maar om nou te zeggen dat ik doe wat ik toen heb geleerd… Nee, zeker niet. Dan meteen de volgende vraag: blijf ik dit tot aan mijn pensioen doen. En dan maakt het even niet uit of dat 50 of 71 is. Gewoon, doen wat ik nu doe totdat ik kan stoppen met werken. Het antwoord: nee, zeker niet. Maar wat wil ik dan wel gaan doen?

Mijn ontwikkelingen in de afgelopen jaren

Toen ik ruim drie jaar geleden mijn blog begon, had ik niet durven dromen dat ik drie jaar later zou komen waar ik nu ben. Een goedbezochte blog, een podcast, ik werk parttime en maak enorm gave dingen mee door al die werkzaamheden. Hoe zich dat verder gaat ontwikkelen…? Geen idee! Natuurlijk heb ik wel wat dingen die mij leuk zouden lijken, maar of dat nou ook echt mogelijk is. Ik heb tenslotte wel de verplichting om gewoon voor mijn baas te werken. Om mijn hypotheek en andere vaste lasten te kunnen betalen en daarnaast zou ik graag ook nog af en toe eens op vakantie gaan. Als ik er dus geld voor zou krijgen, zou ik de switch nog wel eens maken. Maarja, steeds maar weer dat geld hè.

Mijn droombaan bestaat nog helemaal niet

Een statement dat ik al maanden in mijn bloglijst heb staan. Mijn droombaan is er nog niet. Het valt niet in de standaard categorieën als piloot of prinses. Mijn droombaan is heel specifiek, gefocust op dat ene waar ik dan vervolgens alles van weet. Denk ik tenminste. Ik weet het niet. Maar dat mijn droombaan er nog helemaal niet is, geeft mij een geruststellend gevoel. Ik kan nog alles worden wat ik wil. Klinkt dat onrealistisch? Kijk dan maar eens naar alle YouTube en Instagram influencers. Als ik jou 15 jaar geleden had verteld dat je een normaal salaris kan verdienen door filmpjes van jezelf online te zetten. Had je mij toen geloofd? Of als ik je had verteld dat ik applicaties voor telefoons zou gaan maken. De mobiele telefoon zoals we die nu kennen, is er pas 13 jaar. Sindsdien zijn er zoveel beroepen bijgekomen…

Werk om te leven

Vergeet niet dat je niet leeft om te werken, maar werkt om te leven. En dan kan dat werk maar beter leuk zijn ook. Gelukkig vind ik mijn werk op dit moment nog leuk. Maar dat kan veranderen. De mens kijkt graag om zich heen en probeert graag eens iets nieuws. Waarom niet met je beroep. Vanuit eerdere ervaringen neem je een flinke rugzak mee en die ervaring kan erg waardevol zijn bij een andere functie. Niet voor niets zijn er zoveel opleidingen voor ‘werkend Nederland’. Mensen laten zich bij- en omscholen. Gewoon, omdat ze hun droom volgen en graag ook wat nieuws willen leren.

Wat wil ik later worden?

Mijn droombaan bestaat nog niet. Ik kan namelijk precies worden wat ik zelf wil. Misschien moet ik anderen er nog even van overtuigen dat ze mij er ook daadwerkelijk voor moeten betalen, maar dat komt dan wel weer. Hoe het er allemaal precies uit gaat zien weet ik zelf ook nog niet. Maar het idee dat sommige beroepen 10 jaar geleden nog niet bestonden is een verademing. Dat mensen steeds vaker een carrièreswitch maken laat zien dat er genoeg mensen zijn die het roer op professioneel gebied om willen gooien. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe mijn carrière er over vijf of tien jaar uitziet.

Wat wil jij later worden?

4 gedachten over “Wat wil jij later worden?”

 1. Toen ik na 3 jaar ULO en 1 jaar huishoudschool in 1966 niet wist wat ik wilde ging ik op kantoor werken. Veel geleerd van allerlei administratieve zaken. Dat heb ik mijn hele werkzame leven van 46 jaar gedaan en natuurlijk ondertussen de nodige tekstverwerking, boekhoudprograamma’s en later desk top publishing geleerd. Laatste 10 jaar deed ik de lay-out, produktie en verzending van een nieuwsbrief elke maand die de hele wereld overging. Achteraf had ik een grafische opleiding willen doen.

  Beantwoorden
 2. Ik was kamermeid in een hotel als 17-jarige jobstudente. Bedden verversen, badkamers poetsen en stofzuigen. Vastbesloten was ik om dit nooit of te nimmer als beroep te hebben.
  Ondertussen ga ik al 20 jaar gaan kuisen omdat ik niks anders kan.
  De stem in mn hoofd van mn ouders die me heel mn kindertijd en jeugd gezegd hebben dat ik niks kan krijg ik er niet uit.

  Beantwoorden
 3. Op 12-jarige leeftijd wist ik al dat ik in Londen wilde wonen. Op mijn 18e ben ik vertrokken, eerst een jaar als au-pair daarna een baan gevonden bij de BBC als secretaresse. Na 8 jaar terug naar Nederland en dit werk ook nog een aantal jaren gedaan en tegelijkertijd de lerarenopleiding gevolgd. Met dat diploma op zak ben ik als docent aan de slag gegaan. In het onderwijs zijn heel veel extra taken naast lesgeven en doe ik er andere dingen bij. Zo blijft het werk afwisselend en leer ik ook nog steeds bij! Of ik dit de komende 15 jaar blijf doen… who knows?

  Beantwoorden
 4. Je weet niet van tevoren wat het keven je brengt, het kan alle kanten uitgaan. Om de zoveel jaar doe ik weer wat anders. Wel in het verlengde, maar toch anders. Anders ga ik mij vervelen. Multimedia, programmeren, applicatiearchitectuur, it management… Over een jaar waarschijnlijk weer wat anders.
  Ik geloof ook niet dat je maar één ding “bent” of “wordt”. Uiteindelijk is iedereen uniek.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.